Snelwandelen bij DAK Drunen

door Alex Wijsman

Een reis met het OV naar Brabant is voor ons meestal een lange zit, maar goed te doen als er maar een treinstation in de buurt van de bestemming is. Voor Drunen ligt het ietsje anders, want dan moet je nog overstappen op een bus van Veolia. Op het Stationsplein van ’s-Hertogenbosch treffen we enkele atleten. Als de buschauffeur later bij een bushalte een stop maakt, stapt ook een lid van de snelwandeljury in. Voor hem is het bijna een thuiswedstrijd. Gezamenlijk reizen we verder naar het Langstraatdorp Drunen, tussen Waalwijk en Den Bosch. Enfin, we zijn er gekomen en precies volgens reisschema. Een vaste groep actieve snelwandelaars trekt van wedstrijd naar wedstrijd, ongeacht waar het evenement zich plaatsvindt.

Om het snelwandelen onder een breder publiek bekendheid te geven wordt er bij diverse atletiekverenigingen in ons land, maar ook in België, regelmatig een clinic en training gehouden. Oud Nederlands snelwandelkampioen Frank van Ravensberg is de stuwende kracht achter deze activiteiten. Vervolgens vindt er een wedstrijd plaats om de eerder opgedane leerstof, middels een echte baanwedstrijd, in praktijk te brengen. Een snelwandeljury is aanwezig om de nieuwelingen op hun sportieve prestaties te beoordelen en indien nodig adviezen te geven.

Om 10:00 uur loopt een flinke groep zich de beenspieren op te warmen. Een vijftal rondjes wordt hardlopend en/of snelwandelend afgelegd. Daarna worden er diverse oefeningen gedaan en al snel vallen de eerste zweetdruppeltjes op het tartan. Ook wordt er dit keer aandacht besteed aan de buikspieren. Altijd een geliefd onderwerp bij atleten. Vervolgens staan er diverse drills op het programma. Hier wordt veel aandacht aan de technische uitvoering gegeven. Er heerst een ontspannen sfeer en men heeft er veel zin in. Ook voor de wedstrijd die daarop volgt. Voor de neofieten staat er een baanwedstrijd over 1000 meter op het programma. Henri Hammecher geeft voorafgaand een uitleg over de snelwandelregels. Daarbij toont hij de bordjes die een snelwandelaar tijdens een wedstrijd kan krijgen als hij of zij zich niet aan de vastgestelde regels houdt.

Het startschot van deze wedstrijd valt om 12:00 uur. In de wedstrijdklasse lopen de jongelingen Anna van Nierop van de plaatselijke vereniging DAK en de twee Belgische atleten Tristan en Jasper Van Hove van AC Herentals. Anna is de snelste van het drietal en wint de wedstrijd met een tijd van 06:48,0. Tristan, de oudste van de twee broers, volgt met 07:29,5 en zijn broertje finisht na 08:22,6. In de prestatieklasse zijn het Hans v.d. Heuvel, Geertje v.d. Schans en Maartje Schagen die op de voor hen vertrouwde atletiekbaan staan. Zij zijn alle drie lid van DAK Drunen. Hans is de rapste van het stel en wint na 06:45,7. Daarna is het de beurt aan de twee dames. Geertje finisht als tweede in 08:16,5 en even later is het Maartje die na 08:23,1 de meet aandoet.

Om 12:15 uur start de wedstrijd voor de gevorderde snelwandelaars. Nadat zij keurig zijn opgesteld is het Peter Van Hove die er als een bliksemschicht vandoor gaat. Hij wordt gevolgd door z’n landgenote Liesbet De Smet. Alex Wijsman is de gangmaker voor een kwartet. Hij heeft Sandra Maas, Bé Duit en Wilko van Nieuwenhuyzen op sleeptouw. Dan is het de beurt aan Rob Tersteeg. Na een rustige start heeft hij zijn tempo gevonden en rukt vervolgens op naar een tweede plaats. Yvonne Grootswagers wordt gevolgd door haar DAK-atleten Stijn van Nierop en Harry Bijnen. Na een aantal rondjes lijken de meeste kaarten geschud. Wilko Nieuwenhuyzen en Bé Duit moeten Alex en Sandra laten gaan. Even later kan Wilko de sporen van de kleine man uit Groningen niet meer direct volgen. Sandra en Alex werken goed samen. Ze wisselen regelmatig van positie om het tempo hoog te houden. Harry trekt Stijn naar een goede tijd. En Yvonne loopt zo’n beetje een eenzame wedstrijd. Niemand is in haar directe omgeving te bekennen. Ook de aansluiting op Wilko is door haar niet meer tot stand te brengen.

Peter Van Hove is de eerste atleet die de finishlijn bereikt en wint de wedstrijd in 15:29,1. Rob Tersteeg volgt met een prachtige eindtijd van 17:01,1. Zowel Sandra als Alex doen nog een poging om aansluiting te krijgen met Liesbet De Smet. Maar Liesbet weet haar voorsprong te houden en eist de derde plaats voor zich op met een eindtijd van 18:09,0. Alex passeert op het laatste rechte eind Sandra Maas nadat ze goed hebben samengewerkt. Het blijft altijd een wedstrijd en cadeautjes worden zelden weggegeven. Alex finisht in 18:15,2 en Sandra in 18:16,7. Dan is het de beurt aan Bé Duit. Hij blijft met een tijd van 18:30,1 Wilko van Nieuwenhuyzen (18:47,0) voor. De drie Dakkers, Yvonne Grootswagers, Stijn van Nierop en Harry Bijnen, eindigen in respectievelijk 20:07,6 – 20:41,9 en 20:42,2 waarmee deze gezellige wedstrijd historie is.

In de kantine van DAK gebruiken de atleten de lunch. Wie nog mee wilt doen aan een duurloop door de Loonse- en Drunenseduinen is van harte welkom. Een aantal atleten gaat naar huis. De blijvers splitsen zich in twee groepen. Een stel dat meedoet aan de lange afstand over meer dan 20 km onder leiding van Theo van Houten en een groep die gaat voor een bescheidener afstand van 10 km. Hier trekt Yvonne  Grootswagers de kar. Tijdens de duurloop blijven de deelnemers bij elkaar. Iedereen geniet van de schitterende omgeving. Bij een uitzichtpunt wordt zelfs even stilgestaan om het prachtige panorama te bewonderen. Tegen vijven keert ieder tevreden huiswaarts en onze dank is verschuldigd aan de medewerkers en bestuursleden van DAK, die deze mooie dag voor ons heeft verzorgd.