Pupillenkamp in Rio de Janeiro

door Joran Angevaare
Het eerste weekend van mei werd Vierhouten kort omgedoopt tot Rio de Janeiro voor zeventig van onze A en B pupillen. Al kort na aankomst, waarbij het toch altijd spannend is bij wie je op de kamer slaapt, wie er wel al zijn en waar die kamer eigenlijk is, werd duidelijk dat het pupillenkamp eigenlijk in Rio de Janeiro was. Tijdens deze driedaagse reis naar de plaats waar dit jaar de Olympische Spelen worden gehouden hebben de kinderen in teams de eerste avond al hun eigen Olympische teamnaam verzonnen en prachtige teamvlaggen geverfd. Behalve met het Rio-thema deden de kinderen ook nog mee aan de strijd der kamers waar met dingen als een opgeruimde kamer, gezelligheid en sportiviteit punten konden worden verdiend. Er was dus tijdens dit pupillenkamp zowel een competitie voor de beste kamer als voor het beste team.

Kort na het verven vertrokken alle jonge atleten naar het bos waar enkele valsspelers bij de Spelen zich hadden verstopt. De bedoeling was om deze dopinggebruikers te vinden en bewijsmateriaal tegen hen te verzamelen. Als puzzelstukjes paste de bewijslast in elkaar, waarna een duidelijke foto van de grote dopinggebruiker tevoorschijn kwam en de kinderen hem wisten aan te wijzen.

Zaterdag begon vervolgens met een heerlijke samba voor het ontbijt. Nadat de heupen losgeschud waren en er ontbeten was trainden alle groepen bij een trainer. Dit waren toch wel een ander soort trainingen dan op de baan en ook nog eens bij een andere trainer. Zo leerden ze ook andere trainers dan hun vaste trainer kennen.

In de namiddag streden de Rio-teams vervolgens in allerlei opstellingen in verschillende grote spellen tegen elkaar. Allereerst presenteerden de teams zich aan de andere kinderen. Het eerste spel leek vervolgens op levend Stratego maar met allerlei topatleten als Usain Bolt en Renaud Lavillenie in plaats van maarschalk en luitenant. Het doel was om de vlag van het andere team te vinden. Hierna was het weer ieder Rio-team voor zich en gingen ze dwars door de hei opzoek naar de Olympische ringen die over de heide waren verspreid. Door de ringen samen te voegen kon het Olympisch symbool worden gemaakt.

’s Avonds werd er door de wat jongere en vermoeide kinderen knus naar de film Rio gekeken terwijl de wat oudere kinderen nu probeerden zoveel mogelijk doping te smokkelen door het bos. Hierbij moesten ze natuurlijk oppassen dat ze niet gepakt werden door de verstopte dopingcontroleurs.

De laatste dag werd heel mooi afgesloten met een cross met het Rio-team over de heide. De vlag die ze hadden geschilderd diende als estafettestokje. Met een mooie prijsuitreiking in het zonnetje sloten we het kamp af.