Voedingstips van Johnny

hoe en wat kunnen kinderen voor en na de training het beste eten?

door Niels Rigter

Johnny van Schooneveld (25) is sportdiëtist en geeft voor AV23 geregeld voedingstips. Nu: waar moeten ouders op letten bij het eten van hun kinderen voor en na de training? De vuistregels gelden trouwens voor alle sporters.

“De jeugdtraining is overwegend op zaterdagochtend tussen tien en één. Uitgangspunt is: eet sowieso iets, want zonder eten geen energie en zonder energie geen inspanning. Koolhydraten zijn de brandstof als we actief zijn en na de nacht is de voorraad daarvan geslonken. Zorg dus voor een koolhydraatrijk ontbijt met volkorenproducten als brood, muesli of crackers met eventueel wat fruit voor extra koolhydraten.

Het verschilt nogal van persoon tot persoon of je last krijgt van eten kort voor een training. Maar stel, je kind staat op acht uur op en je training begint om tien, dan moet je er in elk geval voor zorgen dat je ontbijt minder eiwitten en vetten bevat en meer koolhydraten. Eiwitten en vetten zorgen ervoor dat het langer duurt voordat die koolhydraten worden opgenomen omdat er een soort file ontstaat en je dus meer kans hebt op buikklachten bij inspanning. Uitgangspunt is: hoe korter de tijd tussen eten en training, hoe minder eiwitten en vetten de maaltijd moet bevatten. Dus als je maar één uur de tijd hebt tussen ontbijt en training, is het niet zo verstandig om een gebakken ei te eten. Neem liever twee sneetjes brood met appelstroop.

De trainingen doordeweeks zijn meestal in de avond. Je zou dan wel erg vroeg moeten avondeten om er tijdens de training geen last van te krijgen. Je kunt je kinderen beter één of twee boterhammen laten eten of een banaantje, en dan het avondeten ná de training te doen. Dat heeft als voordeel dat je na de training niet alleen je koolhydraten kunt aanvullen, maar ook je eiwitten. Als je dan bijvoorbeeld pasta met kip eet, krijg je die allebei binnen.

Tot slot: drinken. Meestal doen we dat te weinig. Het advies is om een uur voor de training een halve liter water te drinken – twee grote glazen – en dan vlak voor de training nóg een glas. Dan begin je met een goede vochtbalans.”