Stomverbaasd…

door Hans Hofstede

…was ik toen ik vanmorgen via het linker fietspad van de Hugo de Vrieslaan kwam aanfietsen. Het was ongeveer half elf en vlak voor de bocht nabij het Amstelstation ontrolde zich een wonderlijk tafereel. Een soort smurfenleger bewoog zich tussen en rond een grote rij marktkramen in een verder lege omgeving, druk doende met het vullen van honderden bekertjes met water en het schillen van bananen. Toen ik wat dichter bij kwam herkende ik ze. Hier waren bijna zeventig AV’23-vrijwilligers bezig met het opzetten van een water- en bananenpost. Het geheel stond onder aanvoering van een aantal oude rotten in het vak ”waterpost opzetten”: Robin, Gerard, Jaap, Joram, Peter, Walter en nog een paar anderen.
Vooral het aanreiken van de speciale drankjes voor de eerste wedstrijdlopers leverde een paar spannende momenten. Zo kon een tengere “Afrikaans”-ogende loopster haar flesje (F5) niet vinden en rende een paar keer vertwijfeld langs de tafels. Bij de AA-kraam ging een hele stapel zorgvuldig opgestelde bekertjes tegen het asfalt. Geeft toch een kleverige smeerboel. Onder leiding van onze Marcus werd dat meteen opgeruimd.

Niet alleen was AV’23 present bij de waterpost, we verzorgden ook samen met stadsdeel-Oost de “Kidsrun” bij de Radioweg. Daarvoor was ik jammer genoeg te laat. Had ik eerder op moeten staan. Dat was al om tien uur, ruim voorafgaand aan het verschijnen van de eerste marathonlopers.

Maar eigenlijk gaat het bij een sportvereniging als AV’23 natuurlijk op de eerste plaats om de sportieve prestatie. Nou die was er: twaalf deelnemers aan de hele marathon en vijfentwintig deelnemers aan de halve. En als klapper: Fa Ada en Theo Stelling werden beiden Nederlands kampioen met verbazingwekkend snelle tijden. Gefeliciteerd Fa, gefeliciteerd Theo! En gefeliciteerd alle deelnemers, die de hele of halve marathon hebben uitgelopen.

Maar vooral gefeliciteerd alle vrijwilligers, die de Amsterdam-marathon mede mogelijk hebben gemaakt.