NK junioren – Zilver voor Sjaak en Joshua

door Theo Danes

Sjaak Hoogstraaten wint zilver achter achter winnaar Riccardo Sprong

Sjaak Hoogstraaten plaatste zich vrijdagavond al eenvoudig voor de finale van de 800 meter op het NK junioren. Hij stond als vierde geplaatst op dit altijd sterk bezette loopnummer, maar was gebrand op een podiumplaats. En die kreeg Sjaak. Met 1:54,73 haalde de A-junior drie tienden van zijn beste tijd af en moest hij alleen Riccardo Sprong nog voor zich dulden. Zilver!

Het hinkstapspringen werd bijna een kopie van de finale op het indoorkampioenschap. Joshua Record had met zijn 12,66m lang uitzicht op het podium, maar in de laatste pogingen werd hij meedogenloos op een vierde plek gezet. Maar net als in februari toonde Joshua zijn mentale veerkracht op het moment dat hij onder druk kwam te staan. Met 13,14 meter in poging 6 wist hij zichzelf te overstijgen en het zilver op te eisen, slechts 7 centimeter achter de winnaar.


De 6-kilokogel van Jim van Oostrom wilde in de eerste vier pogingen maar niet over de 14 meter, maar in de laatste twee worpen kwam Jim op stoom met 14,20m en 14,40m. Het doet je afvragen wat er was gebeurd als Jim nog een paar keer had mogen stoten. Nu moest hij genoegen nemen met een vijfde plek. Ook met de discus haalde Jim de finale, al was het op het nippertje. De 36,98m van de derde ronde wist hij daarin echter niet te verbeteren. Morgen komt Jim in actie op het kogelslingeren.

De finale van de 400 meter is morgen pas voor A-juniore Tessa Strijp, maar met haar 58,69s plaatste ze zich als seriewinnares en tweede overall overtuigend voor de finale. Voor Sammie Jansen was het NK-avontuur na de series voorbij, maar 62,61 was weer bijna een seconde sneller dan haar persoonlijk record.

Een evenaring van een clubrecord telt ook, Donald Dingemanse verbeterde zijn polsstokrecord van 3,51m naar 3,70m, precies even hoog als Theo Danes twaalf jaar geleden. Donald werd daarmee zevende op zijn eerste NK.

De 400 meter van Ray Simson ging niet zo  snel als hij voor ogen had: 55,45s was een seconde boven zijn beste tijd van eerder dit seizoen. Joshua verbeterde zich wel: 55,85s.

Foto: Coen Schilderman

Uitslagen NK junioren