Positief Denken

door Ivo Pothaar

Twee jaar geleden werd de door Noordkopatletiek georganiseerde 25km-wegwedstrijd Den Helder – Schagen “de Hel van het Noorden” genoemd. En zo was het toen ook: de sla die ik aan de vooravond verorberde hield tijdens de loop mijn lijf voor gezien; een lichaam dat nadien voelde als een motor zonder benzine. Lucas liep toen een CR in de categorie M65. Afgelopen donderdag 26 februari besprak het vaste groepje bezoekers van de kantine na de baantraining of we nu wel of niet aan de 20ste editie van Den Helder – Schagen zouden meedoen, gezien de erbarmelijke weersvoorspellingen: veel regen en veel wind.
Maar zelfs Lucas, die nog veel last van zijn verkoudheid had, liet zich hierdoor niet afschrikken.

Zo vertrokken Irene, Albert, Lucas en ik zondagochtend met de auto naar Schagen, van waar de bus voor de lopers ons naar de start in Den Helder bracht. Onder een strak blauwe hemel. Het was droog en zou droog blijven. Het parcours voert ongeveer de eerste helft door het duingebied en daarna door de weilanden. Bijna uitsluitend over fietspaden. Ongeveer 11 km lang was er in de duinen tegenwind: 54 km/u met windstoten. Ook langs het Noord-Hollands kanaal. Maar op de stukken in oostelijke richting kregen de lopers een steuntje in de rug van de zuidwesten wind.

Dappere Lucas was zo verstandig – met vol zittende luchtwegen van verkoudheid – na zo’n km of 5 het duingebied de rug toe te keren. Eenmaal in de trein wendde hij zijn positieve gedachten naar de 3 lopende AV-ers. En dat had succes. Na afloop werd Ivo op de 3de plaats van het podium gehuldigd in de categorie M60, hoewel hij later in de uitslagen als 1e werd vermeld bij M65.
Al deed ze het als voorbereiding op de “60km van Texel”; Irene behaalde een 2e plaats bij V60 (trouwens ook bij V50 als die zou zijn vermeld) en Albert – die Schoorl nog steeds in de benen heeft en komend weekend de Galgenwaard marathon gaat doen, 3e in de categorie M55.
Onder de toch wel pittige omstandigheden en de kracht van Positief Denken hebben we als AV’23 goed gepresteerd, zelfs al zijn we niet allemaal op het erepodium gekomen: we liepen een deel van de huldiging mis omdat we na de inspanning eerst genoten hebben van koffie met gebak – welverdiend.

Irene van Wijk 2.19.27 (2e V60)
Albert Hingstman 2.02.02 (3e M55)
Ivo Pothaar 2.02.49 (1e M65)