Onze EK-vrijwilligers

door Ynze Strikwerda

Het is al net iets meer dan een week geleden dat we een prachtig Europees atletiektoernooi hadden in Amsterdam. Onder de titel “Athletics like never before” hebben we kunnen genieten van atletiek op het Museumplein en in het oude Olympisch Stadion. De sfeer in het stadion was onbeschrijfbaar en de reacties van de buitenlandse bonden waren dan ook enkel lovend.
Dit evenement was niet mogelijk geweest zonder de ruim 1750 vrijwilligers die zich meerdere uren, dagen of weken hebben ingezet. Er moesten onder andere: mandjes gedragen worden, afstanden worden opgemeten, VIP’s worden rondgereden, twitterberichtjes worden geschreven en kaartjes worden gecontroleerd en dat alles om mee te helpen aan een prachtig evenement.
Het was mooi om te zien dat ook veel AV’23 leden actief waren als vrijwilliger. Ze waren op vrijwel alle locaties en in alle functies te vinden. Een paar van deze vrijwilligers vertellen hun verhaal, wat was hun functie en wat was hun mooiste ervaring!?

Naam: Julian Jonkemans (13 jaar)
Functie: Basket Carrier (In het Nederlands klinkt het zo saai)

Een groot succes
Mijn ervaring op het EK was van te voren al heel bijzonder, ook al was het toernooi nog niet eens begonnen. Ik kreeg alles mee door mijn moeder (voorzitter van AV’23) die werkzaam is bij de Gemeente, afdeling sport.
Terug naar November 2011 toen ik hoorde dat het EK in Amsterdam georganiseerd zou worden. Ik was blij, maar aan de andere kant was het ook weer zo ver weg. Toen 2016 een beetje op gang kwam kreeg ik al veel meer een idee van hoe het eruit zou zien. En toen begon het eindelijk! Het toernooi werd een groot succes, mede door de geweldige prestaties van de Nederlandse atleten waar ik dus zo dichtbij mocht komen.
In de call room moesten we wachten tot we werden opgeroepen voor een onderdeel, dan pakten we een bak/mand en liepen naar het onderdeel toe. Als je achter de atleten staat moest je vooral niet te veel bewegen met 70+ (!) camera’s in het stadion.
Wanneer de atleet zijn mandje gevuld heeft en het gereedmaaksein gegeven wordt door de starter, moesten wij onze bak oppakken om deze naar de post-event-area te brengen. Eigenlijk wel jammer want je ziet dus niks van het onderdeel zelf. Maar gelukkig waren er overal wel TV’s.
Na een paar dagen mandjes dragen word je wel moe, maar door het grote succes van het toernooi krijg je toch weer een boost.
Kortom EK Atletiek 2016: GROOT SUCCES
Mijn mooiste EK moment: het hele EK was één mooi moment. Maar als ik zou moeten kiezen zou het toch de overwinning van de Turkse atlete Can op de 5000m zijn, omdat zij zo stijlvol en zelfverzekerd de overwinning pakte, en de Turken in het stadion uit hun dak gingen, vond ik dat wel een mooi moment.

Naam: Walter Ritmeijer
Functie: Technical Management Team

Horden stress en finish euforie
Toen ik mij een jaar geleden opgaf als vrijwilliger voor het EK Atletiek, dacht ik: daar moet ik bij zijn en bij voorkeur in een functie waarbij ik óp de baan dicht bij de atleten ben. Ik had daarom gekozen voor de materiaalploeg. Binnen de materiaalploeg kreeg ik de functie van coördinator horden toebedeeld. Dat hield ik dat ik verantwoordelijk was dat bij de hordenummers alle 80 horden keurig op tijd geplaatst zouden worden, netjes op een rij en op de goede hoogte. En uiteraard ook weer op tijd weghalen, zodat de baan weer vrij was voor één van de sprint- of loopnummers.
De dagen voorafgaand aan het evenement hebben we veel geoefend om de horden snel en vloeiend neer te zetten. We waren er klaar voor! Na het eerste hordenummer, de 110 meter mannen tienkamp, bekroop ons een wat ongemakkelijk gevoel. De mannen gingen met het nodige geweld over de 107 cm hoge horden. De horden bleken hier niet zo goed tegen bestand. De nodige horden bleken na afloop ontwricht.
We startten het EK met 30 reserve-horden. Maar die voorraad zagen we snel slinken. Met wat brute trek- en duw kracht probeerden we de ontwrichte horden weer goed te krijgen.
Zaterdagavond stond de have finale en finale van de 110mH op het programma. Op hoop van zegen dat de hordemannen een beetje aardig voor de horden zouden zijn. Na afloop de schade opgenomen: naast de 80 benodigde horden hadden we nog 1 reserve horde over. De volgende stond nog één hordenummer op het programma: de finale 400 meter horden vrouwen.
Het geluk wil dat de horden bij dit nummer op de laagste stand staan en de vrouwen over het algemeen veel aardiger zijn voor de horden. We gokten het erop en die gok was gelukkig een goede. We hebben het gered, met de kwalitatief slechte horden. Maar de nodige stress heeft dit wel opgeleverd.
Desalniettemin heb ik enorm genoten van het EK. Wat een evenement! De laatste EK-dag stond ik bij de finish.. Naast de 800m (Kupers) en 1500m (Hassan) heb ik de estafette-ploegen zien starten en finishen. Wat een machtig mooi gezicht. Om van zo dichtbij de spanning te zien van de teamgenoten die net gelopen hadden en hun loper aanmoedigden. De euforie, wanneer hun team in de prijzen was gevallen. Of de teleurstelling wanneer dat niet gelukt was.
IK heb het EK Atletiek beleefd zoals ik dat voor ogen had toe ik mij opgaf als vrijwilliger. Op de baan en dicht bij de atleten. Of eigenlijk… het was mooier dan ik verwacht had.

Naam: Joshua Record
Functie: Side-Events AV’23

EK atletiek op AV’23
Vrijwilligen bij het EK atletiek was een succes! Behalve het vroege opstaan elke dag heb ik het naar mijn zin gehad. Samen met Nick en Sylvester was ik ingedeeld bij de side events. We hielpen bij verschillende evenementen rondom het hoofdprogramma in het Olympisch Stadion, zoals schoolatletiek en de Brooks 10K Run. Op initiatief van de gemeente werden op de atletiekverenigingen die niet in gebruik waren voor het EK speciale toernooien georganiseerd voor scholen. Meerdere dagen reisde honderden kinderen uit het hele land af naar onze atletiekbaan om deel te nemen aan een speciaal schoolatletiektoernooi. Bij schoolatletiek deden alle kids een soort van meerkamp, in iets meer dan een uur deden ze 4 onderdelen. Onze taak was voornamelijk om een onderdeel te jureren en te zorgen dat de kids zo veel mogelijk pogingen konden doen. Het was erg leuk om te zien hoe fanatiek en enthousiast alle kinderen aan het atletieken waren. Na elke shift gingen we met een groepje vrijwilligers in 1 keer door naar het Olympisch Stadion om daar live atletiek te zien.

Naam: Rosa de Jong
Functie: Redactie

Content bij Team Content
Mijn droom als klein atleetje was om ooit een keer mee te mogen doen aan de Europese Kampioenschappen, maar al vrij snel bleek dát geen haalbare kaart te worden. Toen bekend werd dat de EK naar Amsterdam kwamen, bood dat opeens wél een mogelijkheid om erbij betrokken te zijn: als vrijwilliger. Ik schreef me in om als lid van het communicatie-team mijn bijdrage te leveren aan een succesvol EK.
Als lid van ‘team content’, moesten we wedstrijdverslagen voor op de website van de EK Atletiek en in de dagkrant schrijven, live verslag doen van de wedstrijden vanaf de media-tribune en sfeerimpressies geven via twitter, en zorgen dat de EK-app vol stond met informatie. Hierdoor waren we op de hoogte van alles wat er in en rond het stadion gebeurde, en omdat het kantoor ook nog eens in het Olympisch Stadion was, konden we veel races en pogingen live zien.
Het waren lange dagen, meestal waren we vlak voor de ochtendsessies aanwezig en gingen we ver na het laatste onderdeel van de dag naar huis, maar daardoor werden we een hecht team en werkten we de laatste dag als een geoliede machine. Het was heel bijzonder om op deze manier betrokken te zijn bij zo’n evenement, en te zien wat er allemaal bij komt kijken.
Hoogtepunten waren het schieten van foto’s met de Belgische broertjes Borlée, mijn interview met vrijwilliger Vita in de dagkrant zien staan en spontaan een half uur high fives geven aan de lopers van de Brooks 10K, die daar oprecht blij mee waren en soms van wandelen weer over gingen op rennen. En elke avond het succesmomentje als alle artikelen weer online stonden en de dagkrant naar de drukker ging.
Veel vrijwilligers in ons team hadden zelf niet zoveel met atletiek, maar deden wel vaker vrijwilligerswerk bij zulke grote evenementen. Het was mooi om te zien dat atletiek zoveel verschillende mensen bij elkaar bracht, en dat we samen keihard werkten om van de EK Atletiek echt een evenement ‘like never before’ te maken.

Dit was nog maar een kleine greep uit de vele vrijwilligers van AV’23 die zich hebben ingezet voor het EK. Heb jij zelf ook nog geholpen tijdens het EK of heb je gewoon een leuke of mooie ervaring van het EK Atletiek in Amsterdam dan kun je die opsturen naar technischecommissie@av23.nl en wellicht verschijnt dan ook jouw verhaal op de website.
Iedereen een fijne vakantie gewenst en alvast veel kijkplezier met de Olympische spelen!