NK atletiek 16 en 17 juni

door Theo Danes

Op zaterdag 16 en zondag 17 juni komt de top van Nederlandse baanatletiek bijeen in het Olympisch Stadion om te strijden voor de nationale titels. Bovendien willen veel atleten deze laatste kans aangrijpen om zich te plaatsen voor de EK, WJK of Olympische Spelen. Topatleten als Churandy Martina, Robert Lathouwers, Rutger Smith, Erik Cadée, Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos, Monique Jansen, Dafne Schippers en Nadine Broersen hebben zich al geplaatst voor Londen en zijn allemaal present op hun favoriete onderdelen.

Leden van de atletiekunie krijgen op vertoon van hun ledenpas 2,50 euro korting per dag. Met deze kortingsbon (print uit!) van de atletiekunie is de entree ook 2,50 euro goedkoper. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Ook AV’23 is weer vertegenwoordigd met een aantal nationale toppers:

Sander Stok heeft de afgelopen drie jaar achtereenvolgens een bronzen, zilveren en weer een bronzen medaille gewonnen bij het kogelslingeren. Met Brenda Baar in de lappenmand is Sander de persoon om AV’23 ook dit jaar een plak te bezorgen. Gelukkig steekt hij in goede vorm getuige de serie wedstrijden met worpen in de 56 meter. Maar Sander aast natuurlijk op een verbetering van zijn clubrecord uit 2010: 57,88m. Met Vincent Onos als titelfavoriet (66+), Maarten Persoon (61+) en Jasper Christiaan (56+) wordt het gevecht om de medailles vermoedelijk een nagelbijtfestijn. Ook deze editie zal Sander later op de zondag de discus ter hand nemen. Zijn persoonlijk record op dit onderdeel is 45,82m.

Jim van Oostrom vergezelt Sander bij de kogelslingerkooi. Hij won onlangs brons op de NK junioren, maar wierp met de 7,26-kilokogel ook al een respectabele 43,17m. Daarmee zal een plaats in de finale lastig worden met acht werpers boven de 50 meter, maar als de 19-jarige krachtpatser een superworp aflevert is niets onmogelijk.

Tessa Strijp is de andere medaillewinnaar van de NJK die nu haar geluk beproeft bij de senioren. De toptijd (57,06s) waarmee ze haar kampioenschap zo wonderschoon verzilverde staat binnen 3 tienden van de nummer 8 op de lijst, dus dan mag ze niet eens stiekem dromen van een finaleplaats. Als je sprongen maakt van meer dan een seconde is de grens immers nog lang niet in zicht.

Iris Kilsdonk kwam een paar jaar geleden over van PEC Zwolle naar AV’23 en begon aanvankelijk veelbelovend als hoogspringster (1,65m), maar vanwege een onwillige rug is ze dit jaar overgestapt naar de 400 meter horde. Ook daar blijkt haar lange benenwagen bijzonder voor geschikt. Na een aantal wedstrijden om in te komen heeft Iris nu het ritme tussen de hordes gevonden en via een 68-er in Utrecht liep ze in Tilburg een knappe 66,76s. We zijn benieuwd of Iris als debutante op de NK nog wat van deze tijd af kan snoepen.

Anna Goede completeert het deelnemende damesdrietal. Dit jaar wierp ze al tweemaal over de veertig meter en 40,26m is goed voor plek 12 op de plaatsingslijst. Voor een finaleplaats (beste 8) zal ze uit haar slof moeten schieten als James Bond, maar door het constante niveau dat Anna dit jaar laat zien, ook in de nationale baancircuitwedstrijden, lijkt dat geen onmogelijke opgave.

Joram Knigge staat vooralsnog reserve maar één afmelding is al voldoende om Joram zijn hoogspringkunsten te laten vertonen. Zijn prestaties van de afgelopen weken etaleren een groeiende vorm. In het begin van het seizoen was het vaak 1,90m, de laatste weken ging Joram eenvoudig over 1,95m en 1,97m in de eerste poging. Het is een mooi doel om op dit kampioenschap de lat op 1,98m of zelfs 2,02m te laten liggen.

Dus dames en heren, jongens en meisjes, komt allen en moedig de AV’23-ers aan! (Vergeet de kortingsbon niet)

Voor meer informatie over de ASICS NK Atletiek: www.nkatletiek.nl