NMKi – Dag 2: Na 5 jaar 5e

door Theo Danes

In 2007 rondde ik voor het laatst een indoormeerkamp af, het jaar waarin ik ons kikkerlandje mocht vertegenwoordigen in Zaragoza en een paar weken later m’n eerste NK-medaille pakte. Sindsdien ging elk jaar iets mis door achilles- of hamstringleed of door een polsstokdebacle op de aanvangshoogte. Maar 5 jaar later staat er weer een volwaardig puntentotaal achter m’n naam en met die 4856 punten werd ik zowaar 5e op dit Nederlands Kampioenschap. En dat betekent veel voor me, meer dan ik vooraf had verwacht.


De dag opende met de 60m horde. De eerste twee hordepassages waren niet best, daarna liep ik met elke pas in op de concurrentie en wist ik de serie nog bijna te winnen. 8,91s was sneller dan vorig jaar en veel rapper dan vorige week. Prima start dus. Voor de avonturen met de polsstok besloot ik mijn vingers te laten intapen. Twee maanden terug had ik namelijk twee vingers gekneusd bij het training geven en sindsdien geen polsstok meer aangeraakt. Het inspringen verliep daardoor al wat onwennig, maar na een lange pauze was zowel de energie in m’n benen als het polsstokgevoel even helemaal zoek. Bijna ging het weer mis, maar aanvangshoogte 3,60m werd gelukkig in de derde poging bedwongen, hoewel bijna rechtstandig. Op 3,70m en 3,80m liet ik evenwel weer behoorlijke sprongen zien, al bleef het meer worstelen dan polsstokhoogspringen. Zo bleek 3,90m vandaag te hoog en voor het eerst dit weekend baalde ik even flink.

Het zou vechten worden voor de vijfde plek op de 1000 meter. 12 seconde voorsprong op de één, 5 seconde goede te maken op de ander die mij na het polsstok was voorbijgestoken. Na twee iets te snelle rondjes was m’n keel al gortdroog, na drie rondes kreeg ik een bloedsmaak in m’n mond en na vier rondjes ging het licht aardig uit. Maar in het donker zag ik nog net dat de benodigde voorsprong op de één er was en met hulp van luide aanmoedigingen van vader Harry en de supersupporters Sander, Iris en Thijs bleef op de meet nog driekwart seconde over van de twaalf seconde die ik mocht verliezen op de ander. 2:52,53s was slechts 2 seconde boven mijn pr. Dus een zwaarbevochten 5e plek. 4856 punten. Inpakken en wegwezen.

Uitslagen