NK’s: Geen kwanti-, wel kwaliteit

door Theo Danes

Februari is altijd de maand van de indoorkampioenschappen in het Omnisportcentrum van Apeldoorn. Dit jaar was het deelnemersaantal van AV’23 niet indrukwekkend, maar het prestatieniveau van de aanwezige toppers was dat wél.

Op het NK meerkamp startte Iris de Ruiter flitsend op de 60m horde in een nieuw persoonlijk record: 8,88s. De rest van de vijfkamp verliep zonder uitschieters in positieve of negatieve zin en dat bracht haar een zevende plaats en een mooi nieuw puntenrecord: 3803 (het clubrecord van Brenda Baar komt in zicht).

In hetzelfde weekend vond het NK masters plaats, waarbij vooral Helmut Drabben met tweemaal goud (hinkstap en horde) en brons (ver) spekkoper was. Ook Onno Waalewijn keerde met drie plakken huiswaarts, en de titel op het hinkstapspringen. Femke van Ooijen stootte de kogel naar een bronzen afstand en Werner Themen pakte dezelfde kleur op de 800 meter. Een week later verbeterde het bevlogen hordetalent Job Geerds zich op het NK junioren tot 8,09s in de finale van de 60 meter horde. Daarmee stoomt hij zomaar de top 30 aller tijden binnen. En in een ijzersterk deelnemersveld won Job het brons.

Nog een week verder behaalde Tara Yoro haar tweede Nederlandse indoortitel op het verspringen na een spannend duel met o.a. Anouk Vetter. 6,19m bleek voldoende om de concurrentie van het lijf te houden. Joyce Schumacher plaatste zich met een geweldig clubrecord voor finale van de 60 meter horde: 8,50s. Daarin werd ze zevende met 8,62s. Heuglijk nieuws is dat sprinter Levi Hazes weer terug is van een lange periode vol blessureleed. 7,02s in de halve finale van de 60 meter mag een geslaagde comeback heten. In de series werd de zevensecondengrens zelfs geslecht door Chinecherem Ugwuozor: 6,98s, dat hij helaas geen vervolg kon geven in de halve eindstrijd. Gianluca Assorgia scherpte zijn eigen clubrecord op de 3000 meter aan tot 8:25,71s en werd daarmee negende.