Giel Ritmeijer (20), trainer van de mini-pupillen en de junioren D1

door Monique Admiraal

Hij is goed voorbereid op het gesprek en zelfs met een zware keelontsteking komt hij dinsdagavond naar de baan van AV’23 voor het interview. Helaas moeten wij om half tien de kantine verlaten, want deze gaat sluiten. Gelukkig woont Giel dichtbij en kunnen we ons gesprek afmaken. Graag uw aandacht voor deze enthousiaste en veelzijdige trainer die aan veel verschillende groepen pupillen en junioren training heeft gegeven.

Hoe lang ben je al trainer?
“Ik ben vanaf mijn veertiende trainer, dus zes jaar. Het was het eerste jaar dat de club weer meer structuur wilde brengen in de trainingen. Samen met onder andere Johnny van Schooneveld, Yara Tersteeg en Levi Engels deed ik de opleiding om trainer te worden. In het materialenhok lag een grote roze map met informatie. Na afloop van iedere training moesten wij in de roze map kijken en drie vragen beantwoorden over hoe de training was verlopen. Ook moesten we bij elkaar kijken en elkaar feedback geven. Ik weet niet meer wie de coördinatie had in die tijd en wie de vragen bedacht. Ik ben in die tijd ook veel van groep gewisseld. Vaak viel ik in bij trainingen waar trainers tekort waren. Dat vond ik prima, want zo leerde ik van alle trainers bij wie ik meekeek.
Elk jaar heb ik een andere groep getraind, alleen de D1 junioren heb ik twee jaar gehad, waarbij ik in het tweede jaar hun hoofdtrainer was. Op dit moment ben ik geen hoofdtrainer, omdat ik alleen op de zaterdag training geef. Ik vind dat je als hoofdtrainer de kinderen van jouw groep minstens twee keer per week moet zien.”

Studie/school
“Ik studeer aan de Hogeschool van Amsterdam, doe de opleiding Verpleegkunde en ben nu in mijn tweede jaar. De opleiding is een goede combinatie van veel in de praktijk leren (stages) en theorie waarbij we onderzoeken doen. Ik vind het een hele leuke opleiding omdat je met mensen bezig bent. Niet alleen met het menselijk lichaam maar ook met de communicatie en de omgang met mensen. Het is een studie met veel afwisseling. Zo liep ik vorige jaar stage op de kraamafdeling van het AMC en straks in april zal ik waarschijnlijk een stage gaan doen in een verzorgingshuis of bij de wijkverpleging. Mijn eigen voorkeur gaat op dit moment uit naar het werk als verpleegkundige in een ziekenhuis.”

Wat kenmerkt jouw training en wat is je sterkste kant?
“Ik denk dat de kinderen in mijn training nooit niets te doen hebben. Ik zorg er voor dat ze actief bezig zijn. Voordat het ene onderdeel klaar is, ben ik al aan het bedenken wat we bij het volgende onderdeel gaan doen. Ik vind het zelf ook niet leuk om stil te staan, dus zorg ik dat mijn groep veel in actie is. Mijn sterkte kant is dat ik altijd heel enthousiast ben en dat ik dit ook aan de kinderen kan overbrengen. Als ik inval in een andere groep, heb ik weleens kinderen die vragen hoe laat het is of hoe lang het nog duurt. Mijn reactie is dan waarom ze dit willen weten …. Het is de bedoeling dat de kinderen zo lekker bezig zijn, dat ze niet eens aan de tijd denken. Ik denk dat ik een leuke training heb neergezet als er niemand vraagt hoe laat het is.”

Eigen beste onderdeel

“Ik heb mij gespecialiseerd op de 800 meter. Ik heb bij Theo Danes getraind en daarna een paar jaar bij Els van Noorduyn. Nu train ik weer bij Theo, bij mijn oude groep waar ik veel vrienden heb. Bij de competitie van de junioren heb ik ook de onderdelen horde en hoogspringen gedaan, maar mijn kracht zit toch vooral in de middellange afstand.”
Giel heeft een clubrecord bij de jongens junioren A op de 4×800 meter estafette. Samen met Johnny van Schooneveld, Levi Engels en Stein Glastra, liepen zij in 2015 een tijd van 8:15,70 seconden.”

Bijzondere atletiekervaring?
“Ik hoop dat dit de NN CPC Halve Marathon in Den Haag gaat worden, het is mijn eerste halve marathon. Bij de City-Pier-City wedstrijd ren je van Den Haag naar de pier in Scheveningen en weer terug. Ik heb er hard voor getraind maar helaas ben ik ziek geworden en weet ik nog niet zeker of ik kan lopen zondag (11 maart). Mijn doel is simpelweg uitlopen.
Mijn vader loopt marathons, vorige week liep hij de marathon in Japan, dat is wel inspirerend. Ik help al jaren mee bij de waterpost van de marathon van Amsterdam, heel leuk om te doen en ik kreeg ook altijd het gevoel zelf een (halve)marathon te willen lopen. Dit jaar heb ik minder kunnen trainen op de middellange afstand en dus vond ik de halve marathon een mooie nieuwe uitdaging.”

Leukste atletiekwedstrijd?
“Sowieso de kermismeerkamp in Best. Dat is een wedstrijd die heel mooi weergeeft waarom ik op atletiek zit. Plezier hebben met elkaar en dat kan ook in wedstrijdvorm.”

Andere hobby’s behalve atletiek?
“Ik werk als barista bij de Coffee Company. Koffie is echt een hobby van mij, want koffie maken is complexer dan alleen een bakje pleur voor iemand neerzetten. Bij de Coffee Company bouw je een soort van kunstwerkje. Het luistert heel nauw hoe je het kopje koffie maakt en vervolgens zo goed en lekker mogelijk aan de klant serveert.
Verder ga ik heel graag naar de film, ik heb een Pathé Unlimited abonnement en ik wil in ieder geval één keer per week naar de bioscoop gaan. Ik probeer alle nieuwe films die uitkomen te zien. -Wat vind jij de mooiste film die je ooit hebt gezien?- “The impossible uit 2012, het is een waargebeurd verhaal en gaat over de tsunami in Thailand in 2004.”

Heb je een verbeterpunt of tip voor AV’23?

“Ik denk dan toch wel de communicatie tussen de verschillende partijen binnen de club, de communicatie met de trainers en de trainers onderling. Er is een planning voor wat wie wanneer moet doen, maar de organisatie hiervan zou soepeler kunnen verlopen.
Dit zou kunnen verbeteren door de trainers vaker bij elkaar te laten komen (we hebben nu maar drie bijeenkomsten per jaar). Op zo’n bijeenkomst kunnen taken verdeeld worden, zodat mensen zich net iets verantwoordelijker voelen om dingen te ondernemen.”

Ik geef het stokje door aan…. 

“Sander Stok, hij geeft krachttraining en werptraining. Ik heb zelf nooit bij hem getraind, maar mijn broer wel. Sander en Theo Danes hebben lange tijd samen training gegeven, ik hoorde van mijn broer dat de sfeer altijd heel goed was. Ik ben benieuwd hoe hij die leuke sfeer in de groep voor elkaar krijgt.”