NJK dag 3 – Tessa zilver, Jim brons

door Theo Danes

Tessa wint zilver op de 400 meter

Op de slotdag van het Nederlands Kampioenschap voor junioren was het weer allesbehalve comfortabel. Koud en regenachtig. Dat belette Tessa echter niet om te schitteren in de 400 meter finale van de meisjes A. Vanuit baan drie liep ze de eerste 200 meter ogenschijnlijk op een onoverbrugbare afstand achter de meiden in baan 4 en 5, die erg hard gestart waren. Maar waar de concurrentie verslapte, liet Tessa zien dat het bikkelharde trainingsschema van coach Els van de afgelopen weken gewerkt heeft. Bij het uitkomen van de bocht was het duidelijk wie de meeste snelheid had en Tessa liep de anderen op de winnares na één voor één voorbij. De trotse atlete verdiende daarmee een zilveren medaille en een prachtig nieuw persoonlijk record: 57,06s is meer dan een seconde sneller dan haar oude toptijd. Hier een filmpje van de race van Tessa.

Jim van Oostrom moest letterlijk zijn draai vinden met de slingerkogel. Na twee ongeldige worpen volgde een veilige 38 meter om in ieder geval nog drie finaleworpen te verkrijgen. In de finale ging het beter, al was één centimeter verder wel fijn geweest: de afstand van poging vijf was 49,99 meter. Goed voor een bronzen plak, waar Jim toch een beetje beteuterd bij keek. Eerder dit jaar had hij namelijk al eens over de 50 meter gegooid.


Het niveau op de 110 meter horden bij de jongens A was dit jaar zeldzaam hoog met de topmeerkampers Tim Dekker en Pieter Braun in het startveld. Voor eerstejaars Alain van Tholl een uitgelezen mogelijkheid om zich hieraan op te trekken en zijn pr opnieuw aan te scherpen. In de series produceerde hij al 14,84s en in een razendsnelle finale met 8 man onder de 15 seconde werd Alain knap zesde met 14,70s. Wederom een verbetering van zijn eigen clubrecord. Hier een filmpje van de 110 meter hordefinale (Alain in baan 8)

‘S ochtends was zusje Jaimie op de 100 meter horde op zoek naar de vorm. Met 15,76s was ze weer stukken sneller dan vorige week bij de Battle of the B’s en dat stemde haar vrolijk. Een andere eerstejaars B Luka Jansen kwam met de slingerkogel binnen een meter van haar persoonlijk record: 27,42m. Voor hoogspringer Kasper Hoogervorst was het toernooi helaas snel afgelopen. Hij wipte keurig over 1,70m, maar vandaag bleek 1,75m te hoog gegrepen.

De avonturen van de jongens van de 200 meter eindigden in de series, maar Ray Simson noteerde wel een persoonlijk record met 24,92s. Rutger Bien snelde naar 23,63s, een beetje gehinderd door wat korte nachten door een eindexamengala en andere ellende. Andreas de Jong wierp de discus over de 38 meter en kreeg bij het speerwerpen veel lovende woorden van nationaal kampioen Bjorn Blommerde die als toeschouwer aanwezig was. Helaas belandde de verste worp (50+) buiten de lijnen en miste Andreas met 46,35 meter de finale op 12 centimeter.

Met 13 deelnemers (de 14e, Mathilde Bakker, moest ziek thuisblijven met ontstoken amandelen) en vier medailles van vier verschillende personen was dit voor AV’23 zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht een buitengewoon succesvol kampioenschap. Alle deelnemers en in het bijzonder de medaillewinnaars Sjaak, Joshua, Tessa en Jim, gefeliciteerd!

Fotograaf: Bas Geerts

Uitslagen NJK