Wedstrijdatleten op pad met brandweer

door Jim van Oostrom, foto: Boy Hazes

De wedstrijdatleten die trainen onder begeleiding van Els van Noorduyn deden een training met de brandweer op het Falck Instituut in Rotterdam. Els werkt regelmatig met de brandweer en zodoende was het mogelijk eens een dag mee te draaien.

Uitleg: voor een brand zijn er drie dingen nodig, namelijk: brandstof, zuurstof en een ontsteking. Wanneer de brandstof niet verder kan branden omdat de zuurstof op is, ontstaan er door het uitgaan van de brandstof brandbare gassen en brandbare rook. Wel is de temperatuur in de ruimte nog extreem hoog. Als er plotseling zuurstof de ruimte binnenkomt zal er een explosieve verbranding van deze brandbare gassen plaatsvinden. Bijvoorbeeld: je zit lekker in de woonkamer en je steekt per ongeluk het vloerkleed in brand. Precies het vloerkleed waar je moeder net een fles terpentine op leeg heeft gegoten. Je moeder houdt niet van frisse lucht, dus ze heeft alle ramen en deuren altijd goed dicht zitten. Inmiddels staat de hele woonkamer in lichterlaaie. En begint de hoeveelheid zuurstof in de woonkamer flink af te nemen. Je rent samen met je moeder naar buiten en sluit de deur. Vervolgens begint het binnen flink te roken, maar de vlammen zijn weg. Ruurt, je zwakzinnige broer, is zijn schoenlepel vergeten en trekt de deur open om naar binnen te rennen. Maar op het moment dat hij de deur open trekt wordt hij volledig om zeep geholpen door een lading rook met een gigantische steekvlam. En ja dames en heren, die steekvlam noemen wij de backdraft. Levensgevaarlijk!!! Wil je weten hoe dat eruit ziet?

Wij zijn vervolgens met bepakking en zuurstoftank een brandende container ingegaan. De container bestond uit 2 ruimtes gescheiden met een deur. Een ruimte waar een flinke brand woedde en een ruimte waar wij zaten. De ruimte waar wij in zaten had vier deuren (een achter, een aan de zijkant en twee drukluiken op het dak). Omdat we meerdere kamers hadden konden we de brand zo reguleren (d.m.v. zuurstof) dat de steekvlam niet zo explosief als in het filmpje naar buiten knalt, wanneer de deur opengemaakt wordt. Hierdoor kon de vlam heel mooi boven ons hoofd blijven hangen. Een prachtig gezicht, want het enige dat je zag was een grote oranje gloed die langzaam naar beneden zakte, tot ongeveer 20 cm boven ons hoofd. Zoals op de foto’s te zien, maar dan door de gehele container. Temperatuur steeg ondertussen tot boven de 400 graden, erg warm!