NK teams 2022

door Jasmin Groot

Na een geweldige promotiewedstrijd vorig jaar september, was het eindelijk tijd voor de mannen om te laten zien wat ze kunnen bij het NK teams.

De dag begon traditiegetrouw met het kogelslingeren voor de mannen. Dit onderdeel is dé specialiteit van Sander Stok. Sander is al jaren vaste kracht binnen het mannenteam. Hij kwam nu tot een afstand van 46,16 meter. Sander mocht later weer aan de bak, maar nu met discuswerpen. Hier kwam hij tot een afstand van 40,43 meter!
Bij de 110m horden was het bijna een race zoals je ook in een individuele NK-finale zal zien. Job Geerds mocht het namelijk opnemen tegen Liam en Koen. Geen onbekenden voor hem. Met aardig wat wind in de rug loopt Job een mooie tijd, namelijk 13,82.

Het tweede werponderdeel van de dag, kogelstoten. Floris Aarts stootte in alle vier zijn pogingen over de 13 meter, zijn laatste poging stootte hij 13,26 meter! Floris mocht ook in actie komen bij het speerwerpen. Hij laat zien steeds in betere vorm te verkeren. De speer worp hij tot een afstand van 57,14 meter. De 60 meter moet dit seizoen haalbaar zijn.
Op de 3000 steeplechase kwam Tsega Kifle in actie. Tsega liep een mooie tactische race door tot de laatste 200 meter achter de koploper te blijven. Hij had nog genoeg energie en kon een aardige eindsprint lopen. Dit leverde hem een 1e plaats op en een tijd van 9:32,44!
Elvis Afrifa heeft al bewezen in vorm te zijn door dit seizoen een PR te lopen op de 100 en 200 meter. Hij had een hele sterke start, wat resulteerde in een tijd van 10,48 op de 100m en een derde plaats! Het tweede onderdeel voor Elvis was de 200m. Hij liep 21,22 (met +3,0) en werd tweede.

Gelijk na de 100m finish werden de startblokken verplaatst voor de 400m, waar Bram van der Jagt van start ging. Bram liep een hele sterke race en uiteindelijk een mooie tijd van 49,24, dit betekende een tweede plaats.
Daarbij stond ook het verspringen op het punt te beginnen. Rutger Bien had vier pogingen om zo ver mogelijk te springen. In zijn laatste, tevens beste sprong, kwam hij tot een afstand van 6,88! Bart Blokdijk mocht zich als onder 18 atleet wagen aan de 800m. Hij wist zijn PR te verbeteren met een tijd van 2:08,68.

Het hoogspringen had ook een aardig deelnemersveld. Met meerdere atleten die boven de 2,10m kunnen springen, was het voor Jiby Diop geen makkelijke opgave. Hij haalde uiteindelijk een hoogte van 1,70 meter.
Lucas van Schaffelaar stond aan de start van de 400m horden. Op dit onderdeel verraste hij iedereen in Breda tijdens de promotiewedstrijd. In Assendelft liep hij uiteindelijk 57,39. De 1500m werd gelopen door Taeke Roukema. Nog een debuut voor het senioren mannen team. Hij liep 4:58,67.

Bij het NK teams komt elk onderdeel aan bod, dus ook het polsstokhoogspringen. Een erg specifiek onderdeel, iets wat je maar moet kunnen. Gelukkig hebben de mannen Olivier Klijn. Hij wist een hoogte te halen van 4,10m.
Het laatste MiLa onderdeel van de dag was de 5000m. Dit moet je ook maar kunnen, 12,5 rondjes op de baan lopen is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar. Zac Freudenburg ging de uitdaging aan. Helaas moest hij zijn race vroegtijdig beëindigen.
Als je hink-stap-springen zegt, dan zeg je bij AV23 Joshua Record. De laatste paar maanden heeft hij de trainingen weer helemaal opgepakt. En dat was te zien. Hij sprong uiteindelijk een afstand van 14,31 meter!

De laatste twee onderdelen van het programma waren de estafettes. Het 4x100m team bestond uit Job Geerds, Godwin Acheampong, Rutger Bien en Elvis Afrifa. Het team werd derde met een tijd van 41,34.
Het 4x400m team bestond uit Bram van der Jagt, Lucas van Schaffelaar, Johnny van Schooneveld en Job Geerds. Ja, Job liep nog geen 5 minuten na de 4×100 nog een 400meter. Dit team werd 6e met een tijd van 3:20,59. 

Uiteindelijk werd het AV23 mannenteam 5e op het NK teams. Een geweldige prestatie. Zeker gezien de omstandigheden en de MiLa vloek, sterkte Max!
11 september is de promotie/degradatiewedstrijd waar ze hun plekje in de eredivisie verdedigen.