Elvis Afrifa verbetert seizoentopper, maar grijpt met estafetteploeg mis

Door: Guus Mater

Tijdens internationale wedstrijden in Genève heeft Elvis Afrifa zaterdag zijn beste seizoensprestatie op de 100 meter op 10,27 seconden gebracht. Daarmee bleef de AV’23 -er vijf honderdste seconde boven zijn clubrecord.

Elvis won zijn serie, maar was een-duizendste te langzaam voor een finaleplaats. De wind hielp met 0,9 meter per seconde. De beste tijd in de series kwam op naam van de Belg Simon Verherstraeten (10,15). In de finale was de Duitser Joshua Hartmann nog zes honderdste sneller.

De Nederlandse estafetteploeg miste de waarschijnlijk laatste kans om zich voor de Olympische Spelen van Parijs te kwalificeren. Het viertal met startloper Afrifa won. Maar de tijd (38,75) in de regen was onvoldoende voor een zekere plek bij de beste zestien van de wereld.

Daarvoor hadden de vier (naast Elvis Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en  Nsikak Ekpo) tenminste 38,29 moeten lopen. Later op de middag kwam een ander Nederlands kwartet tot 38,82. Anderhalve week geleden was het viertal van Elvis in Rome verrassend als tweede bij de Europese kampioenschappen geëindigd.

Bij de wereldkampioenschappen estafette waren de eerste veertien plaatsen voor de olympische estafette vergeven. Het deelnemersveld wordt vervolgens gecompleteerd met Brazilië (38,19) en Trinidad en Tobago of Nederland, die allebei 38,30 klokten. Mogelijk kijkt World Athletics naar duizendsten van een seconde om tot een beslissing te komen.

Job Geerds stond bij de Atletica Genève, waar de omstandigheden dus zeker niet ideaal waren, ingeschreven op de 110 meter horden. In Rome liep Geerds in de series een blessure op, waarvan hij nog niet is hersteld.