Rondje blubber

Door Marjolijn de Cocq

Robin Willems waarschuwt door zijn megafoon: je schoenen worden vandaag in elk geval vies. “Het is lekker blubberig.” Zondag 22 februari, de zon schijnt terwijl het gisteren nog regende en sneeuwde, orkest De Neuteblazers speelt Happy en in het Diemerbos gaat de jeugdcross van start.

Ruim vijftig kinderen verdringen elkaar voor de 1700 meter. Oud-voorzitter Willems geeft het bevel naar achteren te gaan tot het startdoek: “anders hebben jullie al tien meter gepikt.”

Rechts vooraan staat Doris Thomas, zeven en pas sinds dit schooljaar lid van AV1923. Bij een eerdere loop op de baan was ze gevallen, maar weer opgestaan. Ze heeft gisteren nog hardgelopen als voorbereiding. Prachtig vindt ze het.

Verder naar achteren staat Jasper Boelhouwer, negen. Het is zijn derde Diemercross – de eerste keer rende hij door de sneeuw – en hij weet: “het is lang dus je moet in je eigen tempo lopen. Als je te hard van start gaat, red je het niet.”

Het startschot heeft amper geklonken of de eerste lopers  komen alweer de finish over: 7.03 minuten klokt de supersnelle nummer één. Onder de modder zitten ze. ‘Vieze schoenen’, dat was nog zwak uitgedrukt. Een paar hebben zelfs een schoen in de drek verloren en zijn op hun sok doorgelopen.

Doris komt met 11.57 over de finish, het was zwaar geweest maar goed gegaan. Vlak daarna, iets over de 12, komt hijgend Jasper binnen. Hij heeft pijn, kreeg tijdens de loop een steek in zijn kuit. Maar hij is trots omdat hij heeft volgehouden. En hij ging toch al niet voor een snelle tijd. “Ik doe het voor de lol, want ik ben er niet heel goed in.”