NK estafette 2012

door Theo Danes

JJC zilver op 4 x 800

Ook dit jaar was jong en oud aanwezig in Amstelveen bij de Nederlandse Kampioenschappen estafette. Tekenend was het feit dat de rood-witte tenue’s met maar liefst vier teams deelnamen aan de afsluitende 10 x 100 meter. Dit is een nummer waarop AV’23 nog steeds het Nederlands record in bezit heeft. Het team met de sprintsterren van toen zoals Chris Berger (oud-wereldrecordhouder) en Wil van Beveren liep een ongelooflijke 1:47,3 in 1934. De snelle mannen van nu kunnen nog niet tippen aan deze tijd, maar net als vorig jaar werd dit mooie onderdeel wel gewonnen, in 1:51,64s. Ruim voor de concurrentie, maar helaas nog 0,85s boven het baanrecord. Die tijd moet er volgend jaar dan maar aan geloven.

Maar er waren meer mooie medailles. De jongens C, Johnny, Bram, Giel en Wouter, lieten zien dat de looptrainingen van Tessa hun vruchten afwerpen. Het oude clubrecord (10:32) werd met 9:13,03 werkelijk verpulverd en beloond met een zilveren plak. Hun snelle leeftijdsgenoten Tara, Aike, Janke en Ismay pakten het brons op de 4 x 80 meter in 41,56. De dames Tessa, Iris, Rosa en Sammie bekroonden de maand waarin ze overtuigend promoveerden met zilver op de Zweedse estafette in 2:23,19. Ook de mannen masters Helmut, Rob, Fabrizio en Huib mochten op de tweede trede van het erepodium plaatsnemen. ‘De ouwe kazen’ zoals ze zichzelf eerbiedig plachten te noemen, liepen de 4 x 200 in 1:50,23. De vrouwen masters vielen niet in de prijzen, maar de 2:22:57 van Rietje, Joke, Henny en Annemiek betekende wel mooi een Nederlands record in de V50-categorie!


Op zaterdag werden de tientallen pupillen al zorgvuldig naar de juiste plek geloodst door de vele aanwezige jeugdtrainers. De A-pupillen wonnen een mooie tweede plaats op de 10 x 60 meter. In de kwartetestafettes werd soms aangetoond dat de meest originele wissels (met pirouette) niet altijd de snelste zijn. De B-junioren weerden zich dapper in de strijd om de medailles maar verder dan een hoop vierde, vijfde en zesde plaatsen kwamen ze helaas niet. ‘Net niet’ was ook het verhaal van de A-junioren, de categorie waarin de concurrentie onbetwist het sterkst was op dit kampioenschap. Zo werd op zaterdag de finale op de 4 x 100 al op 2 honderdste misgelopen door een onfortuinlijke wissel. Een dag later misten Sjaak, Alain, Rutger en Victor het brons op een tiende op de Zweedse estafette. Een vlijmscherp clubrecord in 2:02,12 bood een beetje troost. Maar natuurlijk maakten ze ook deel uit van het winnende tiental in de prachtige afsluiting van het evenement.

Alle uitslagen zaterdag
Alle uitslagen zondag

Overwinning AV23 op de 10 keer 100