Elvis zeker van Olympische Spelen

Start op 8 augustus

Door: Guus Mater 

Elvis Afrifa kan zich voorbereiden op de Olympische Spelen. Nederland mag een mannenestafetteploeg 4×100 meter afvaardigen. World Athletics maakte de deelnemerslijsten vrijdag bekend.

AV’23-er Elvis Afrifa was een etmaal eerder al zeker van zijn zaak. ,,Vanochtend heb ik een telefoontje gekregen van de Atletiekunie. Het kan niet meer fout gaan,” liet hij toen weten.

Met Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Xavi Mo-Ajok zal onze clubgenoot het Nederlandse kwartet vormen. Het zijn de vier die een maand geleden in Rome bij de Europese kampioenschappen als tweede eindigden. Of Churandy Martina, die deze week zijn veertigste verjaardag vierde, als reserve wordt aangewezen, is nog onzeker.

Zoals gebruikelijk staat atletiek in de tweede week van de Spelen op het programma. De AV’23-ers moeten tot donderdag 8 augustus (11.10 uur) wachten om Afrifa in actie te zien. Dan is de eerste ronde. Een dag later, om 19.45 uur, is de finale.

Lang was het onzeker of Nederland zich voor de Spelen zou plaatsen. Tijdens de Afrikaanse kampioenschappen in Kameroen dook Botswana met 38,19 seconden onder de door Nederland verwezenlijkte beste tijd (38,30). De chrono werd ongeldig verklaard omdat een ondeugdelijk startpistool was gebruikt.