NK in aantocht

door Theo Danes

Dit weekend vindt het Nederlands Kampioenschap atletiek traditiegetrouw plaats in het Olympisch Stadion te Amsterdam. AV’23 is met in ieder geval zeven atleten vertegenwoordigd en hopelijk met acht.

Brenda Baar maakt van alle AV’23-ers de grootste kans op eremetaal. Ze staat als Nederlands recordhouder op het hinkstapspringen (13,51m) zelfs zo ver boven de rest dat het wel heel raar moet lopen wil de titelprolongatie op zondag aan haar neus voorbij gaan. Maar eerst gaat ze zaterdag verspringen en daar wordt het met een aantal 6-meterspringsters (waaronder Brenda) zeer spannend om de medailles.


Sander Stok won vorig jaar zilver op het kogelslingeren met een uithaal naar 57,88 meter. Die afstand is nog steeds zijn persoonlijk record al kwam hij dit seizoen al regelmatig dichtbij. Kan hij zaterdag weer pieken op het juiste moment? Op het sterk bezette discuswerpen op zondag zal het lastig worden om weer een finaleplaats te bemachtigen, ook al wierp Sander dit jaar al 45,82m. Ook Theo Danes zal met zijn 43,93m die strijd om de laatste acht met de 2-kiloschijf aangaan. Zaterdag loopt de tienkamper al de 110 meter horde om zijn 15,40s van eerder dit jaar aan te scherpen.

Sprinter Dennis Weijens is nog reserve op de 100 meter, maar op de 200 meter staat hij met 22,48s al op de deelnemerslijst. Ook komt er op zaterdag wederom een voor de competitie vaak gemaakt uitstapje naar het verspringen. Zijn mooie 6,96m van eerder dit jaar doet stiekem hopen op een sprong ruim over de zeven meter.

Joram Knigge waagt op zaterdag zijn kansen voor het eerst op de 400 meter horde van een NK. 56,84s liep hij tijdens de laatste competitiewedstrijd en dat is keihard voor een hoogspringer. Op zondag gaat hij natuurlijk een aanval doen op zijn hoogspringrecord van 2 meter, wat absurd hoog is voor een 400m-hordeloper. De langste hordeafstand kan rekenen op de deelname van Jiri Kemper. Met zijn 9:29,80 staat hij zevende geplaatst op de 3000 meter steeple.

Anna Goede staat als elfde op de lijst bij het discuswerpen, maar ze laat de laatste tijd imposante trainingsworpen zien die een finaleplaats meer dan mogelijk maken. Voor Rosa de Jong is het nog spannend of ze mee mag doen. Dan moet nog een aantal dames zich afmelden voor de 100 meter.

Dus komt dat zien!

Alle informatie