De Vrijwilliger: Cindy Teeven (31)

door Cindy Teeven (E-mail interview met Monique Admiraal)

Hoe lang ben je betrokken bij AV’23?

“Sinds 2013/2014 ben ik lid van AV’23: Ik kwam op een woensdagavond vrij random aanwaaien bij een training van Han Brand. Wat was dát een goede en leuke training! Veel leuker dan het techniekloze gehobbel dat ik altijd zelf een beetje had gedaan. Vanaf dat moment was ik fan van onze club met al haar verschillende trainingsgroepen en atletiekonderdelen. Ik heb bij verschillende trainingsgroepen getraind; begonnen bij de parallelgroepen van onder andere Han Brand, vervolgens ging ik op dinsdag trainen bij de technische groep van Michael Weber (nu vind je trainer Niels die dag op de baan), heb ik een tijdje op de maandag met de knusse groep van Frits van Buren getraind en mocht ik me sinds een paar jaar aansluiten bij de wedstrijdgroep van Jan Mens. Iets wat ook beter aansloot bij het traillopen wat ik afgelopen jaar veel meer ben gaan doen in plaats van de 800 meter of steeplechase. In elke groep waar ik trainde was iedereen altijd heel gemotiveerd en er was een goede sfeer. Dat komt niet alleen door de sporters, maar is zeker ook te danken aan de goede trainers bij AV’23. Deze goede sfeer zie je ook buiten de training bijvoorbeeld in de kantine, wat ik merkte toen ik nog geregeld een bardienst draaide.”

 DiemerCross

“In 2016 deed ik voor het eerst mee aan de DiemerCross. Ik vond het meteen al een leuke cross, met modder, gras en zandpaadjes. Dat ik toen meteen eerste vrouw ben geworden zal vast hebben meegeholpen :). Het jaar erna kreeg ik de vraag of ik het leuk vond om te helpen met het parcours van de DiemerCross. Dit leek mij leuk om eens te proberen, omdat ik wel benieuwd was naar wat er allemaal achter de schermen gebeurt tijdens een hardloopwedstrijd. Persoonlijk vind ik het heel goed als je, in de vorm van vrijwilligerswerk, iets terug kan doen voor de club.

De DiemerCross is echt een van de gezelligste crosswedstrijden die er zijn in de omgeving! Een kleinschalige loop met een mooi parcours door het Diemerbos met de afwisselende paadjes. Met gezelligheid langs het parcours dankzij onder andere het dweilorkest, leuk publiek en enthousiaste vrijwilligers. De laatste editie liep er zelfs iemand mee met een trompet! Sinds afgelopen jaar vormt de gloednieuwe zelfgebouwde blokhut van de Scouting een belangrijk onderdeel van het startgebied van de DiemerCross, waar je na afloop traditiegetrouw een lekkere kop soep kan halen. Daarnaast is de DiemerCross een waardig wedstrijdnummer binnen het Mokums Cross Circuit met een klassement samen met andere crosswedstrijden in de regio.

Voor het parcours uitzetten in het Diemerbos is het elke jaar weer puzzelen welke paden we mogen en kunnen gebruiken. Want we willen graag het beste uit het bos halen om zo’n leuk mogelijk parcours te kunnen aanbieden aan de deelnemers. We zijn niet de enigen die gebruik maken van het bos; daar moet je wel rekening mee houden. Daarnaast is het belangrijk dat de route goed is aangegeven. In het bos kan je al snel een verkeerd paadje inslaan, daar wil je je als crosser niet druk om maken! Daarom zijn we de dag ervoor en op de dag zelf zodra het licht wordt, druk bezig met het parcours uitzetten en de laatste voorbereidingen te treffen. Maar met alleen voorwerk red je het niet; de vrijwilligers die de deelnemers de juiste kant op wijzen zijn onmisbaar!”

Hoe maken de vrijwilligers van de DiemerCross het leuk met elkaar

“We hebben voor het organiseren van de DiemerCross een hele leuke commissie. We werken nauw samen met de Gemeente Diemen en met Scouting Diemen. Het is dan helemaal niet verkeerd om in de mooie blokhut van de Scouting, of bij het sportcentrum Duran te mogen vergaderen! We krijgen geregeld leuke berichten met complimenten over de vrijwilligers. Bijvoorbeeld dat de parcourswachten de deelnemers aanmoedigden en dat de vrijwilligers heel behulpzaam waren. Daar zijn we echt trots op! Ik denk dat de goede sfeer vanuit AV’23 ook zeker terug is te zien in het enthousiasme van de vrijwilligers tijdens de DiemerCross. Van parcours- of parkeerwacht, het opbouw- of afbouwteam, of de hulp met de startnummers; alle taken maken dat het Diemer Cross een succes wordt. Zonder vrijwilligers kunnen we onmogelijk al die taken vullen. Je kan een enkel uur tot een dagdeel helpen, krijgt een lunchpakketje met de mooie bijkomstigheid dat je ook nog een frisse neus haalt op de zondagochtend. Het is heel leuk om naar de deelnemers te kijken die met modder op de schoenen de finish passeren. Of …. aan te moedigen in ruil voor een meestal vermoeide, maar dankbare lach!

Het is dus niet alleen leuk om aan de DiemerCross deel te nemen als loper, maar heeft nog extra meerwaarde als vrijwilliger, omdat je dan ook veel meekrijgt van de sfeer op en rondom het parcours.”

 School/studie/beroep

“Ik heb Earth Sciences gestudeerd aan de UvA, waarbij mijn afstudeeronderzoek ging over fysische geografie en landschapsprocessen in Oostenrijk. Kort gezegd, een fantastische studie waarbij je naar buiten moest voor veldonderzoek om onder andere de theorie en modellen te kunnen bekijken en toetsen. Met deze kennis is het heel leuk om buiten te (trail)lopen door de natuur en de bergen omdat je (als aardwetenschapper) weer heel anders naar het landschap kijkt. Momenteel werk ik als ruimtelijk dataspecialist, waarbij ik helaas nooit het veld meer in ga. Er is wel een link tussen mijn huidige werk en dit vrijwilligerswerk, want ik kan bij de DiemerCross wel een klein beetje werken met ruimtelijke data, door bijvoorbeeld automatisch ingezoomde routekaartjes van het parcours te maken.”

Cindy bij de Eiger trail in Zwitserland, zomer 2019 (foto: Alphafoto)

Wat heeft AV’23 volgens jou nog nodig aan vrijwilligers?

“Het leuke van AV’23 is dat iedereen dezelfde passie heeft (hardlopen, atletiek), maar wel met allemaal verschillende achtergronden. Dat maakt dat iedereen weer goed is in iets anders; de een is bijvoorbeeld goed in plannen, de ander kan een kantine draaiend houden of daarbij helpen, en weer iemand anders kan weer goed met social media overweg. Ik denk dat we als club veel potentie hebben, maar die nog niet optimaal benutten. Misschien omdat simpelweg niet iedereen dat weet. Zo zou het fantastisch zijn als we een aantal vrijwilligers hebben die goed zijn met de verschillende social media om zo nu en dan de wedstrijden van AV’23 een boost kunnen geven via bijvoorbeeld Instagram. Dan bereik je ongetwijfeld weer een ander publiek dan wanneer je een flyer ophangt bij de supermarkt.”

 Wil je nog iets kwijt?

“Er is een plekje vrijgekomen in onze gezellige DiemerCross commissie! Dus mocht je interesse hebben, of wil kijken of het wat voor je is? Stuur gerust een mailtje aan info@diemercross.nl of naar de verenigingsmanager (verenigingsmanager@av23.nl).”