NK meerkamp 2012 – Alain 6e, Theo 4e

door Theo Danes

Alain van Tholl heeft bij zijn debuut op de tienkamp de 6000-puntengrens overschreden. In Emmeloord kwam hij tot 6059 punten. Het bracht de eerstejaars A-junior een zesde plek op het NK in een wedstrijd met de beste Nederlandse junior ooit. Pieter Braun verbeterde het Nederlands record van Chiel Warners tot een ongelooflijke 7953 punten. Middenin dit tienkampgeweld hield Alain zich vooral op de snelle nummers bijzonder goed staande.

Hij opende met een geweldige 11,28s op de 100 meter en geloofde zijn eigen ogen niet (‘ik dacht: er komt straks vast een teleurstellende tijdcorrectie aan’). De 400 meter in 51,45s maakte Alain meteen de snelste AV’23-er op dit onderdeel van dit moment. Hetzelfde geldt voor de 110-meter horde: nieuw clubrecord in 14,93s. Het werd een buitengewone aaneenschakeling van leerzame ervaringen en persoonlijke records voor Alain. Sommige onderdelen verdienen nog de nodige aandacht, zoals het kogelstoten (9,81m) en het polsstokspringen (3,30m), maar andere technische nummers gaan hem van nature al veel beter af: zowel het hoogspringen met 1,83m en de speerworp van 47,97m betekenden dikke nieuwe persoonlijke records.

Bij de senioren was Theo Danes deze editie met zijn 28 jaar de nestor van het twaalfkoppige tienkampgezelschap. Hij had een verre van ideale voorbereiding op dit kampioenschap. Een week lang heeft hij zich in een weinig fitte toestand letterlijk moeten klaarstomen voor de wedstrijd. Het gesnotter was echter op hemelvaart nog niet verdwenen en dat kwam tot uitdrukking in matige tijden op de loopnummers. Maar ver was goed (6,78m) en kogel nog beter (13,34m). Op de tweede dag verliep alles meer dan behoorlijk, behalve discus, daar werden met 36,71m veel kostbare punten ingeleverd. Het polsstokspringen was met alles in de eerste poging tot en met 4 meter gewoon goed en het speerwerpen mondde uit in een persoonlijke overwinning. In twee jaar elleboogleed was het gevoel om een speer echt te laten vliegen helemaal zoek. Maar nu kwam met hulp van coach Els en een elleboogbrace en -band in de derde poging weer een overtuigende 57,89m op het scorebord. Het gaf genoeg energie om er op de 1500 meter nog een eindsprintje uit te persen: 4:46,12. Totaal 6755 punten, met als beloning voor de zevende keer een vierde plek op een Nederlands kampioenschap, hetgeen ook wel eens een Nederlands record zou kunnen zijn.

Totaaluitslagen Alain
Totaaluitslagen Theo

Verslag atletiekunie van Ivo van Haaren