Europees zilver voor Elvis Afrifa op sprintestafette

EK atletiek

Door: Guus Mater

Met de Nederlandse ploeg is Elvis Afrifa woensdag tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Rome als tweede geëindigd. Het Oranje kwartet snelde naar 38,46 seconden. Alleen de Italianen waren sneller: 37,82.

Net als in de eerste ronde was de AV23’-er Afrifa startloper van het kwartet, dat verder bestond uit Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo. De 26-jarige clubrecordhouder op de 100 meter is nu de derde clubgenoot, die ooit op het Europese podium een medaille heeft gehaald.

De tijd betekent dat Nederland zich nog niet heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. Met een seizoentijd van 38,30 (op 28 april gelopen in Willemstad) bezet Oranje de gedeelde zestiende plaats op de wereldranglijst van dit seizoen. In Genève krijgen de estafettelopers op 22 juni nog een kans. ,,We zijn al blij met zilver”, zei Elvis voor de NOS-microfoon. ,,Maar we moeten die olympische kans wel pakken.”

Als ze het redden krijgen de Nederlandse estafettesprinters in Parijs meer aandacht dan voorzien, want het kwartet van de 4 x 400 meter zal naar alle waarschijnlijk in de Franse hoofdstad ontbreken. Bij de laatste Spelen veroverde Nederland op dat onderdeel verrassend zilver.

Vol was het niet in het Stadio Olimpico (van 1960) op de slotavond van het toernooi. Daarvoor is het stadion te groot. Maar goed bezet was het woensdag wel. Omdat Italië op het laatste onderdeel tot de favorieten behoorde, had geen toeschouwer het stadion voortijdig verlaten. Voor de Nederlanders hadden de vrouwen van de estafette 4 x 400 meter al stemming gemaakt door de titel binnen te halen. Bovendien was er vòòr de mannenfinale brons van de Oranje-sprintsters. Nederland besloot het toernooi met een oogst van twaalf medailles.

Voor AV’23 is de tweede plaats van de estafette met recht historisch te noemen. Elvis Afrifa is pas de derde clubgenoot in de geschiedenis die tijdens de EK een medaille verovert. Natuurlijk was daar precies negentig jaar geleden – bij de eerste EK atletiek in Turijn – de zege van Chris Berger op de 100 en de 200 meter (10,5 en 21,6) en de derde plaats op de estafette (41,6). Nadien mocht alleen verspringer Gerard Wessels in 1950 in Brussel het erepodium op stappen (tweede met 7.22 meter).