Gezocht: Penningmeester

‘Het leuke is: als penningmeester weet je alles wat er bij de vereniging gaande is’

Door Niels Rigter. Foto: Erik Baijards in actie bij de Nescioloop

Acht jaar is Erik Baijards penningmeester geweest van AV’23. De club is financieel zo gezond, dat hij nu wel afscheid durft te nemen. En zo moeilijk is de taak nou ook weer niet, eerder verrassend leuk. Dus kom maar door met die opvolger!

“Een mooi clubje mensen”, vindt Erik Bijards (54) de mensen die AV’23 momenteel besturen. Met de technische commissie als ‘hart van de club’, de commissies voor wedstrijden, de kantine, evenementen of sponsoring. “Mensen van verschillende generaties, waarvan je allemaal wat kunt leren en aan wie je wat kunt overlaten.” Zijn opvolger drukt hij dan ook op het hart: vertrouw op de commissies. “Als alles goed loopt, hoef je alleen af en toe een factuur te betalen.”

Een nieuwe penningmeester moet natuurlijk een beetje affiniteit met cijfers hebben. En met de club. Bij Baijards begon die toen hij elf jaar geleden vooruit wilde met hardlopen en het hem leuk leek dat samen met anderen te doen. Hij kwam in de loopgroep van Jan Mens en ging meteen met sprongen vooruit. “Want dat krijg je als je intervaltraining doet.”

Hij leerde een hoop over baanatletiek en over de club. “Dat is het leuke: als penningmeester weet je alles wat er bij de vereniging gaande is.” Aan het penningmeesterschap ben je een paar uur per week kwijt, zegt Baijards. “Die tijd kun je grotendeels zelf inrichten. Je hebt de dagelijkse financiën, de facturen die moeten worden betaald en het mailverkeer. En dan de grote dingen, zoals de begroting en het financieel jaarverslag. Je zorgt ervoor dat de club over een jaar nog bestaat en over tien jaar ook nog.”

Bij AV’23 zit dat wel snor. “We staan er goed voor. We weten beter de subsidiepotjes te vinden en ook crowdfunding heeft het nodige opgeleverd. Daarvan hebben we elektronische tijdwaarneming en het krachthonk kunnen betalen. En het is ook wel eens leuk dat je als vereniging bij een evenement als de Nescioloop nog wat geld overhoudt. Niet om rijk van te worden, maar om de club gezond te houden.”

Geïnteresseerd in het penningmeesterschap? Stuur een mail aan scretaris@av23.nl