Polonaise op Pupillenkamp

door Marjolijn de Cocq

In het laatste weekeinde van april gingen 85 A- en B-pupillen op kamp in De Houtduif in Austerlitz. Er werd gerend door de bossen, er waren avondspelen en er konden stickers worden verdiend voor de Strijd der Kamers. Jonathan Dekker (8) vertelt.

“Ik hoorde een paar weken geleden op de training dat er een kamp zou komen. Dat leek me heel erg leuk. Ik dacht dat we dan veel gingen trainen en crossen. Maar eigenlijk hebben we helemaal niet zoveel getraind. Er was wel een cross en die was heel erg leuk. We gingen in het bos en over allemaal paadjes en heuvels. Je werd er wel moe van. Wij moesten één rondje en de A-pupillen twee.

We gingen met de auto naar het kamphuis. Ik zat met twee meisjes en Titus en een moeder in de auto. Het kamphuis was één verdieping en heel erg lang. In het midden zat een grote, dikke ruimte met twee deuren: één naar de meisjeskant en één naar de jongenskant. Toen we aankwamen, gingen we eerst naar de kamers, op de deuren hing een lijst met de namen. Ik sliep met zestien kinderen, ik kende ze niet allemaal.

We gingen eerst de spullen uitpakken en de bedden opmaken en alles mooi en netjes maken. Toen kwam de meester voor de kamercheck. Als je kamer netjes was kon je stickers verdienen voor de Strijd der Kamers. Die kamercheck was er elke dag. Er was ook een corveelijst. Ik had corvee met de lunch klaarzetten.

Wat heel leuk was, is dat we naar een veld gingen. Dan moest je dertig stappen in het bos doen en daar een vlag verstoppen. Ons team was gelijk met een ander team eerste geworden. We gingen in een megaslinger van kinderen terug naar het kamphuis lopen. En we gingen in een polonaise naar binnen.

Met het avondspel heb ik niet meegedaan. Dat was heel verstandig van mij. Ik had van een jongen die vorig jaar ook al mee was geweest gehoord dat heel veel kinderen gingen huilen. Dat was nu ook zo. In het bos waren lichtgevende staafjes verstopt die je moest zoeken. Als je gegrom hoorde moest je snel weg. De meesters waren verkleed en geschminkt als monsters. En één meester had een waterpistool en spoot je nat. Dat was heel eng. De tweede avond gingen alleen de A-pupillen buiten een avondspel doen. En wij gingen binnen spelletjes doen met de twee hoofdleraressen, stoelendans en limbodansen en een quiz.

Het eten vond ik niet zo lekker. De eerste avond hadden we tomatensoep en de tweede avond kippensoep met friet en gehaktballen. Ik heb alleen gehaktballen gegeten en een vriendje van mij ook. Ik had alleen nog maar zo lang bij mijn opa en oma gelogeerd. Ik kon wel goed slapen maar het bed was heel hard en het kussen ook, dat vonden we allemaal. En ik heb één keer heimwee gehad maar toen gingen we toch al bijna naar huis.

Onze kamer was heel rommelig, maar we hebben toch de prijs voor de netste kamer gewonnen. We mochten uit een bak een stuiterbal uitzoeken. Er waren ook andere uitreikingen, voor de cross en voor het avondspel. Mijn vriendje Kees had voor allemaal een prijs, die is goed in alles. Volgend jaar ga ik zeker weer mee op pupillenkamp, het was heel vet.”