Uurwedstrijd en meer aan het Langepad

door Alex Wijsman

Het derde weekend van de maand maart is een weekend waar zowat iedere club of vereniging een wedstrijd of een lange afstandswandeling wil organiseren. De vrieskou is dan definitief het land uit en de lente staat voor de deur. Dit betekent keuzes maken. Eigenlijk bestaat het gehele leven uit keuzes maken. Maar ja, je wilt aan allerlei leuke evenementen meedoen. Enfin, het snelwandelbloed kruipt waar het niet gaan kan, dus een beslissing was al gauw gemaakt. We gaan naar Rotterdam en doen mee aan de uurwedstrijd op de kunststofatletiekbaan ’t Langepad. Een wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de R.W.V. Naast de uurwedstrijd staat er ook een wedstrijd over 1000 en 3000 meter alsmede een ½ uurwedstrijd op het programma.

Het boek ‘Heldere hemel’ van Tom Lanoye, het boekenweekgeschenk, is een vrijbrief om op zondag 18 maart ’12 met de Nederlandse Spoorwegen te reizen. In de intercitytrein naar Antwerpen en verder wemelt het van de passagiers met een boekenweekgeschenk als de conducteur langs komt. Een enkeling zit rustig te lezen, maar het merendeel van de reizigers heeft het boekje in een tas of in hun binnenzak van de jas weggestopt. Als het kasteel ofwel Sparta-stadion in zicht komt zijn er al heel wat bladzijden van het boekwerkje door mij verslonden. Kortom, het is een leuk boeiend verhaal. Aangekomen in de kantine van PAC Rotterdam kunnen we onze startnummers bij het secretariaat ophalen. We hebben tijd genoeg voor een babbeltje en dan zoeken we een van de kleedruimten op. Als ik de atletiekbaan betreed is de wedstrijd voor de 1000, 3000 meter en het half uur net van start gegaan.

Een flink aantal atleten is op weg om een goede tijd of een goede afstand af te leggen. Naast de atleten loopt er ook een groep ganzen op de baan. Aan de uitwerpselen is te zien dat deze eigenwijze dieren de baan al geruime tijd in beslag hebben genomen. Ook het startschot door Sico Wiekeraad doet de beesten niet opschrikken. Even later verplaatsen ze zich naar het grasveld naast de baan. De deelnemers, waaronder een grote groep uit Vlaanderen en Wallonië, draaien hun rondjes. Bij de 1000 meter is het Annemiek Schlüter die de overwinning naar zich toe trekt. Na precies 6:32,3 komt ze over de eindstreep. In haar kielzog sleept ze Veronica Bunschoten met zich mee. Haar tijd is 6:33,1. De derde plaats wordt opgeëist door Carolien Schlüter, het jongere zusje, met een eindtijd van 7:50,8. De kleine Jasper Van Hove van het Belgische Herentals AC passeert de meet na 9:20,8. In België mag de kleine man nog niet meedoen aan wedstrijden, maar in Nederland begint hij al naam te maken.

Bij de wedstrijd over 3000 meter is het de Waalse Estelle Renard die een greep naar de macht doet. {quote}in België mag de kleine man nog niet meedoen aan wedstrijden{/quote}Met een minimaal verschil verslaat ze Solange Cremer van het Belgische ACLO. De eindtijden worden geklokt op respectievelijk 19:59,5 en 20:00,0. Marjolein Schlüter komt als derde aan de finish. Haar eindtijd bedraagt 20:51,1.

Bij de ½ uurwedstrijd gaat het er om wie de meeste meters aflegt. Ook hier gaat de overwinning naar België. Ludwig Renard van het Waalse SMAC loopt in het halve uur 5541 meter bij elkaar. De tweede plaats wordt ingenomen door Myriam Nicolas (BBS) met 5509 meter. Liesbet De Smet (AC Duffel) zorgt dat de derde plaats ook naar België gaat. Doordat Liesbet bijna alle wedstrijd in Nederland loopt wordt zij eigenlijk al als een halve Nederlandse beschouwd. 5171 meter mag er zijn. Ron Timmermans zorgt met 5167 meter dat het gemiddelde ook boven de 10 km p.u. komt te liggen. Vervolgens is het de beurt aan Jocelyne Pater, Sandra Maas, Muriel Oger en Coby Bunschoten met respectievelijk 4805 m., 4595 m., 4298 m. en 4.142 meter. Tristan Van Hove  loopt zijn eerste ½ uur wedstrijd. De 8 jarige Belg legt een afstand van 3677 meter af. Achter de kleine man finishen Tilly van de Merwe en Hermien Teske met 3582 en 3081 meter.

Tijdens de eerste wedstrijd doen de mannen van de uurwedstrijd hun warming-up. Het is koud en er staat een flinke wind over de baan. Geen ideale omstandigheden dus. Wederom zorgt er geen opwinding bij de ganzen langs de baan als Sico de mannen wegschiet. Toch gaan de deelnemers er snel vandoor. Allemaal in de binnenste laan, in ganzenpas. Een lang lint die langzaam uit elkaar wordt getrokken. Dirk Bogaert van het Belgische Meetjesland gaat er als een speer vandoor. Hij heeft zijn zinnen gezet op een Belgisch record op de 10000 meter en het uur. Richard Leijenaar (RWV) gaat in de achtervolging waarbij Wilfried van Bremen (RWV) en Theo Koenis (De Lat) aansluiting zoeken. Daar achter zijn het Peter Van Hove (Herentals AC), Gerrit Riezebos (RWV) en Alex Wijsman (De Lat) die om een positie strijden. Het Unitas duo Fred Röhner en Hans van Wakeren zijn door de jaren heen een eeneiige tweeling geworden. Al lijken ze niet sprekend op elkaar. Toch blijven ze bij elkaar in de buurt. Ze weten elkaar in moeilijke tijden op te peppen. Vanaf de start wordt er weinig of niet van positie verwisseld. Iedereen heeft na verloop van tijd z’n plaats wel gevonden. Zo loopt Harry Bijnen van het Brabantse DAK voor Willem van der Bijl (RWV), Wim van Bremen eveneens RWV, Paul Koks (Haag Atletiek) en Bernard Krabbendam (De Lat).

In een rap tempo heeft Dirk Bogaert afstand genomen en legt rondje na rondje af. Als er nog één minuut te gaan is wordt er weer een schot afgevuurd. Iedereen perst er nog een aantal meters uit. Tenminste als dat nog gaat. Na precies een uur heeft Dirk 11855 meter afgelegd. Goed voor een nieuw Belgisch record. Na 10000 meter werd er een tijd van 50:29,9 geklokt. Dit is ook goed voor een nieuw record. Richard Leijenaar komt tot 11445 meter en Wilfried van Bremen tot 11013 meter. De eerste drie prijzen zijn hiermee vergeven. Theo Koenis finisht als vierde met 10713 meter. Peter Van Hove kan ook boven de 10000 meter grens blijven. 10087 is een mooie afstand. Gerrit Riezebos had die bewuste grens ook in zicht, maar komt helaas 27 meter te kort. Alex Wijsman liet eerder in de wedstrijd zijn concurrent gaan, hij moest wel want Gerrit steekt momenteel in een betere vorm, en komt tot 9642 meter. Dankzij Alex komt Fred Röhner tot 9229 meter. In de laatste ronde werd hij door de Amsterdammer gepasseerd en kon even op zijn snellere tempo meeliften. Hans van Wakeren kon dat helaas niet en laat een afstand van 9120 meter opmeten. Harry Bijnen weet de 9000 meter grens te bereiken en doet er nog een schepje van 5 meter bovenop. Willem van der Bijl blijft met 8969 meter zijn clubgenoot Wim van Bremen (8262 m.) voor. Paul Koks en Bernard Krabbendam houden elkaar in evenwicht. Figuurlijk dan. Paul komt tot 7876 meter en Bernard tot 7867 meter. Coert Peeters (De Lat) moest in het eerste half uur de baan al verlaten, toen de chef snelwandeljury hem een derde rode kaart voorschotelde.

Later in de middag wordt in de kantine van PAC de prijswinnaars in het zonnetje gezet. Ook alle andere deelnemers krijgen een diploma met tijd of afstand daarop vermeld. Daarna gaat men huiswaarts. In de trein is het mogelijk om nog een stukje van Tom Lanoye te lezen. De adrenaline giert nog door het lichaam waardoor er concentratiegebrek tot lezen is. Geeft niet, morgen is er weer een dag.