Gijs Takken overleden

door Theo Danes

Gijs Takken als directeur van de KNAU

Erelid van AV’23 en oud-directeur van de Atletiekunie Gijs Takken is op 15 juni overleden. Gijs Takken vervulde jarenlang een prominente rol binnen onze vereniging. Eerst als atleet, hij werd in 1944 zelfs Nederlands kampioen hinkstapspringen en behaalde later tweede en derde plaatsen op de 110 en 200 meter horden. Nog altijd staat er een clubrecord op zijn naam als slotloper van de Zweedse estafette in 1946. Na zijn carrière als atleet was hij maar liefst elf jaar lang een zeer betrokken voorzitter en het erelidmaatschap heeft hij met verve invulling aan gegeven. Als voorzitter van de jubileumcommissie organiseerde hij nog tientallen jaren geslaagde reünies voor de oud-leden van AV’23. Hij belde stad en land af om iedereen bij elkaar te krijgen en schreef zelfs gelegenheidsteksten op bekende melodieën voor deze bijeenkomsten die goed in elkaar staken en vol enthousiasme werden gezongen.

In 1972 trad Gijs Takken in dienst van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie als directeur, waarvoor hij de titel ‘Lid van verdienste’ ontving. Ook heeft hij veel betekend voor de geschiedschrijving van de Nederlandse atletiek. Onder meer door te putten uit (en bij te dragen aan) het roemruchte archief van AV’23.  Altijd bleef hij zeer begaan met onze club, getuige zijn verzoek in 2008 om voor het toen overleden erelid Jan Ludeker een blijvende herinnering in de kantine aan te brengen. Of het In Memoriam voor de grote atleet Anton Blok dat hij schreef in het clubblad van 2007. Deze waardering voor het imposante verleden van AV’23 komt ook Gijs Takken toe, want hij heeft er een sleutelrol in gespeeld. Gijs Takken is 94 jaar geworden. 


20-jarig jubileum

Gijs Takken bij het ingetogen 20-jarig jubleum van AV’23 in 1943. Van links naar rechts: Cor van Dalen, Gijs Takken, Jo Moerman, Henny Roos, Nico Egas, Jan Blankers, Jan Greveling

Gijs Takken (links) scheert over de horde

Gijs Takken (links) scheert over de horden in het Olympisch Stadion tijdens de Olympische Dag in 1948. Bron: atletiekhistorici.nl

Liedtekst van Gijs Takken

Liedtekst van Gijs Takken over de Prins Hendrik beker die tot frustratie van de atleten maar niet gewonnen werd. Gezongen tijdens het veertigjarig jubileum in 1963.

Bron: archief AV’23