Uit het rommelhok, 20 januari 2019

door Hans Hofstede

Handen gevraagd (update)

Alle leden van AV’23 en ouders van onze jeugdleden hebben eind 2018 een oproep gekregen om zich op te geven voor het vrijwilligerswerk in 2019. Een groot deel van de aangeboden vrijwilligerstaken bestaat uit werken aan het onderhoud van ons clubhuis. De buitenkant wordt door de gemeente onderhouden, maar van binnen moeten we alles zelf doen. De echt lastige klussen gaan naar aannemers en loodgieters, maar zoveel mogelijk doen we zelf. Daarvoor zijn een heleboel handen nodig. Elk weekend gaan we aan het werk. Alleen in de schoolvakanties hebben we rust. Dit jaar hebben we alle klussen op een van te voren bepaalde datum gepland. Dat maakt het veel eenvoudiger om met je agenda in de hand te bepalen wanneer jij kan komen helpen. Iedereen moet per jaar minimaal tien vrijwilligers-punten scoren. Aanmelden voor een klus kan via MijnAV23 (kies daarna voor het menu “Verenigingswerk”).

Inmiddels hebben zich al heel wat vrijwilligers gemeld. Maar er zijn ook nog een heleboel plekken open. Dus meld je aan. Vooral voor het schilderwerk en het schoonmaken van de kantine zijn nog vrijwilligers nodig

 

Schoonmaak-klussen

Nieuw dit jaar is dat we vrijwilligers zoeken voor het regelmatig schoonmaken van de kantine, keuken, halletje en trap. In het verleden werd dit door een schoonmaakbedrijf gedaan, maar dat is wegbezuinigd. Om de veertien dagen wordt er afwisselend op vrijdag, zaterdag of zondagmiddag schoongemaakt. Telkens zijn er twee vrijwilligers nodig. De kantinecommissie zorgt voor het schoonmaakmateriaal, de instructies en de sleutels. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de bardiensten. Het verschil is wel dat hiermee per beurt drie punten verdiend kunnen worden. Een bardienst levert maar één tot twee punten op.

Ook het wedstrijdleidinghuisje moet een paar keer per jaar schoongemaakt worden. Dat gebeurt op zaterdag 2 maart en zaterdag 14 september. Ook hievoor zijn telkens twee vrijwilligers nodig. Ik zal zorgen voor de sleutels en het schoonmaakmateriaal.

  

Nieuwe vloerbedekking in het kantoortje van Bart

Meteen al in januari beginnen we met het vervangen van het oude kapotte zeil in het kantoortje van de verenigingsmanager Bart Boevink door onverwoestbare tapijttegels. Hiervoor zijn in het weekend van 19 en 20 januari vier mensen nodig, die onder leiding van Cees de Nood de klus kunnen klaren. Op zaterdag moet het kantoortje worden leeggeruimd, op zondag worden de tegels gelegd en wordt het kantoortje weer ingericht.  Het zou wel handig zijn als er een paar mensen tussen zitten met wat ervaring in het leggen van tapijttegels.

 

Timmerwerk

Ook komend jaar moet er weer veel getimmerd worden. We beginnen in het weekend van 26 en 27 januari met het maken van een prijzenkast voor in de kantine. Dat gebeurt in nauw overleg met de kantinecommissie. Waarschijnlijk wordt het niet echt een kast, maar een paar planken aan de rode zijmuur. Niet zo’n ingewikkelde klus dus, maar levert wel lekker veel punten.

Dan gaan we weer aan de slag in de materiaalruimte. Op zondag 3 februari wordt de ballenbak gerepareerd. In het weekend van 9 en 10 maart, op zondag 17 maart en op zondag 31 maart  wordt een nieuwe kast gemaakt voor het grotere trainingsmateriaal, het vrieskastje en de EHBO-kist. Cees de Nood maakt een ontwerp en heeft de algemene coördinatie. Elke beurt levert vijf punten op. Voor deze klus hebben we tien beurten ingepland. Maar je kunt natuurlijk ook besluiten om twee dagen te komen helpen. Liever zelfs. Heb je in een keer al je vrijwilligerswerk gedaan. Het voordeel voor ons is dat niet alles opnieuw moet worden uitgelegd.

 

Kleedkamers opknappen

Vooral de mannenkleedkamer aan de kant van de baan ziet er niet uit. De muren zijn smerig en de banken zijn kaal. Daar gaan we dit jaar wat aan doen. Muren schilderen en banken lakken. En als we dan toch bezig zijn nemen we de vrouwenkleedkamer mee. Het wordt veel werk. Vooral het schuren van de banken en het opnieuw in de lak zetten. We beginnen op zaterdag 11 mei met de mannenkleedkamer en werken door op zondag 19 mei, zondag 26 mei, zaterdag 1 juni, zondag 16 juni en zondag 23 juni. Op zaterdag 14 september komt de vrouwenkleedkamer aan de beurt. Eerst het werk opnemen en materiaal inkopen en daarna verder op zondag 22 september, zondag 29 september, zaterdag 2 november, zondag 10 november en zondag 17 november. Elke dag zijn er tenminste twee vrijwilligers nodig. Het is wel handig als de mensen die zich opgeven voor het schuren van de banken zelf een schuurmachine meenemen.  Dat schuren staat gepland voor  zondag 16 juni en zondag 10 november. Ik doe de coordinatie. 

 

Nieuw plafond in het wedstrijdleidinghuisje

Als laatste grote klus van 2019 gaan we in het weekend van 7 en 8 december het akoestisch plafond in het wedstrijdhuisje vervangen. De oude fakirmatrasjes moeten eraf. In plaats daarvan schroeven we  houtwolcementplaten tegen het plafond. Toch nog een behoorlijk ingewikkelde klus. Zo moet eerst de elektra eraf en later weer aangebracht. Echt een klusje voor fijnproevers. Maar dan heb je ook wat. Een goeie akoestiek is nodig om in deze ruimte te kunnen werken en overleggen tijdens wedstrijden. Daar worden de belangrijkste beslissingen genomen.

 

E- en W-installaties

Tenslotte is er regelmatige controle van zowel de elektra- als water-installaties nodig. Voortdurend gaan er lampen kapot, beginnen kranen te druppelen, raken afvoerleidingen verstopt en worden plafondcontactdozen beschadigd. Het liefst hebben we natuurlijk vrijwilligers die zich daar permanent mee kunnen bezighouden. En inderdaad er heeft zich onlangs een vrijwilliger gemeld die de elektra voor zijn rekening wil nemen. Het hele jaar door en vanuit een professionele achtergrond. Hiep, hiep, hoera.
Voor het nalopen van de CV en de waterleiding zijn zaterdag 6 april en zaterdag 12 oktober gereserveerd. We zoeken nog een handige jongen/meisje met gevoel voor leidingen.