Snelwandelen in de Meer, derde wedstrijd

door Alex Wijsman

Traditioneel staat de maand februari garant voor kou en gladde wegen, maar ook voor de derde wedstrijd van de winterserie in de Meer. Voor de laatste keer staat er een 30 km prestatietocht van s.v. De L.A.T. op het programma. Hiermee wordt tevens een stukje geschiedenis over vele jaren – prestatietochten in Arnhem en Zaandam – afgesloten. Vanaf volgend jaar kan men terecht voor een 5, 10, 15 en 20 km wegwedstrijd alsmede een baanwedstrijd over 1000 meter voor de jeugd. Alle afstanden worden dan ook opengesteld voor prestatiewandelaars.

In de week voorafgaand aan het evenement stroomt mijn mailbox vol met berichten. Over het algemeen allemaal vragen, maar ook toezeggingen van atleten dat ze graag aan de wedstrijd willen meedoen. Dat is natuurlijk fantastisch, want de afgelopen twee keer was de deelname niet bijster goed te noemen. Maar de weersomstandigheden waren daar ook deels debet aan. De weersverwachting voor zondag is wederom niet florissant. Koud met neerslag. In het westen minder dan in het zuiden en het midden van het land. Dus alles behalve een zomeravond ambiance.

Evenals vorige keren is er weer een clinic en training o.l.v. Frank van Ravensberg en Alex Wijsman. De clinic en training is opengesteld voor een ieder die belangstelling voor deze tak van sport heeft, maar ook voor degene die de conditie wil opvijzelen of onderhouden. Het is tevens een prachtige gelegenheid om de spieren voor de wedstrijd van straks op te warmen. Nadat het wegparcours is gemarkeerd, vindt rond 10:00 uur de training plaats. Alex zorgt er voor dat bij de deelnemers alle spieren een opwarmbeurt krijgen. Maar eerst wordt er een aantal rondjes op de besneeuwde baan gelopen. Het maagdelijk witte tapijt is na één ronde voorzien van allemaal voetafdrukken. Afdrukken van een negental fanatieke sporters. Om het tapijt tot een heus schilderij te maken wordt er nog een paar rondjes gedraafd en gesnelwandeld. Vervolgens verplaatsen we ons naar het fietspad op de Radioweg. Het fietspad is sneeuwvrij en prima begaanbaar. Hier doen we onder leiding van Frank van Ravensberg diverse drills en daarbij wordt door de trainer op een correcte uitvoering gelet. Gezelligheid kent geen tijd en we moeten ons naar de kantine verplaatsen om in te schrijven voor de wedstrijd en de laatste voorbereidingen te doen. Daar bevinden zich inmiddels de atleten die niet hebben meegedaan aan de training.

Om 12:00 uur geeft starter Alex Wijsman – bij afwezigheid van Johan Jeukens – het sein van vertrek en de wedstrijd kan beginnen. Naast de Nederlandse groep is er ook deelname uit de landen België, Mauritius en Slovenië. Een mooi internationaal gezelschap onder deze barre omstandigheden. Onder een gure oostenwind worden de eerste schreden gezet. Na verloop van tijd dwarrelen de eerste sneeuwvlokken op aarde. Omdat de temperatuur net boven het vriespunt is, blijft de sneeuw niet op straat liggen. Het parcours is goed begaanbaar. Tristan Van Hove loopt een wegwedstrijd over 1 km. De kleine man uit het Belgische Herentals loopt heupwiegend over het fietspad. De bewoners en de verkleumde hondenbezitter vinden zijn optreden oogstrelend. Na 7:48 en diverse aanmoedigingen heeft hij de eindstreep bereikt en kan uitrusten in de warme kantine van AV’23. Ronnie Timmermans is terug van blessureleed en loopt voorzichtigheidshalve een wedstrijd over 3 km. Er wordt door hem niet geforceerd en louter op techniek gewandeld. Anderhalf rondje en zijn klus is geklaard. Bij het passeren van de meet staat de klok voor hem op 18:51 stil.

De 5 km lopers gaan voor twee en halve ronde door het groengebied. Hun start is op de Kruislaan. Hans van der Knaap is onbetwist de sterkste van het gezelschap en blijft als enige atleet onder het half uur. Een tijd van 29:45 is voldoende voor de winst. Op ruime afstand zijn het Paul Altena en Ad van Oijen die duelleren voor de tweede plek. Paul weet Ad net voor te blijven en beide mannen finishen na respectievelijk 32:09 en 32:12. Remke Rutgers is de enige vrouw op de 5 km. Haar laatste tocht is weer enkele maanden geleden en toch weet ze de finish na 35:03 te bereiken. Aan de start van de 10 km wedstrijd staat onze Sloveense wandelvriend Peter Rondaij tussen Gerrit Riezebos en Remco de Bruin. Alle drie mogen ze vijf volle rondjes om bij de eindstreep te belanden. Het is Gerrit die het voortouw neemt met Remco in zijn kielzog. Een wedstrijd die tussen beide atleten redelijk gelijk opgaat. Het is Gerrit die aan het langste eind trekt en de overwinning voor z’n rekening neemt. Gerrit passeert de eindstreep na 1:00:35. Slechts 24 seconden daarna passeert Remco de meet. Peter werkt hard en loopt een regelmatige race en eindigt met een tijd van 1:06:34.

Naast Theo Koenis, Aad van Leeuwen en Jan de Vos staan ook de dames Sandra Maas en Liesbet De Smet aan de start van de 15 km wedstrijd. In deze wedstrijd is Theo Koenis de sterkste van het gezelschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de overwinning voor zich opeist. In een regelmatig tempo snelt Theo naar een eindtijd van 1:26:32. Ook onze Belgische atlete Liesbet De Smet draait een prima wedstrijd. Stap voor stap loopt zij van haar vriendin Sandra Maas weg. Het is voor Sandra moeilijk om aan te haken. Sandra heeft het koud. Heel erg koud. Een van de elementen waartegen ze ook loopt te vechten. Ergens heeft zij de hoop dat ze met drie rode kaarten de wedstrijd vroegtijdig mag verlaten. Het is echter ijdele hoop, want Sandra moet met haar strijd doorgaan. Voortzetten tot het eind. Aad van Leeuwen loopt naar een derde plek en Jan de Vos bezet de vierde plaats. Liesbet finisht in 1:36:50 en Aad volgt in 1:42:01. Toch weet Sandra in de laatste ronde in te lopen op Jan de Vos. Zelfs passeert ze Jan nog en finisht na 1:44:16. Twaalf seconden daarna is het de beurt aan Jan.

De langste afstand voor vandaag is een 30 km prestatietocht. Een achttal atleten staan hier voor ingeschreven. Jerome Caprice uit Mauritius en woonachtig in Ierland is weer overgekomen. Hij vindt het parcours in Amsterdam geweldig. Ook Peter Van Hove van het Belgische Herentals breekt door op de langere afstand en maakt mooie resultaten. Jerome loopt als een machine. Maar dan wel een super geoliede machine. Een lust voor het oog voor iedere toeschouwer. Of je van snelwandelen houdt of niet. Het tweede deel van de wedstrijd wordt hij gecoacht door Hans van der Knaap. Is Jerome op een rondje twee seconden te langzaam, dan hij heeft het in de volgende ronde ruimschoots goedgemaakt. Hij wint de wedstrijd in 2:30:36. Schitterend! Ook Peter Van Hove plaatst met een eindtijd van 3:00:49 een mooie tijd op het uurwerk. En passant loopt hij op de 20 km een clubrecord. Gefeliciteerd!

Frank van Ravensberg staat op het fietspad aan de Kruislaan. Ook hij staat te kleumen van de kou. Een thermosfles met thee houdt wel iets warm, maar zorgt ook weer voor andere perikelen. Toch blijft Frank ongestoord de tussentijden van de deelnemers nauwkeurig bijhouden.

Voorts is het Marcel Dekker die qua tijd nog redelijk scoort (3:16:50). Herwin Weststrate loopt constant, maar na 20 km is de benzine op. Gepland of niet gepland, een tijd van 2:13:59 mag er zijn. Rob Wiche, Koos van der Maden, Mike Bertrand en Cor Brasser geven elkaar weinig toe. Af en toe wordt er van positie gewisseld. Rob vindt het na 20 km welletjes (2:34:44) en de andere wandelaars gaan door. Cor Brasser finisht samen met Mike Bertrand in 3:47:47. En Koos van der Maden laat zich niet opjagen en komt als kersverse AOW-er na 3:56:59 aan de meet. Met de finish van Koos komt er een eind aan een jarenlange 30 km traditie. Wel zijn alle medewerkers op het parcours door en door koud geworden. Gelukkig hebben de dames achter de bar van AV’23 een lekkere kop warme soep voor hen klaar staan om weer een beetje op temperatuur te komen.