Benthe de Jong (8)

door Monique Admiraal

Zij wint (bijna) iedere atletiekwedstrijd waar ze aan deelneemt, zowel op de meerkamp als op langere afstand. Het lijkt deze topper geen moeite te kosten, maar ook zij moet haar best doen om te winnen. Zij zegt dat ze het spannend vindt om geïnterviewd te worden en dat ze een beetje verlegen is, maar dat valt reuze mee. Op elke vraag geeft ze keurig antwoord en ze kan heel goed uitleggen wat ze bedoelt. Hieronder het verhaal van C-pupil Benthe, aanstormend talent van AV’23.

Hoe lang ben je al lid en bij wie train je?

“Ik ben ongeveer twee jaar lid en mijn hoofdtrainers zijn Jasper Oskam en Daniël Schepers. Ze zijn supergrappig! Soms gaan we oefenen voor de wedstrijd en meestal doen we verspringen en balwerpen. Het leukste vind ik verspringen en hoogspringen, want ik vind springen met iets wel heel leuk. Ik train twee keer per week, de groep is best wel groot, ongeveer 35 kinderen. Ik heb veel vriendinnen in mijn groep.”

-Vriendin Olivie Mensing van Charante schuift aan en komt bij ons zitten.- “Zij is mijn beste vriendin. Bij een wedstrijd word ik meestal eerste en Olivie tweede. Ik ga ook op voetbal, maar dat is wel lastig met trainingen, die zijn soms tegelijkertijd. Daar moeten we nog iets op verzinnen.” -Olivie vraagt wat Benthe dan gaat doen als ze op dezelfde dag een wedstrijd heeft van atletiek en van voetbal.- “Dan ga ik ze omstebeurt doen. En het hangt er ook van af of het een belangrijke wedstrijd is of niet.”

Gebroken pols

“Vijf weken geleden had ik mijn pols gebroken. Ik heb het gips nog thuis.”

-Kon je wel atletieken dan?- “Nou…. Ik mocht niet balwerpen. Het was wel een beetje zacht gips, waardoor ik wel mee kon doen met de wedstrijd. Eerst had ik hard gips en daarna kreeg ik het zachte gips en dat was niet zo zwaar. Ik heb bij die wedstrijd toch nog de meerkamp en de 600 meter gewonnen. Balwerpen was slecht, maar ik maakte het goed met de sprint, daar had ik de meeste punten voor gehaald.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Benthe heeft clubrecords bij de meisjes pupillen C op de onderdelen 40 meter sprint (6,73 sec), 600 meter (2.04,61 sec), en verspringen (3,52 meter). Mogelijk gaat zij bij de komende wedstrijden deze PR’s nog verbreken of komen en nog een paar records bij, want ook met balwerpen en hoogspringen komt ze heel dicht in de buurt van de huidige clubrecords.-

“Mijn beste onderdeel vind ik verspringen. Maar eigenlijk alles wel, alleen bal iets minder. We hebben nog geen kogelstoten, dat komt bij de B-pupillen.

Wedstrijden vind ik soms spannend, dat komt omdat ik al een tijdje heel goed ben en dan denken mensen ‘Ooo, ze wint wel’ en dan moet ik ook winnen (vind ik). Als ik toch zou verliezen, dan denken mensen ‘Nou, ik dacht dat ze zou winnen’ en dat vind ik niet leuk. Mensen vinden het soms niet meer bijzonder als ik win, terwijl ik wel heel erg mijn best doe. Ik zit bijna altijd in de top drie.”

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Ik zit nu nog op paardrijden, maar daar ga ik mee stoppen en dan ga ik op voetbal. Eerst vond ik paardrijden heel leuk, maar na een tijdje ga je alleen maar op het paard zitten en dat is een beetje saai. Het paard borstelen vind ik wel heel leuk, maar ik ga alleen voor de rijlessen. Voordat ik op atletiek ging zat ik op dansen, eerst deed ik ballet en daarna hiphop, toen had ik een voorstelling, daarna ben ik gestopt.

Mijn zus Maud (A2-pupil) zit ook op atletiek. Ik vind het heel knap van haar dat ze heel snel is en veel concurrentie heeft en dan toch wint. Ik heb wel veel sportieve mensen in mijn familie. Papa, mama, Maud, mijn tante en oom, opa en mijn oma een beetje. Mijn neefje niet echt, want hij is nog maar één jaar. Mijn opa, tante, oom en mijn moeder waren allemaal gymleraar vroeger, mijn tante en oom zijn nog steeds gymleraar. Papa doet crossfit, hij heeft weleens lange afstand hardloopwedstrijden gedaan. Mijn oma is wel sportief, maar ze heeft een nieuwe knie en nu gaat sporten niet meer zo goed. Opa gaat als we op vakantie zijn altijd achter ons aan rennen en dan probeert hij ons te pakken.”

School/studie/beroep

“Ik zit op basisschool ‘De Triangel’ in Weesp, in groep 4. Vandaag was het juffendag en ik ging met mijn twee vriendinnen Isa en Lenthe een dansje doen voor de juf. Het was heel spannend, maar het ging wel goed, de juffen vonden het leuk.”

-Weet je al wat je later worden wilt? – “Ja, juf! Van bijvoorbeeld groep 4 of de kleuters of iets daartussenin. Ik weet niet of ik later topsporter wil worden, want ik vind heel veel sporten leuk en ik wil het liefste na een tijdje weer een nieuwe sport doen en dan duurt het ook wel even totdat je er goed in bent. Als ik lang op dezelfde sport zit, vind ik het een beetje saai worden.”

 

Benthe bij EK Kidsrun 2016 (foto: Annerieke Kroeze)

Bijzondere atletiekervaring

“Voor mezelf of voor anderen?” -Dat mag allebei…. –

“Toen we bij de FBK games waren, zat ik op de Dafne Schippers tribune en kon ik de wedstrijd van Maud (mijn zus) goed zien. Ik zag dat Maud nog net eerste meisje werd met haar hoofd voor het andere meisje. Een jongen was eerste geworden. Het zag er heel bijzonder uit en het was ook een hele spannende race.

Voor mezelf: Ik had een keer 1 minuut voorsprong op de anderen op de 600 meter. Het is wel al een tijdje geleden, ik denk dat ik toen ini-mini pupil was. De anderen waren achter in de bocht en ik was al bij de finish. Ik dacht; ‘Ooo, mijn God zo hard heb ik nog nooit gerend’, het was zo’n groot verschil.”

Leukste wedstrijd

“De OuderKind-Battle. Normaal doe je de wedstrijd alleen voor jezelf om te winnen. En nu kan je kijken hoe goed papa of mama zijn. Dan kan je je best doen om ze te verslaan. Ik denk dat ik mama met alles kan verslaan behalve met balwerpen. Vorig jaar was het wel jammer dat papa niet mee kon doen; hij had toen een hamstring blessure. Toen had ik meegedaan met mama en Maud met mijn oom Bas.”

Vrijwilligerswerk

“Mama doet iets met organisatie bij AV’23, net als bij haar werk. Mama is ook trainer bij Maud, bij de A2 pupillen. Papa is trainer bij mij. Op zaterdag zijn we dan op de baan met het hele gezin, dat vind ik heel gezellig.”

Favoriete TV programma

“Ik kijk Netflix. Mijn favoriete programma is ‘Nailed it’. Dan gaan er drie deelnemers taarten bakken. Degene die de lekkerste of mooiste taart heeft, wint en dan krijgen ze de gouden bakkersmuts en een bakpakket of een mixer. Ik vind het vooral zo grappig om te zien, want er is een hele grappige vrouw die komt helpen als iemand ‘paniek’ heeft. Verder kijk ik ook naar ‘Ever after high’, het is een tekenfilmserie over kinderen van sprookjesfiguren. Bij opa en oma kijk ik Dvd’s, de leukste vind ik Frozen, maar die is nu stuk.”

Andere hobby’s behalve atletiek

“Kingen, dat is een spel dat ik samen met Maud of met Olivie speel en dat vind ik superleuk!”

-Kingen is een balspel voor kinderen, het wordt ook wel ‘Australisch handbal’ of ‘viervakken’ genoemd. In de vakken staan de letters ‘K,I,N en G’. De bal wordt vanuit de verste hoek naar een ander vak geslagen, waar de tegenspelers de bal moeten terug te slaan. De bal moet één keer stuiteren, maar mag niet gevangen worden. Hier zijn allerlei variaties op te bedenken. Degene die het langst in het K-vak kan blijven staan, wint het spel.-

Fin Bakker, atleet van de maand augustus

“Oh ja, die ken ik! Hij is een B-pupil en hij is supergoed in balwerpen. Hij is ook heel goed met vortex en ik weet dat hij ook best snel is.”