NK Indoor Masters te Apeldoorn

door Alex Wijsman

Het is volop winter en Nederland ligt voor de derde maal dit seizoen onder een deken van sneeuw. Op de ene plek meer dan op de ander. In Almere is zelfs een laag van 15 cm gevallen. Het kan niet op. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. En er staat een gure oostenwind. Voorlopig lijken we hier nog niet van te zijn verlost. Eigenlijk is het verre van prettig. Dan gaat een groep snelwandelaars het Nederlands Kampioenschap lopen in korte broek en in een singlet. Zijn het van die ijzeren mannen die dan helemaal niets vrezen? Gehard zijn door de kou en barbaarse temperaturen kunnen verdragen. Welnee! Vandaag staat het indoor kampioenschap op het programma in de prachtige topsporthal te Apeldoorn. Het Omnisportcentrum, dat zelfs aan uitbreiding onderhevig is. Er staat inmiddels een geraamte aan het unieke bouwwerk geklonken. In de sportarena wordt sinds 2009 het NK indoor atletiek gehouden.

Volgens de inschrijvingslijst zullen er 20 atleten op het kampioenschap snelwandelen afkomen. Vier mannen hadden zich voor de wedstrijd weer afgemeld. Voor Ilonka van Bemmel is er geen kampioenschap omdat er te weinig inschrijvingen voor haar wedstrijd zijn. Toch mag ze met de mannen 60+ meelopen om sfeer te proeven. Ook de Duitse atleet Malte Strunk heeft toestemming gekregen om aan de wedstrijd mee te doen. Als hij de wedstrijd wint kan hij zich geen Nederlands kampioen noemen en een mooie gouden medaille gaat dan aan zijn neus voorbij. Hij kan dan wel zeggen dat hij in een topsporthal in Nederland gelopen heeft. Geruime tijd voor de wedstrijd komen de atleten in de ontvangstzaal bijeen. Een uur voor de wedstrijd moet iedereen zich hebben aangemeld. Gebeurt dat niet, dan is het kampioenschap voor hen voorbij.

Na een drankje en een gezellig samenzijn gaan de atleten van de categorie M60+ zich omkleden. Deze groep is dan ook het eerst aan de beurt. In de opwarmzaal rond de Arena wordt er ingelopen. Verschillende rek- en strekoefeningen gedaan en afwachten totdat men zich in de callroom moet melden. Dan gaat alles snel. Reclameobjecten op shirts moeten worden afgedekt. Zelfs een plastic zak van een sportschoenenfabrikant voor een bezweet shirtje van de warming-up mag niet worden meegenomen. Daarvoor krijgen we een rugzakje van sponsor AA-drink uitgereikt. Alle overtollige spullen worden daarin opgeborgen en meegenomen in een mandje. Voor iedere atleet een mandje. De mandjes worden trots meegesjouwd door pupillen. Onze toekomst.

Om 16:30 uur worden de atleten van 60 en ouder achter de startstreep geplaatst. Ook Ilonka mag daar aan meedoen. Als het startschot heeft geklonken is het even zoeken naar de beste positie. Alex Wijsman neemt het voortouw en wordt weldra gepasseerd door Theo Koenis. Theo is de favoriet voor het goud. Achter Theo is het Alex die het tempo aangeeft met Bé Duit aan hem vastgekleefd. Daar achter is het Harry van Bijnen en Aad van Leeuwen. Op een paar meter gevolgd door Ad van Oijen en Ilonka van Bemmel. Al snel moet Ilonka lossen en Ad loopt van haar weg. Ook heeft Harry Bijnen Aad van Leeuwen gepasseerd en probeert langzaam van hem weg te lopen. Alex blijft een vast tempo draaien en Bé blijft aan hem vast zitten. Het lijkt wel een tandem. In ieder geval geen afgesproken werk. Ook geen ‘bel-Chinezen’ die een gokje wagen. Na een aantal rondjes is de afstand tussen het koppel ‘Alex en Bé’ met Harry opgelopen tot ongeveer 40 à 45 meter. Op zo’n vijf meter van Harry loopt Aad en zes meter daar achter Ad van Oijen.

{quote}geen ‘bel-Chinezen’ die een gokje wagen{/quote}

Als de wedstrijd zo’n tweederde is gevorderd heeft Theo alle atleten op een rondje gezet. In het deelnemersveld vinden vooralsnog geen wijzigingen plaats. Harry van Bijnen versnelt en wil gaan voor een plak. Bé blijft nog steeds aan Alex kleven. Maar Alex blijft alert. Hij wil zich niet laten verrassen in de slotfase van de wedstrijd. Met nog drie rondjes te gaan gaat Alex versnellen en Bé moet een gaatje laten vallen. Het gaatje wordt ietsjes groter. Genoeg voor Alex om de zilveren medaille veilig te stellen. Dan krijgt Theo de bel voor de laatste ronde. Alex en Bé zetten Ilonka op een rondje en Harry ziet een derde plek in rook opgaan. Theo passeert de eindstreep in 16:15,18 en mag de gouden medaille mee naar huis nemen. De bel voor Alex en dan voor Bé wordt geluid. Twee honderd meter later is hun wedstrijd voorbij. Alex eist de zilveren plak voor zich op met een eindtijd van 18:05,87. Even later is het de beurt aan Bé Duit. Hij finisht in 18:17,62 en wint het brons. Z’n eerste officiële medaille. Op de meest ondankbare plek eindigt Harry Bijnen (18:40,10). Voor de vijfde plaats wordt het nog spannend, want Ad van Oijen is aan een goede eindspurt bezig. Hij loopt in op Aad van Leeuwen. Toch lukt het Aad om Ad achter zich te houden en beide heren finishen respectievelijk in 19:13,84 en 19:14,90. Ilonka mag nog even genieten van een rondje en komt na 21:51,03 – enigszins teleurgesteld – aan de meet. Maar een goede ervaring voor een eerste indoorwedstrijd.

Precies een uur na de wedstrijd van de categorie M60 is het de beurt aan de atleten van de categorieën M35-49 en M50-59. Bij de youngsters staan er 5 atleten op de baan en voor de categorie M50-59 zijn het er 6. Voor de startstreep staan de atleten van de categorie M35-49 in de lanen 1 t/m 3 opgesteld. De andere staan aan de buitenzijde. Als hier het startschot valt stuiven de heren weg. Malte Strunk gaat verschrikkelijk snel van start. De rest is na de eerste bocht meteen op een aantal meters gezet. Dan volgt een gesloten groep met Ton van Andel, Jan Netten, René Wakkee. Richard Leijenaar, Charles den Uijl, Cees Versteeg, Gerrit Riezebos, Rob Tersteeg en Wim van Bremen. Hans van der Knaap sluit de groep. Zo is de situatie in de eerste minuut. Nauwelijks een rondje verder hebben Ton van Andel, Richard Leijenaar en Jan Netten zich losgemaakt van de groep. Hans van der Knaap schenkt de rode lantaarn aan Wim van Bremen. Na een paar rondjes heeft Richard Leijenaar vijf meter voorsprong op Ton van Andel en daarachter op zo’n zeven meter volgt Jan Netten. De groep zit weer daarachter op ongeveer tien meter. Hans van der Knaap is Cees Versteeg voorbij. Malte Strunk blijft in een hoog tempo doorgaan. Rondje na rondje.

Charles den Uijl leidt het peloton waar Cees Versteeg moeite heeft om bij te blijven. Hij verliest vervolgens meter na meter. Richard, favoriet voor de winst, heeft Wim en Cees op een rondje gezet en gaat gewoon door. Malte Strunk hoeft hij niet bij te houden. Hij zit tevens niet in zijn categorie. Dan verlaat Charles den Uijl de wedstrijd en wordt toeschouwer. Hans van der Knaap heeft zich ook losgemaakt van Rob Tersteeg en René Wakkee. Ton van Andel loopt op een veilige tweede plaats achter Richard Leijenaar en ver voor Gerrit Riezebos. Jan Netten leidt in de wedstrijd van de categorie M35-49. Malte Strunk is de eerste atleet die de eindstreep bereikt. Hij doet dit in een prachtige tijd van 13:30,34. Uitgeput stort hij zich op de baan. Van een official krijgt hij een flesje AA-drink aangereikt en komt langzaam op adem. Vervolgens weet Richard Leijenaar beslag te leggen op de eerste plaats in de categorie M50-59. Goed voor goud. En dat in z’n eerste indoorwedstrijd. Jarenlang probeert men hem al over te halen om indoor te gaan lopen. En …… meteen succes. Ton van Andel eist de zilveren medaille voor zich op en finisht na 16:02,56. Gerrit Riezebos weet het brons veilig te stellen door Hans van der Knaap achter zich te houden. Beide mannen finishen in respectievelijk 17:31,04 en 17:55,44. Wim van Bremen sluit de rij in de categorie M50-59 met een eindtijd van 21:02,48, maar heeft inmiddels de rode lantaarn aan Cees Tersteeg gegeven.

Bij de jongelingen is het Jan Netten die een greep doet naar het goud. Hij wordt Nederlands Kampioen in een tijd van 16:18,57. Malte Strunk heeft weliswaar de wedstrijd gewonnen, maar daar heeft Jan maling aan. Een interessant gevecht om de tweede plaats is nog in volle gang. Wordt het Rob Tersteeg of René Wakkee. Het is misschien een kwestie van enkele seconden. Rob trekt aan het langste eind en pakt de zilveren plak en wordt direct gevolgd door René. Beide mannen finishen in respectievelijk 17:47,05 en 17:50,67. Als laatste atleet stapt Cees Versteeg van de baan met een eindtijd van 21:25,61. Hiermee is voor de snelwandelaars een eind gekomen aan een mooi kampioenschap. Een goed georganiseerd toernooi waar velen met veel genoegen op terug zullen kijken. Zeker de medaille winnaars. Voor de mannen op de vierde plek blijft het altijd sneu. Maar volgend jaar is er weer een herkansing.