Snelwandelen in december bij De Lat

door Alex Wijsman

Nadat we gisteren met een groep wandelvrienden zo’n 40 km over modderige paden in de Brabantse Biesbosch hebben gelopen heb ik ‘s nachts goed geslapen. Hierdoor is de hevige regenval van vannacht me geheel ontgaan. Zondagmorgen klauter ik om half negen op m’n fiets om de route in de Meer te  gaan markeren. Aan de plassen langs de kant van de weg zie ik dat er een boel  regen naar beneden is gekomen. Toch is het mogelijk om krijtpijlen op het wegdek aan te brengen zonder dat deze vervagen door het water. Halverwege kom  ik Frank van Ravensberg tegen die zojuist op station Amsterdam Science Park is gearriveerd en straks de clinic en training voor z’n rekening neemt. Samen gaan we verder en bij het clubhuis van AV’23 is deze klus geklaard. Daarna  volgen nog een tal van handelingen zodat de atleten straks meteen aan de bak kunnen.

Gauw even controleren of het water bij de  douches in de kleedkamers van de dames en heren warm is. Evenals vorig jaar  is dit weer het geval en dan kunnen we met de warming-up beginnen. Onder leiding van Frank van Ravensberg worden diverse oefeningen uitgevoerd gevolgd  door verschillende technische acties. Colin Versteeg weet nog enkele interessante drills voor te doen, die even later door de deelnemers mogen  worden nagedaan. De groep is actief bezig waarbij nauwlettend op de  kniestrekking wordt gelet. Tenslotte zorgt Alex Wijsman voor de gezamenlijke  cooling-down en dan kunnen de atleten zich gaan voorbereiden op de wedstrijd  van straks.

Om 12:00 uur lost Johan Jeukens het  startschot van de wedstrijd. Er staan dan 24 atleten en atletes op de Chris  Bergeratletiekbaan voor een wedstrijd over 5, 10, 15 of 20 km. Hieronder  bevinden zich deelnemers uit Duitsland, België en Nederland. Hans van der  Knaap nam een jonge Spaanse atleet mee, die momenteel in Leiden studeert en daar woonachtig is, en daarnaast bijzonder talentvol is. Het is Colin  Versteeg die meteen de koppositie in handen neemt en daarbij trekt hij de eveneens jonge Spaanse atleet Mario de Paz met zich mee. Udo Münster uit Duitsland gaat te snel van start en dat zal hij straks zeker moeten bekopen. De rest van het deelnemersveld probeert zijn of haar plekje te  vinden. 

Als Colin en Mario de atletiekbaan weer betreden is er bijna 2½ km afgelegd. Voor het clubhuis staan de medewerkers  klaar om de tussentijden en straks de eindtijden van de deelnemers vast te  leggen. Dan moet Mario zijn Nederlandse opponent Colin laten gaan en iets aan gas terugnemen. Rob Tersteeg komt als derde atleet bij de atletiekbaan aan  gevolgd door Theo Koenis, die alle vier binnen de halfuurgrens blijven.  Gerrit Riezebos en Remco de Bruin passeren de eerste 5 km enkele seconden na  die grens en daarna volgt het gehele leger. Bas van Andel loopt samen met  dochter Anne. Met een goede samenwerking proberen ze tot een eveneens goede  tijd te komen. Anne is onlangs in Tilburg Nederlands kampioene geworden op de  10 km en is een neofiet in de snelwandelsport. Een prachtige aanwinst en een  mooie stijl.

Op de 5 km wint Mario de Paz de wedstrijd in 27:58. Colin Versteeg doet hetzelfde, maar dan op de 10 km. Een  tijd van 54:45 is zijn resultaat. De tweede en derde plaats wordt ingenomen  door Theo Koenis en Gerrit Riezebos. (57:46 en 1:01:04). Onze Belgische atlete Liesbet De Smet trekt de winst op de 15 km naar zich toe en laat een  tijd van 1:36:04 op de klok afdrukken. De 20 km wedstrijd is voor  Rob Tersteeg. Rustig begonnen en steeds sneller en sneller wint hij  onbedreigd de wedstrijd in 1:52:38. Remco de Bruin weet beslag te leggen op  de tweede plaats met een eindtijd van 2:03:18. Anne van Andel is de eerste  dame op de 20 km en weet haar vader nog even op afstand te lopen. (2:10:59 en  2:11:41). Vandaag hebben Rob Tersteeg, Remco de Bruin en Bas van Andel  voldaan aan de limiet voor het NK 20 voor Mannen. Deze wedstrijd wordt  volgend jaar in en rond het Olympisch Stadion van Amsterdam  gelopen.

Op 26 januari en 9 februari volgend jaar is er voor de atleet weer een kans om zich te kwalificeren. Prettige feestdagen en een goed, gezond en sportief 2014 toegewenst.