Uit de bestuurskamer, 8 juli 2013

door Hans Hofstede, voorzitter AV’23

de nieuwe bloembak bij het terras

De mannen van het baanonderhoud
Het moet maar eens gezegd worden. Het handjevol mannen, dat er voor zorgt dat onze baan er meestal piekfijn bij ligt, zijn geen kaboutertjes maar beren van kerels die elke dag, inclusief de zaterdag, zich het schompes werken om onze baan maar ook de omliggende hockey- en voetbalvelden bespeelbaar te houden. Daarnaast hebben ze ook nog aandacht voor de inrichting en het onderhoud van het omliggende groen. Ze leggen eco-routes aan, planten appel- en perenbomen, plaatsen vrolijke bloembakken en zijn zelfs op zaterdagochtend met de bladblazer in de weer om het door de grondwerkers achtergelaten aarde en zand weg te blazen. Hulde voor de noeste werkers van de afdeling Buitenaccommodaties van stadsdeel Oost!!

Start to Run
Op 1 juli hebben we eindelijk bericht gekregen van de Atletiekunie, dat we als “cursuslocatie” mee kunnen gaan draaien in het landelijk Start to Run programma. Dit is een cursus voor beginnende lopers, waarbij je in zeven weken tijd leert om op een aangename manier en zonder blessures twintig minuten achter elkaar hard te lopen. De trainingen zijn op zaterdag van 9.30 tot 11.00 uur. De eerstvolgende cursus begint op


zaterdag 7 september. De cursus kost € 45,= per deelnemer, te betalen bij inschrijving via de Atletiekunie. De inschrijving is vanaf 1 juli mogelijk via de website www.starttorun.nl . Dirk Beelen gaat weer met het van hem bekende enthousiasme de trainingen geven.
Maar we hebben wel de opdracht gekregen van de Atletiekunie om tenminste twintig deelnemers per cursus te werven. De Atletiekunie gooit er zijn hele arsenaal aan marketing-instrumenten tegenaan, maar het zou wel helpen als jullie ook eens om je heen kijken of daar nog echtgenoten, vrienden, collega’s, familieleden te vinden zijn, die tot hardlopen zijn te bewegen. Dan is hier een unieke kans. Zo goedkoop, met zo’n ervaren trainer en op onze “zachte” atletiekbaan, dat vindt je nergens. Bovendien bieden we een les meer dan de andere Start to Run locaties en na afloop van de training een gezellig samenzijn in onze onvolprezen kantine. Als daar genoeg belangstelling voor is, kunnen we na deze start-cursus een vervolg-training organiseren. Ook bij ons op de baan en met Dirk als trainer. De ervaringen bij andere locaties leert, dat 90% van de deelnemers aan de Start to Run-cursus door willen gaan met hardlopen en 85% graag een vervolg-training wil hebben. Of we ze ook kunnen binden aan onze vereniging is de volgende uitdaging.

 

Appels en peren
De appelboomgaard pal naast onze baan gaat volgens de deskundige van de Landbouw Universiteit Wageningen dit jaar zevenhonderd kilo appelen opleveren. Twee kilo per boompje. Er zijn 330 appelbomen. Van de stoofperen aan de noordkant van de baan weet ik het niet precies, maar dat zal ook wel ongeveer twee kilo per boom zijn. De oogstdag voor de appel is gepland op 21 september. We gaan er een spektakel van maken. Vooral de jeugd wordt uitgenodigd mee te plukken. Ondersteuning krijgen we van het stadsdeel en de Wageningse universiteit. De hockey-club Athena (onze buren) wil, geloof ik, ook mee doen. De oogstdag voor de peren zal eind oktober zijn. Ook komt er nog een bemestingsdag, een snoeicursus en een dag dat we de bramen gaan opbinden met raffia. Uiteindelijk is het de bedoeling, dat we al dit fruit gaan aanbieden via onze kantine als gezond alternatief voor de candy-bars, zakjes snoep, sportdrankjes en frisdranken, die nu ons kantine-aanbod domineren. Er zijn vast wel leden en ouders van jeugdleden, die er lol in hebben om dit project vanuit AV’23 verder te brengen. Er wordt niet veel vergaderd, maar vooral praktische dingen georganiseerd. Dus mensen met groene vingers, belangstelling voor de fruitteelt of gemotiveerd t.a.v. het veranderen van de eet- en drinkgewoonten in onze kantine, meld je aan bij een lid van het bestuur en je wordt op weg geholpen.

Opzet trainingsgroep Sportief Wandelen
Raar eigenlijk, dat we binnen AV’23 wel een grote jeugdafdeling hebben, maar geen ouderenafdeling, terwijl dit toch een sterk groeiende doelgroep is. Waarom is dat zo?
In Hilversum draait al vele jaren een grote atletiekvereniging (GAC) met meer dan duizend voornamelijk oudere leden, die daar aan Nordic walking, sportief wandelen en recreatief hardlopen doen. Bijna elke ochtend van de week kun je daar wel terecht voor een wandel- of looptraining. Op zaterdag wemelt het Cronebos van de sportieve wandelaars. Over het algemeen zijn dit mensen van boven de 55.
Het stadsdeel-Oost heeft tot nieuw beleid om het gebruik van ons sportpark aanzienlijk te intensiveren. Dit kan vooral door te zorgen, dat er door de week overdag meer activiteiten komen. Vandaar dat ze het initiatief van AV’23 om met sportief wandelen te beginnen van harte toejuichen. Bij wijze van experiment willen we beginnen met een zes- of zevenweekse clinic ter voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse of een ander groot wandel-evenement. We laten ons daarbij graag adviseren en bijstaan door onze vrienden van “De Lat” (de lange afstandtippelaars). Alex Wijsman (erelid van de LAT en bekend van zijn maandelijkse wandelverhalen op onze website) heeft zijn diensten al aangeboden. Binnenkort meer.

Jubileumcommissie
Eigenlijk is het gewoon weer de oude ploeg van vijf jaar geleden, die het heilig vuur weer heeft aangeblazen. Ze zijn achter de schermen druk in actie is om de viering van het negentig jarig bestaan van onze club voor te bereiden. Toch is er al wat uitgelekt.
De echte viering vindt plaats gelijk met de clubkampioenschappen op zondag 6 oktober.
Dit wordt voorafgegaan door een “opwarmer” tijdens de ouder-kindwedstrijden op zaterdag 31 augustus. Tijdens de clubkampioenschappen komen speciale wedstrijdonderdelen zoals 90 meter spint en 4X90 meter estafette. Ook wordt met het jeugdbestuur gekeken of er speciale spelletjes voor de pupillen kunnen worden georganiseerd. Vorige keer was er een soort van Jubileum-ganzenbord.
Op 6 oktober zal er vanaf 17.00 een “aangeklede borrel’ zijn. Ook oud-leden zullen hiervoor worden uitgenodigd. Veel wordt verwacht van een nog te formeren eigen AV’23 popband. Yntze Strikwerda heeft een oproep voor muzikanten tussen de 15 en 35 op ons prikbord geplaatst. Waarom oudere musici worden buitengesloten is mij een groot raadsel. Het zal wel met muziekvoorkeuren te maken hebben. Maar een uitstekend initiatief, waar ik veel van verwacht.

De renovatie van het clubhuis
Het wordt nu toch echt goed zichtbaar. Ons clubhuis wordt grondig onderhanden genomen. De loodgieters zijn al weken bezig om het dak te herstellen. Dat is veel meer werk dan verwacht. De CV-monteur is klaar De warmwatervoorziening werkt storingsloos. De elektricien heeft een heel nieuw stoppenbord met bijbehorende voedingskabel (en aardlekschakelaars) in het wedstrijdhuisje geïnstalleerd. Nu maar hopen dat erbij de volgende competitiewestrijd er geen stoppen doorslaan. Ook de met de jaarwisseling ingegooide ramen van de kantine zijn vervangen door nieuwe ruiten met extra gelaagd glas aan de buitenkant. De ventilatieluiken van de kantine kunnen weer opengedraaid worden, zonder halsbrekende toeren uit te hoeven halen. Kortom: reden tot gematigde tevredenheid. Maar we zijn er nog niet. Inmiddels is het gebouw door een groep grafitti-”kunstenaars” onder handen genomen. Dit is gemeld bij het stadsdeel, met het verzoek tot verwijdering. Helaas duurt het veel langer dan gewenst, voordat het door het stadsdeel benaderde schoonmaakbedrijf reageert. Ondertussen neemt de bekladding toe. Het werkt blijkbaar erg aanstekelijk. Sommige mensen vinden het wel aardig. Ik vind het driemaal niets. We zullen het stadsdeel vragen om een anti-graffiti behandeling van de buitengevels.

Zomervakantie
En plotseling is het zomer en gaat iedereen voor weken en soms maanden de stad uit. Het wordt wat stil op en rond de baan. Voor mij tijd om het wat rustiger aan te doen en voor jullie een heel prettige vakantie (ik ben al geweest).