Elvis Afrifa naar Olympische Spelen?

Eerste AV'23-er in 52 jaar

Door: Guus Mater

Officieel is het nog niet, maar het ziet ernaar uit dat Nederland met een mannenestafetteploeg op de 4 x 100 meter meedoet aan de Olympische Spelen. Dat betekent dat met Elvis Afrifa voor het eerst in 52 jaar een AV’23-er op het hoogste podium actief zal zijn.

Want Elvis heeft een stevige positie verworven in het viertal, dat verder bestaat uit Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Xavi Mo-Ajok. Gezien zijn razendsnelle start en zijn status als Nederlandse kampioen, lijkt hij zeker van zijn plaats.

Elvis was opgetogen. Zondagnacht sms-te hij om 3.25  uur: ,,Als het goed is, heeft er niemand harder gelopen dan onze 38,30! Super nieuws zou dat zijn.” Tegelijkertijd antwoordde hij op de felicitatie voor zijn behaalde titel. ,,Erg mooi om dit mee te kunnen maken.”

Lang was onzeker of het estafette kwartet zich bij de beste zestien van de wereld zou scharen. In de laatste weken leek Botswana de Nederlandse ambities te dwarsbomen. Tijdens de Afrikaanse kampioenschappen in Douala, Kameroen noteerden de Botswanen 38,19 seconden. Dat was elf honderdste sneller dan de beste tijd van Nederland.

Het niet gecertificeerde startpistool dat we rd gebruikt zou er de oorzaak van zijn dat de tijd niet is erkend door World Athletics. Botswana komt in ieder geval niet voor  op de maandag gepubliceerde lijst van voorlopig gekwalificeerde landen. De Nederlandse Atletiekunie had vernomen van onregelmatigheden en de mondiale atletiekorganisatie op de hoogte gesteld.

De laatste AV’23-er die zich voor de Spelen plaatste is Bram Wassenaar, die in 1972 werd afgevaardigd naar München. Hij zou de 1500 meter lopen. Na de aanslag op de Israëlische sporters besloot hij zonder te lopen naar huis terug te keren.