Een dag uit honderd

door Niels Rigter (met aanvullingen van Jolien Storsbergen)
foto's Isabelle Aalders e.a.

Het eeuwfeest van AV’23 was een dag uit honderd, vol zon, sport en vriendschap. Dat de clubkampioenschappen bij de viering waren gevoegd, bleek een gouden greep. Nog nooit waren de clubkampioenschappen zo druk bezocht.

Nog voordat de eerste atleet de baan van Atletiek Vereniging 1923 had betreden, was het eerste record al gesneuveld. Meer dan driehonderd deelnemers hadden zich ingeschreven voor de clubkampioenschappen. Met de jeugd kwamen ook veel ouders mee, niet alleen om te helpen harken, meten of klokken, maar ook als deelnemers aan de feestonderdelen Festafette en de 1923/2023 meter. Willen senioren bij gewone edities van de clubkampioenschappen nog wel eens thuisblijven, nu kwamen ze met z’n allen, naar alle onderdelen van de zeskamp.
Dus staat sprinter Kenneth Afrifa een beetje onwennig met een speer in zijn hand. Als hij ‘m werpt, zegt één van z’n vrienden: ‘Kenneth, dat is darten wat je doet.”

Floris Aarts brengt het er beter vanaf. Met 53 meter wint hij het onderdeel, al gaat het hem vandaag niet om de winst. Hij is net klaar met zijn studie econometrie, begint bijna aan een nieuwe baan en traint nog maar eens per week bij AV’23. Hij is hier voor de fun en voor zijn vrienden. Dat geldt ook voor voedingsgoeroe Johnny van Schooneveld, die niet alleen de zeskamp wint, maar ook met zijn team de Elvis Afrifabokaal voor de Festafette van 10 x 100 meter. Ischa Sachs wint de Jan Mensbokaal voor de 1923/2023 meter.

de AU feliciteert AV23

Dat is het mooie, zegt meerkamper Machiel de Breij (51). “Ik zit bij de masters, een mooi woord voor ouderen. Normaal doen we maar met een man of vier mee. Nu zijn we met een hele groep.” Vroeger sportte hij bij ATOS, in Noord. Later ging hij voetballen en kwam de klad in de baansport. “Tien jaar geleden ben ik weer begonnen, hier bij AV’23. Er was meteen een leuke sfeer, precies fanatiek genoeg.” Atletiek, dat is voor hem de ‘basis voor alle sporten’. “Je traint coördinatie, conditie, kracht. De meeste atleten kunnen ook voetballen of volleyballen.” Dat je op een toernooi tussen de nummers door moet wachten, vindt hij geen probleem. Juist niet. “Je wacht samen. Tegenstanders worden medestanders.”

Dat is vandaag bij uitstek het geval. De zon schijnt. Overal worden handen geschud en schouders beklopt. Het eeuwfeest gecombineerd met de clubkampioenschappen vormen met recht een reünie, waarbij oud-leden niet alleen voor het weerzien komen, maar ook meedoen. Zo staat Ingrid Hoogervorst (61) het verspringen in bak 3 te coördineren. Ze kwam ooit bij de club via haar dochter, maar die traint er allang niet meer. Zelf zit ze bij de ouderengroep, als artrose in knie en rug tenminste niet al te veel opspelen. “Maar als jurylid kom ik vandaag graag.”

“Waarom ben je hier zo fokking goed in, gast”, klinkt het verderop bij de tienerjongens, waar Joshua Bouwer zojuist een kogel heel ver heeft gestoten. En dan is Yaran Rippel (bijna 15) nog niet eens geweest. Zijn record van 14,56m redt hij vandaag niet, maar de lof van zijn leeftijdsgenoten is er niet minder om.

Intussen trekken de meiden van de c-pupillen hun gezicht plechtig in de plooi als de onvermoeibare spreekstalmeester Chris Mommenhof ze aankondigt voor de 40 meter. De prijsbekers staan langs de baan te glimmen. “Dames en heren, graag aandacht en stilte voor de volgende serie. Atleten gereedmaken…op uw plaatsen…klaar….”

De tribune blijft de hele dag goed gevuld. Langs de baan gaat intussen de kledingverkoop als een raket. Er stonden al drommen voordat de kraam was geopend. Het springkussen voor de jeugd blijft wonderwel heel, mogelijk door de waarschuwing van organisator Matty van Ewijk dat het zeer is af te raden het springkasteel met spikes te betreden.

Carolien de Heer, voorzitter Stadsdeel Oost, reikt de jubileumpenning van Amsterdam uit

Voorzitter Roy Marinus krijgt samen met zeven oud-voorzitters later op de dag van stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer de jubileumpenning van Amsterdam uitgereikt. Waarna de setting zich verplaatst naar de grote tent naast het clubhuis waar, na een borrel, de plechtigheden starten met een film waarin vier (oud) leden -Henk Heida, Bram Wassenaar, Els van Noorduyn en Sander Stok- aan het woord komen over hun verleden en band met de club. Ondanks stroomuitval halverwege wordt de film goed ontvangen.

En dan is het moment daar voor de presentatie van het Jubileumboek ‘AV23 – 100 jaar liefde voor atletiek’. Wat begon als ‘eeuwboekje’ is over het afgelopen jaar uitgegroeid tot een prachtig vormgegeven boek, waar de liefde voor de sport en de club vanaf druipt. Verhalen over de geschiedenis, de clubiconen, bijzondere ervaringen en interviews met (oud) atleten en trainers, de inzet van de voor de club zo belangrijke vrijwilligers, een blik op de toekomst. Alles omlijst met uniek archiefbeeld, beelden van wedstrijden en speciaal voor het boek gemaakte foto’s, waarin de band van de gefotografeerde met de club en/of de sport is vastgelegd.

AV23-voorzitter Roy Marinus biedt het eerste eeuwboek aan aan Sylvia Barlag

Nadat Roy Marinus het eerste boek aanbiedt aan Sylvia Barlag van de Atletiek Unie, draagt tienkamper Theo Danes – zoals alleen hij dat kan – een gedicht voor als ode aan zijn club.

Na de sportquiz en drukbezochte BBQ verplaatst het feest zich naar het café bij de Jaap Edenbaan, toch nog altijd een beetje de grond van AV’23. Wedstrijdatleten Johnny Schooneveld en Elvis Afrifa laten zien dat ze ook buiten de baan veelzijdig zijn – zij hebben mede het feest georganiseerd. Het publiek verjongt zich naarmate de avond ouder wordt. Wie erbij was, weet dat het een feest uit honderden was.