Liefde voor atletiek: soms moest je het gravel van achter je oren weg douchen

Koop dat boek!

door Guus Mater

De eerste foto in het jubileumboek van AV’23 toont vier atleten. Ze zitten op een grasbaan in starthouding, klaar voor een sprint. Tweede van links is Joop Haitsma, een atletiekpropagandist van het eerste uur. Rechts zit Fik Bergfeld. Wie de man links en het kleine meisje zijn weten we niet.

Dat meisje is niet ouder dan een jaar of drie. De foto is van 1930. Het jaar dat AV’23 nog niets moest hebben van meisjes en vrouwen. De eerste clubavond met dames was dat jaar overigens wel een daverend succes.

Als ze nog leeft, is ze dik in de negentig. Dan had ze zaterdag 30 september op het feest van AV’23 kunnen dansen met Ulli, ook een negentiger. Tot middernacht was Ulli op de dansvloer te vinden. Zijn danspartners waren jonger. Ach, meisjes van tegen de honderd jaar zijn nu eenmaal schaars, jongens nog schaarser trouwens.

Ulli (volgens de burgerlijke stand oud-lid Hans-Ulrich Jesserun d’Oliveira) was er begin deze week snel bij om “AV’23 – 100 jaar liefde voor atletiek” bij IJburg Boeken te kopen. Een rijk geïllustreerd boek van 200 pagina’s. Met daarin de geschiedenis van de club vanaf de rumoerige oprichting via het wereldrecord van Chris Berger op de 100 meter tot de blessure van topsprinter Elvis Afrifa. Twaalf iconen die kleur gaven aan de vereniging. De clubrecords van AV’23, de banen waar het clubleven zich afspeelde. Interviews met trainers, atleten en juryleden. Herinneringen en ervaringen van jong tot oud. Van Eva Visser (10) tot Irene van Wijk (70). Zelfs het gravel dat na de training soms vanachter de oren moest worden weg gedoucht, heeft een plaats.

AV’23 – 100 jaar liefde voor atletiek is voor 10 euro verkrijgbaar bij:

  • IJburg Boeken, IJburglaan 561, 1087 BS Amsterdam;
  • de kantine van AV’23 (geopend maandag van 17.30 – 19:00 uur, woensdag 16.30 – 19.15 uur en zaterdag van 10.15 – 14.30 uur).

Wanneer je niet in de omgeving van Amsterdam woont, kun je het boek bestellen via 100jaar@av23.nl (verzendkosten voor rekening van de besteller).