Springveren en sprintsucces bij TSB 2017

door Theo Danes

De Ter Specke Bokaal heet ook wel ‘de officieuze opening van het baanseizoen’, omdat daar de nationale toppers zich voor het eerst verzamelen. Inmiddels heeft AV’23 daar ook een aantal van rondlopen en het was gisteren genieten geblazen in Lisse. Indoorverspringkampioene Tara Yoro brak voor het eerst in haar leven de 6-meterbarrière. Meteen in de eerste poging: 6,06m! Alleen de twee topmeerkampsters Nadine Visser en Broersen kwamen nog langszij. Een andere natuurlijke springveer Joshua Record wist het hinkstapspringen op zijn naam te schrijven met een geweldige 14,91m. De 15-metergrens lijkt maar een kwestie van tijd. Dan waren er nog weergaloze 150 meters te bewonderen van Elvis Afrifa (15,74s) en Rutger Bien (16,66s) die ons zeer nieuwsgierig maken naar de komende uitslagen op de meer courante sprintafstanden. Elvis moest alleen Solomon Bockarie voor zich dulden. Rutger liep later ook nog de dubbele afstand in een verdienstelijke 36,12s, Koen van den Hoven kwam tot 37,90s. En Jon Schouwenaar zette zijn toegenomen snelheid op de 400 meter ook meteen om in een toptijd op een rondje met hekjes: 53,52s, maar liefst 1,35 seconde sneller dan zijn oude clubrecord. Marije Doddema (1:02,66s) en Janke Strijp (1:03,12s) kwamen nog niet aan hun toptijden van vorig jaar op de 400 meter horde, maar dat gaat zeker komen. B-junior Levi Hazes liep met het nationale juniorenteam een uitstekende 4 x 100 meter estafette in 41,33s. Voor deelname aan de EJK in Italië is echter 41,00s vereist. Elvia Afrifa was met zijn neoseniorenteam nog 1 honderdste sneller, maar zij zullen 39,80s moeten lopen voor het EK U23 in Polen. Tot slot was natuurlijk de terugkeer van Sjaak Hoogstraaten op de 3000 meter zeer verheugend: 8:58,22s en de discuswerpster Anna Goede kende ook een goede seizoensopening: 37,11m.

Vorige week smeet Iris de Ruiter die kiloschijf trouwens naar 45,01m, een nieuw clubrecord. Op de A-competitie in Haarlem, waar ik zeer onterecht nog helemaal niet over geschreven heb. Korte samenvatting: de enigszins gehavende ploegen kwamen toch op een landelijk 4e (jongens) en 13e (meisjes) plaats terecht, waardoor een dubbelbezette landelijke finale weer binnen het bereik ligt. 

Maar dit weekend is Iris natuurlijk actief in Emmeloord voor het NK meerkamp. Alleen het hoogspringen viel op dag 1 wat tegen met 1,60m, maar het hordelopen (15,19s), kogelstoten (12,12m) en de 200 meter verliepen goed tot uitstekend. Zojuist sprong ze een pr met ver: 5,37m, dus met haar sterke speerwerpen en de 800 meter nog voor de boeg lijkt Iris hard op weg naar een nationale titel al staat ze nu nog tweede in het klassement. Voor de A-mannen van AV’23 liep de dag van gisteren op een teleurstelling uit. Julian Record besloot verstandig te stoppen na twee onderdelen vanwege pijn in de rug en Bram van der Jagt miste zijn aanvangshoogte bij het hoogspringen. De scherpte ontbrak bij zo’n NK in het midden van de examens, al sprong hij eerder op de dag wel nog een mooie 6,67m ver.

Uitslagen Ter Specke Bokaal
Uitslagen NK meerkamp