NK 2018 – Dubbel zandbakzilver en slingerbrons

door Theo Danes

Het NK in Utrecht bracht AV’23 drie medailles en een hoop finaleplaatsen op diverse onderdelen. Volgens de onvolprezen statisticus Ronald van Weele was AV’23 prestatiegewijs de dertiende club dit NK, tegenover plaats 20 vorig jaar. En die progressie is iets om trots op te zijn. Hinkstapspringer Joshua Record legde een licht geblesseerde Fabian Florant het vuur aan de schenen en landde zelfs tweemaal voorbij de 15 meter. Helaas blies bij de 15,10m de wind te hard in de rug voor de recordboeken. Ook Tara Yoro was succesvol inde zandbak. In haar eerste wedstrijd na een opspelende hamstringblessure bleek de 6-metergrens geen enkel probleem. Een 6,18m-sprong, ook met iets teveel wind, bracht haar zilver. Alleen Carlijn ter Laak van AC TION schoot nog meer uit haar slof met 6,36m en omdat zij ook regelmatig bij ons traint, is dat goud met een AV’23-tintje. Tot slot voegde kogelslingeraar Sander Stok een bronzen medaille aan zijn imposante NK-medaillecollectie toe. 58,05m was de verste worp van de kersverse master.
Maar er is meer, veel meer. Janke Strijp sprintte naar een nieuw clubrecord in de series van de 100 meter (12,25s) en kwam daar in de halve finale ondanks een mispas na de start weer dichtbij (12,28s). Op dezelfde afstand met hekjes wist de eerstejaars seniore overtuigend de finale te bereiken en daarin liep ze een uitstekende race met 14,44s (-1,5m/s). Jammer dat de wind zo hard tegen stond op de sprintnummers dit weekend.
Elvis Afrifa leek daar in de halve finale van de 100 meter echter weinig last van te hebben. Hij liep fenomenaal naar de winst in 10,65s. In de eindstrijd wist hij met storm tegen dat huzarenstukje niet te reproduceren (10,93s bij -2,6m/s).
Ook Mathilde Bakker drong door tot de finale van haar onderdeel door in de kwalificatie tot en met 1,65m feilloos hoog te springen. In de finale deed ze daar met 1,70m nog een schepje bovenop, maar haar dappere pogingen op 1,73m waren net niet voldoende om mee te doen voor het podium.
Voor meerkampster Iris de Ruiter begon haar zevenkamp buitengewoon met 14,82s op de horde, maar helaas waren de druiven zuur bij het hoogspringen met 1,59m. Daarna volgde een serie degelijke prestaties die Iris stijlvol afsloot met een pr op de 800 meter (2:27,94s), 5077 punten en een mooie vijfde plaats. Helaas moest Lisanne Schoonebeek van Lycurgus, ook regelmatig trainend bij AV’23, na een prachtige eerste dag met 1,71m hoog, de meerkampstrijd staken na een verrekking van de hamstring voordat het verspringen begon.

Nog een finaleplaats was er voor Jon Schouwenaar, maar na zijn overtuigende halve finale in 48,38s wist hij daarin geen potten te breken.  Voor Tessa Strijp was haar halvefinaleplaats en een tweede 58-er op dezelfde afstand het bewijs dat ze weer helemaal terug is. Rosa de Jong noteerde haar snelste tijd in drie jaar op de 200 meter in 27,03s. Ook Floris Aarts kwam weliswaar niet in actie in de finale, maar met 59,48m wierp hij zijn speer in de kwalificatie wel verder dan ooit. En had u al eens van Gianluca Assorgia gehoord? Hij vertegenwoordigde met verve de atleten van de lange adem op de 5 kilometer met een top 10-positie in 14:46,85s.

Alle uitslagen AV’23