Elvis Afrifa snelt in recordtijd naar Nederlandse titel

Door: Guus Mater

Hij mag zich nu de snelste man van Nederland noemen. Elvis Afrifa is vrijdag in Hengelo Nederlands kampioen op de 100 meter geworden. De AV’23-er won de finale in 10,18 seconden, een clubrecord.

Taymir Burnet en Nsikak Ekpo, zijn maatjes in de estafette, eindigden als tweede (10,26) en derde (10,37). De nummer vier van dat kwartet, Xavi Mo-Ajok, startte niet in de finale.. Churandy Martina, de “vader” van de Nederlands sprinters, had zich maar net voor de finale geplaatst en werd zesde (10,55).

Elvis, de 26-jarige Amsterdammer met Ghanese roots, onderscheidde zich door zijn razendsnelle start. In de eindstrijd werd een reactietijd gemeten van 0,160 seconden. Toch trok Burnet, die doorgaans sneller is, onze clubgenoot voorbij. Pas in de laatste meters passeerde Elvis zijn tegenstander. In de halve finale verliet hij het startblok nog eerder (0,140). Toen kwam hij uit op 10,20, de beste tijd van alle halvefinalisten.

Het oude clubrecord van Elvis (10,22) dateerde van 2022 .Vorig seizoen ging verloren door een blessure, die hij bij de  allereerste wedstrijd van het jaar opliep.