IM Richard Bastiaans

door Sierk Ybema e.a.

Op 10 januari is oud-AV’23 lid Richard Bastiaans overleden. Als fanatiek sporter fietste hij nog 400 kilometer per week tot de laat ontdekte kanker in een paar weken zijn sterke lijf sloopte, vlak voor zijn 62ste verjaardag.

Met zijn krachtige pas liep hij het liefst de kortere afstanden en een 800 meter in 1:58. Maar ook een marathon, want hij wilde zich niet vastleggen, wilde zijn vrijheid proeven. Hij werkte niet voor een baas. Daar was hij te dwars voor. Chronische blessures legden hem toch aan banden, dwongen hem met atletiek te stoppen. Hij baalde. Plots was het over met de trainingen op de baan, de duurlopen, de trainingsweekenden, de competitiewedstrijden en de gezelligheid er omheen. Hij waaierde af naar het roeien, schaatsen, het fietsen. Opnieuw met volle overgave. Alles moest gedreven. Kwamen we elkaar weer tegen, dan was er direct weer onze band.

Richard had een scherp oog voor schoonheid. Als grafisch vormgever, zijn beroep, maakte hij een prachtig nieuw ontwerp voor de website van de club en onderhield de site, samen met André. Hij keek ook als een grafisch vormgever naar looptechniek. Hij wist je feilloos te vertellen wat er mis was met je loopstijl. Hij hield van een plaagstootje. Aan het eind van een tempootje gooide hij plots het gas erop, na afloop brommend: ‘waar bleef je nou?’

Hij liet zich niet direct kennen, voerde niet het hoogste woord. Richard was voor de fijnproevers. Je moest goed opletten, want hij gaf commentaar vanaf de zijlijn, met een half lachje en een spottende blik. ‘Van die smakelijke, brommerige humor die hij ontstak nog voordat je het goed en wel in de gaten had’ (Lucas).

Raakte je eenmaal met hem aan de praat – over atletiek, techniek, tactiek, zijn dochter Luka, zijn vrouw Marja, werk, muziek, het leven, de wereld – dan bleek zijn energie en zijn warmte, want ‘van binnen zat hij vol inspiratie, gedrevenheid en emoties’ (André) en ‘ondanks zijn imposante verschijning – zeker voor mij met mijn 1 meter 65 – bleek hij een rustig en vriendelijk mens’ (Peter). Achter zijn ogenschijnlijke stugheid, scherpe observaties en spottende humor stak een warm mens. Lekker opstandig. Gevoel voor de grap. Een goede vriend.

André Roukema
Peter van der Meulen
René Jonkers
Rob Regeer
Lucas Rood
Sierk Ybema