Finn Bakker (9)

door Monique Admiraal

Met zijn lange, slanke en vooral snelle arm, wint hij bij wedstrijden eigenlijk altijd het werponderdeel. Als mini-pupil viel al op hoe ver Finn kon balwerpen, maar nu is hij ook met kogel en vortex heel sterk. In de toekomst zal daar vast nog speerwerpen aan toegevoegd worden. Net terug van vakantie in Tsjechië is hij blij dat hij op woensdag kan meedoen met de zomertraining voor de pupillen. Maak kennis met B-pupil Finn Bakker, een van de jongste werptalenten van onze club.

Hoe lang ben je al lid en bij wie train je?

“Ik ben drie jaar lid en ben begonnen bij de mini’s. Mijn hoofdtrainer is Lennart Hatenboer, ik vind hem een leuke trainer. Wij hebben nog andere trainers; Casper, Roos, Tara, Noham, Harold en Quint, zij zijn ook leuk. Toen ik mini-pupil was, had ik Lennart al als trainer en bij de C-pupillen ook. Als ik volgend seizoen naar de A1-pupillen ga, krijg ik denk ik een andere trainer.

De training begint met een rondje inlopen en daarna doen we meestal een spel. Balwerpen vind ik het leukste. Ik moet de kruispas een beetje beter leren, want eerst deed ik gewoon een aanloop en dan gooide ik. Mijn techniek kan ik nog verbeteren, maar bij de mini’s gooide ik al heel ver: 24 meter.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Finn heeft clubrecords bij de jongens pupillen C met vortexwerpen (36,39 meter) en bij de jongens pupillen B met balwerpen (42,77 meter). Mogelijk komt vortex daar nog bij als hij dit seizoen een wedstrijd kan doen met dit onderdeel.-

“Mijn beste onderdeel is balwerpen. Bij de mini’s gooide ik 24 meter, bij de C’s 35 meter en bij de B’s gooide ik 42 meter. Toen had ik het clubrecord met 4 meter verbroken.

Kogelstoten, vortex en hoogspringen vind ik ook leuk. Alleen dit jaar ging het met vortex niet goed omdat ik heel veel last van mijn arm had.”

Armblessure

“Na mijn record van 42 meter kreeg ik last van mijn arm. Het deed pijn aan de binnenkant van mijn elleboog. Ik ben naar de fysiotherapeut gegaan en mocht een tijd lang niet werpen. Nu gaat het goed. Ik hoef nog maar twee oefeningen te doen, dat zijn spierversterkende oefeningen, zoals opdrukken en ben ik langzaam het gooien aan het opbouwen.”

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Ik heb twee jaar op judo gezeten, een jaar op turnen en op voetbal. Ik ben gestopt met voetbal, omdat ik last van mijn enkel kreeg. Daarna ben ik op atletiek gegaan. Met zwemles heb ik mijn A, B en C gehaald.

Mijn familie is ook sportief. Mijn broer Luuk zit net als ik op atletiek, hij gaat nu naar de A2 pupillen, hij is één jaar ouder dan ik. Luuk doet het vooral voor de lol. Mijn vader doet geen sport meer, maar hij fietst altijd naar een stad (Zaandam) en dat is heel ver, dus dan komt hij helemaal bezweet thuis. Mijn moeder zit op tennis en schaatsen.”

School/studie/beroep

“Ik zit op de Lidwina school bij de Linnaeushof en ik ga nu naar groep 6, mijn lievelingsvak is gym. Misschien wil ik later wel ontwerper worden van bijvoorbeeld huizen of auto’s (gewone of elektrische). Mijn moeder is ook ontwerper, ze werkt bij de hogeschool van Amsterdam als docent en ze had laatst een opdracht voor Acta Marine. Toen had ze de uitnodigingen ontworpen voor de mensen die komen kijken als een schip gedoopt wordt.”

 

Finn bij zijn eerste competitiewedstrijd (juni 2017), rechts vriend Benjamin Miedema (foto: Barbara ten Brink)

Bijzondere atletiekervaring

“Dat was toen ik zo ver wierp. Het was bij de trainingspakkenwedstrijd bij AV’23. Ik wierp gewoon en ik zag dat de bal heel ver kwam, maar hij kwam op de lijn. Gelukkig was hij toch in! Nee, ik had geen windmee, het was volgens mij zijwind.

Papa zegt dat speerwerpen straks ook interessant kan zijn. De beste man van de wereld is Johannes Vetter (een Duitser), hij werpt 94 meter. Ik heb al een oefenspeer om het een beetje te leren. Het is een speer van ongeveer 70 cm met een puntje van rubber. Op het veld voor ons huis kan ik goed oefenen.”

Leukste wedstrijd

“De pupillencompetitie en het Amsterdam Baan Circuit.

Bij het ABC win ik bijna altijd en bij de competitiewedstijden word ik vaak tweede. Benjamin Miedema wordt meestal eerste, ik eindig altijd na hem. Benjamin gaat verhuizen, dat vind ik wel jammer. Gelukkig doet hij nog wel mee met de finale, want dan hebben we een goed team!”

Vrijilligerswerk

“Dat doet mijn moeder, ze staat soms in de kantine. En mijn vader helpt mee met wedstrijden.”

Favoriete TV programma

“Ik vind Cliffhanger van Dylan Haegens heel leuk (YouTube). Het zijn korte filmpjes, het eindigt met iets spannends en dan moet je een maand wachten tot de nieuwe uitkomt. Op TV moet ik van mijn moeder NPO-3 kijken en dan kijk ik wel vaak naar Checkpoint. Dat gaat over dingen die je doet. (-Checkpoint is een testprogramma, waarbij allerlei experimenten worden uitgevoerd.-) Ik kijk ook naar het Jeugdjournaal en vroeger keek ik naar Sesamstraat.”

Andere hobby’s behalve atletiek

“Ik vind gamen wel leuk, maar dat vind ik geen hobby. Ik heb eigenlijk niet echt hobby’s. We zijn drie weken geleden op vakantie geweest, waarbij we veel gingen zwemmen en ook twee dagen naar Praag zijn geweest, we hadden een heel chique hotel. Sinds we thuis zijn hebben we twee kittens, twee mannetjes, ze heten Donnie en Frenkie. Donnie is heel speels; we hadden een speelgoedmuis en die had hij na twee dagen al stuk gemaakt. Frenkie is niet zo speels, want hij had toen hij tien weken oud was een ladder op zijn kop gekregen en daarna had hij een hersenschudding. Hij eet en slaapt wel heel veel.”

Tara Yoro, atleet van de maand september

“Nee, ik ken haar niet. Maar ik vind het heel erg knap dat ze met verspringen tweede van Nederland geworden is.”