Langlopers

door Irene van Wijk

Het gebeurde ongemerkt. Zo af en toe kwam er wat informatie bovendrijven. Maar waar het toe leidde zag niemand. En eerlijk gezegd was het ook nooit de bedoeling geweest. Niet van de starters in ieder geval.
Het begon in de vorige eeuw. Twee hardloopdames zagen een leuk loopje. Op een heel mooi plekje. Ze namen zich voor om daar eens aan mee te gaan doen. Niet meteen, maar over twee jaar, als de volgende editie georganiseerd zou worden. Konden ze zich lekker lang verheugen. Helaas raakte een van de twee niet-tijdig-herstelbaar geblesseerd. Maar er had zich inmiddels wel een heer aangesloten. Een die een beetje last heeft van het “niemand mag langer” syndroom. En zo verschenen er één AV dame en één AV heer aan de start van het loopje. Overigens begeleid door een flinke AV fanclub die de lopers met goed resultaat naar de finish hielpen.
Nou dacht de dame. Mooie ervaring. Die zetten we er bij op het lijstje en dan op naar iets anders. Nog even een verslagje in het clubblad en klaar is kees. Toen kwam de volgende editie van het loopje. En meer AV kandidaten. Beetje eigen schuld natuurlijk, dan hadden die dame en heer maar niet zo enthousiast moeten doen. Die konden nu natuurlijk niet achter blijven. Weer een loopje, weer een verslagje en dan was het echt klaar.
Niks hoor, de groei was niet te stuiten. Deze keer werden het vier hele, 2 halve en 4 kwartlopers. Ja en dan is het hek van de dam. Dit jaar weer 3 brandnieuwe lopers er bij. En dan hebben we het nog niet eens over die andere loopjes in dezelfde categorie waar AV ook vertegenwoordigd is.
Ofwel, clubgenoten, zachtjesaan heeft AV een echte ultrasectie gekregen. En een die gestaag groeit. Met name als de 60 van Texel weer georganiseerd wordt (een keer per 2 jaar). Beetje vreemd is dat wel want het is de zwaarste wedstrijd over 60 kilometer. Meer een cross met heel veel strand, duinen en dijk op- en afgangen. Nog afgezien van hoog water en wind tegen. Je zou dus beter ergens anders kunnen starten in een langer-dan-marathon wedstrijd. Maar Texel heeft iets. Rondje om het eiland, dat is waar de twee startdames ook voor vielen. En als je Texel kunt zijn Voorne of de Eemmeerloop een eitje.
Over een paar dagen is het weer zover. Met een flinke loopdelegatie verschijnen we aan de start. En je zult zien, volgende week zijn er weer een paar AV’ers die kunnen zeggen dat ultra leuk is en helemaal niet moeilijk.
Dus verheug je maar vast op 2009. Dan kun je mee.