AV’23 op zonovergoten Bosbaan Triathlon

door Roland van der Put, foto's Joep Kluwen

De afgelopen maanden is er hard getraind en gisteren was het dan zover: de Bosbaan Triathlon! Deze sprint-triathlon (750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) was het doel van een groep enthousiaste AV’23 triatleten-in-spé.

Begin juli is AV’23 begonnen met het kleinschalig aanbieden van een wekelijkse zwemtraining onder leiding van Bart Boevink (verenigingsmanager en daarnaast ervaren zwemtrainer) aan leden en niet-leden met ambities om mee te doen aan een triathlon. De eerste zwemtrainingen in het Flevoparkbad waren nog wat onwennig en onhandig (“tip: je kunt het beste boven water ademhalen”), maar gaandeweg kreeg iedereen de slag te pakken.

De groep van 10-15 enthousiastelingen trainde daarnaast natuurlijk ook op de baan bij AV’23, en er werd zelfstandig of in groepjes gefietst. Met een aantal ervaren triatleten van AV’23 werden allerlei tips uitgewisseld over fietsen, wetsuits en het wisselen van de ene sport naar de andere sport.

Terug naar gisteren. We hadden om 11:30 afgesproken bij de Bosbaan om samen het avontuur aan te gaan. Met een flinke tas met spullen èn een racefiets haalden we onze startnummers op. Daarna alles klaarzetten in de wisselzone, omkleden en richting de briefing. De watertemperatuur was rond de 16 graden dus een wetsuit was erg aangenaam. De start was in het water waarbij er 750 meter om een aantal boeien gezwommen moest worden. Dat is wel even wat anders dan een zwembad, maar gelukkig hebben we hier ook nog een beetje samen op kunnen oefenen.

 

Na het zwemmen snel wetsuit uit, fietsschoenen aan en helm op. Rennend met de racefiets aan de hand naar de uitgang van de wisselzone en dan op de fiets springen voor vier rondes van 5 km om de Bosbaan. Tijdens het fietsen was er gelegenheid om wat te drinken en nog even te kijken naar andere zwemmers. Het ene moment lig je in het water en een paar minuten later vlieg je met een flinke vaart over het fietspad. Een hele overgang waarbij je trisuit mooi kan drogen in de wind en de zon.

Na vier rondes was het tijd om rechts af te slaan voor de laatste wissel. Fiets in het rek zetten en daarna de fietsschoenen omruilen voor hardloopschoenen. Die hardloopschoenen voelden voor velen van ons gelukkig vertrouwd. Maar na het zwemmen en fietsen voelden de benen opeens heel anders aan dan bij een hardloopwedstrijd. Ze hadden immers al zo’n uur hard gewerkt. Het hardlooprondje was maar 1 km dat we vijf keer moesten afleggen zodat het publiek ons telkens kon aanmoedigen.Goed het aantal rondes blijven tellen en dan… de FINISH! Iedereen kwam vermoeid, maar met een big smile over de finish. Het doel van de trainingen was immers bereikt! Het leuke evenement samen met het prachtige zonnige nazomerweer zorgde voor een hoop mooie herinneringen bij iedereen.Velen hebben de smaak te pakken en blijven trainen voor het volgende seizoen. Daarnaast komt er wellicht een mogelijkheid om in 2019 in teamverband mee te doen aan de landelijke triathloncompetitie via Tri4Friends.

Overweeg je zelf om ook eens mee te doen aan een triathlon? Of wil je gewoon de borstcrawl leren? Vanaf zaterdag 6 oktober krijgen de zwemtrainingen een vervolg in het binnenbad van het Duranbad in Diemen. Er wordt wekelijks getraind van 08:00 tot 09:00 en je niveau maakt niet uit. Meer informatie en aanmelden kan bij Bart Boevink: 06-52764537 of mail: verenigingsmanager@AV23.nl.