NK atletiek 2022

Goud voor Tsega, brons voor Tara en veel PR's

door Jasmin Groot

Na de junioren was het afgelopen weekend de beurt aan de senioren. Dit jaar in Apeldoorn. Twaalf atleten van AV23 reisden af richting het oosten van het land om daar een gooi te doen naar een Nederlandse titel.

Op de 100 meter mannen gingen Levi Hazes, Godwin Acheampong en Elvis Afrifa van start. Levi die al lange tijd worstelt met blessureleed haalde de halve finales in een tijd van 10,90. Godwin deed dat door een nieuw persoonlijk record te lopen, namelijk 10,57. In de halve finales kwamen ze clubgenoot Elvis tegen, die zich door prestaties al had gekwalificeerd voor de halve finales. Elvis wist het aardig spannend te maken, door als 2e tijdsnelste door te gaan naar de finales. Dit jaar kwam hij al tot een tijd van 10,35, daarmee was hij als een van de favorieten aangeschreven voor die titel op de 100 meter. Het was een spannende finale waarin hij net als 4e over de finish kwam in een tijd van 10,41. Helaas geen medaille, maar wel weer een mooie tijd in de boeken gelopen.

De 100 meter was niet de enige sprintafstand waar een atleet van AV23 op uit kwam. Wat kon Bram van der Jagt in het sprintgeweld op de 400 meter? Dit seizoen liep hij al een persoonlijk record van 47,78. In de series liep hij 48,10, goed om als 2e door te gaan naar de halve finales. Grote favorieten Tony van Diepen en Jochem Dobber stonden tegenover hem in de halve finales. Waar zij een voordeel hadden geen series te hebben gelopen, kon Bram niet verder komen dan een tijd van 49,25. Helaas geen finaleplaats.

Nog een 400 meter, maar dan met hordes. Lucas van Schaffelaar is nog maar net bijgekomen van het NK junioren, maar hij stond alweer aan de start vrijdag. In serie 2 liep hij tegen oude bekenden van een week eerder. Hij kwam als 6e over de finish in een nieuw persoonlijk record van 56,33! Een zeer succesvolle race, mede gezien zijn reactie na afloop 😉

Maar als je voor echte obstakels gaat, dan doe je mee aan de steeplechase. Tsega Kifle is bezig aan een geweldig seizoen. In Duitsland liep hij onlangs onder de 9 minuten, namelijk 8:55,63. Met deze tijd stond hij als favoriet aan de start. 3000 meter lopen, mét hordes van 91.4 cm hoog én een waterbak, dat doe je niet zomaar. Toch laat Tsega het makkelijk lijken. De hele race liep hij nek aan nek met Ahmed Abubakar van Triathlon, tot Tsega de laatste ronde ervandoor ging. Met een geweldige laatste 400 meter wist Tsega de overwinning naar zich toe te trekken in 9:10,93! De eerste Nederlandse titel was een feit.

Teamgenoot Lois de la Mar mocht ook (eindelijk) weer racen. Met blessureleed heeft zij een wat minder seizoen achter de rug. Dit NK was dan ook haar eerste wedstrijd na bijna een jaar. En wát voor comeback heeft zij gemaakt! Op de 800 meter heeft ze bijna 2 seconden van haar PR gelopen. Ze liep een tijd van 2:09,80, helaas geen finaleplaats, maar wel een nieuw PR!

De looponderdelen zijn aardig populair, maar op dag 1 kwamen er ook drie AV23’ers in actie op technische onderdelen. Traditiegetrouw mocht Sander Stok met het kogelslingeren de technische onderdelen van het NK aftrappen. Na zo veel jaar doet Sander nog steeds mee in de Nederlandse top. Hij wist de top 8 te behalen en kwam tot een afstand van 49,46 meter! Daarmee werd hij 8e van Nederland.

Voor Isabelle Aalders was dit haar eerste NK in het rood-wit van AV23. Ze maakte dit seizoen haar overstap van Ciko 66 naar AV23. Mei dit jaar kwam ze nog tot een hoogte van 1,65 meter. Helaas lukte het niet om over de 1,64 meter te komen, maar wel werd ze 9e van Nederland!

Ook Tara Yoro maakte zich klaar voor haar comeback. Dit NK was pas haar 2e wedstrijd van het seizoen. Haar seizoen ging nog niet geheel vlekkeloos door wat blessures. In haar 5e sprong wist ze een afstand te springen van 6,07 meter. Ze ging naar Apeldoorn zonder verwachtingen en ging naar huis met een bronze medaille!! Dít is een comeback!!

Levi Hazes mocht een dag na zijn 100 meter op de 200 meter in actie komen. Niet geheel pijnvrij kwam hij zijn eerste dag door, de 200 meter werd dan ook redelijk spannend. Met een tijd van 22,25 en een grote Q ging hij door naar de halve finales. In die halve finales moest hij helaas zijn race halverwege staken wegens kramp.

Dag 2 en 3 stonden ook in het teken van de vrouwen meerkamp, waar Iris de Ruiter in actie komt. Over dag 1 (van de meerkamp) was ze niet geheel tevreden. Geen PR’s, wel prima scores. Dag 2 ging wel lekker! Bij het verspringen kwam ze tot een afstand van 5,53 (+2,5 ms) en liep ze een PR op de 800 meter 2:20,64! Ze behaalde een puntentotaal van 5.234, goed voor een 6e plek!

Indoor werd Job Geerds nog 3e op de 60 meter horden, wat kon hij op de 110 m horden doen? Het beloofde een spannende race te worden met 6(!) kanshebbers op de titel. De series kwam Job goed door met een evenaring van zijn persoonlijk record. De finale liep redelijk bijzonder. Uiteindelijk kwam Job als 5e over de streep in een tijd van 14,05. 

Overall een zeer succesvol NK met verrassingen en teleurstellingen. Gelukkig is het seizoen nog niet over en mogen de vrouwen zich opmaken voor de 3e competitiewedstrijd komende zondag!