We meet again

door Theo Danes

De herenploeg is er helaas niet in geslaagd om zich direct te handhaven in de eerste divisie. In september volgt de promotie-/degradatiewedstrijd met de tweede divisie, alwaar de AV’23 mannen weer gaan bewijzen dat ze in divisie 1 thuishoren. De dames gaan daar hopelijk hetzelfde doen. Zij zijn met een uiteindelijke vierde plaats in de tweede divisie een van de favorieten voor promotie.
In Zwolle stonden de mannen niet in de sterkste samenstelling aan de start. Vaste waarde Fulco de Heus ontbrak door pijn in de rug en door een onwillige elleboog kon Theo Danes niet speerwerpen. Gelukkig vervulden Sierk Ybema (5 km) en Sander Stok (speer) de rol van reddende engel met verve. Uit bijna ieder onderdeel werd het maximale gehaald met als hoogtepunt de derde plaats en bijbehorend clubrecord van Sjaak Hoogstraaten op de 800 meter: na een verbluffende eindsprint was hij met 1:56,12 ruim een seconde sneller dan ooit tevoren.


Ook Dennis Weijens was in topvorm. Na een razendsnelle 100 meter in 11,14 sprong hij in een oplopende serie naar 6,96m. Hij sprong al eens 7,01m maar dat was met teveel wind, dus dit mag als nieuw persoonlijk record in de boeken. Koen van den Hoven liep een uitstekend persoonlijk record op een rondje (53,54s) en Joram Knigge deed hetzelfde met hordes in de baan:56,81, goed voor een verrassende derde plek. Jiri’s steeple in 9:59, Theo’s 110m horde in 15,53 en Sander’s 45,07m discus leverden ook veel punten op voor het team dat het spannend wist te houden tot het laatste moment. Helaas werd het mooie nieuwe polsstokrecord 3,70m van A-junior Joran Angevaare niet beloond met veel punten in het sterke deelnemersveld op dit onderdeel. Zo wisten Niels de Ruijter, Dennis, Theo en Sjaak zich op de afluitende 4 x 400 meter dat de zevende plek een onmogelijke opgave was. Maar er werd daarom niet minder hard gelopen. Niels was getergd door zijn onterechte diskwalificatie op de 200 meter en liep een indrukwekkende eerste ronde, waarna de andere heren het karwei afmaakten in 3:30,79, anderhalve seconde sneller dan vorige keer.

De dames deden het in Gendringen wat rustiger aan dan de vorige wedstrijden. Alhoewel, Rosa de Jong niet. Op de 100 meter noteerde ze 12,7s (vanwege malheur met de elektronische tijdwaarneming helaas een handtijd), bij de 200 meter ging wederom de turbo aan: 27,11s, een dik nieuw pr. Ook Anna Goede was in goede doen, zij verpulverde haar eigen clubrecord met de slingerkogel: 31,30m. De dubbele bezetting op de 1500 meter in de vorm van toppers Fa Addah én Helen Sharpe was meer dan welkom. Brenda Baar maakte een verrassend uitstapje naar het speerwerpen (26,50m).

In september dus zowel de mannen- als de (eerste) vrouwenploeg in de promotie-/degradatiewedstrijd. Voorspelling: als iedereen fit is strijden we volgend jaar gezamenlijk in de eerste divisie.

Uitslagen en standen