Surprise Run – iedere maand een feestje

door Monique Admiraal

De eerste vrijdag van september rent een groep van zo’n vijftien hardlopers door de binnenstad van Amsterdam. Een gemengd gezelschap met snelle en minder snelle lopers, die onder leiding van hun trainer goed bij elkaar blijft. Ze rennen langs het Oosterdok, het Entrepotdok en doen sprintjes in de Rapenburgerstraat. De gasten bij het café moedigen enthousiast de lopers aan nog harder te gaan. Na drie keer 150 meter, vervolgen zij hun route door het oostelijke centrum, waarbij er versnellingen worden gedaan, tussendoor gedribbeld wordt en er verschillende rondes kunnen worden gelopen.
Trainer Han Brand kent de stad op zijn duimpje en kiest elke keer andere routes waarbij hij het parcours van te voren uitzet. Vandaar het verrassingseffect. Han weet vaak mooie locaties in zijn routes te verwerken. Dit keer dus de binnenstad, waarbij de groep onder meer langs de prachtige Rechtboomsloot, Kromboomsloot en Oude Schans loopt en onderweg de mooie panden kan bewonderen. Na zo’n tien kilometer keren de deelnemers terug naar de startplaats, de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdoks Eiland. Niet elke renner legt dezelfde afstand af. De groep loopt rustig naar een bepaalde locatie en doet daarna een aantal malen een parcours van een paar honderd meter in hoger tempo. Je kunt ervoor kiezen zo’n ronde één tot wel drie keer te rennen. Zo lopen de sterkste lopers drie keer en worden zij toch moe, terwijl de wat langzamere lopers even kunnen uitrusten.
Han vertelt dat hij deze Surpriserun al zeven jaar organiseert. Hij begon ermee bij het negentigjarig jubileum van Atletiek Vereniging 1923. De Surpriserun was zo’n succes dat de mensen iedere maand wilden komen. Han krijgt bij de organisatie hulp van een vast team. Zussen Will en Mimi Maruanaya fietsen vaak mee, zodat de lopers hun jas of waterfles in de fietstas kunnen doen. Na afloop drinkt de groep met elkaar een kopje thee en deelt Han chocoladekoekjes uit. Elke keer weer een feestje!

Heb je interesse om ook een keer deel te nemen? De trainingsloop is gratis en staat open voor iedereen. Je hoeft niet lid te zijn van AV23 of een andere atletiek vereniging. Je moet wel zo’n zeven tot acht kilometer achter elkaar kunnen rennen. De eerstvolgende run is op vrijdag 2 oktober, waar er verzameld wordt bij de OBA om 19.30 uur. Hou hiervoor de Facebookpagina in de gaten of kijk op de website van AV’23.