NK 2019: Tweemaal een zandbakplak

door Theo Danes

Het Nederlands Kampioenschap in Den Haag begon buitengewoon voortvarend met een zilveren medaille voor Tara Yoro. Verspringen was dit jaar het promotie-onderdeel en vond daarom plaats midden in de stad, tussen de terrassen op Het Plein. Tara wist uitstekend met die bijzondere entourage om te gaan en sprong tweemaal verder dan haar oude persoonlijk record. 6,26 meter is zelfs een evenaring van het clubrecord van Brenda Baar. En het leverde haar een plaats op in de selectie voor het EK voor Landenteams in Noorwegen over twee weken. Langs de Lijn interviewde Tara en haar coach Theo voor een leuke sfeerreportage op de radio.
Het Plein inspireerde Joshua Record niet tot buitengewone sprongen, maar hij wist op de slotdag van het toernooi wel het medailletotaal van AV’23 te verdubbelen op zijn favoriete onderdeel: 14,75 meter was goed voor brons.


Het gaat natuurlijk niet alleen om eremetaal, dat zou de weergaloze zevenkamp van Iris de Ruiter tekort doen. Ze presteerde op ieder onderdeel goed tot ijzersterk. Vooral 13,48 meter kogelstoten (clubrecord!) spreekt tot de verbeelding. Maar ook het verspring-pr van 5,56m leverde een sloot punten op waarmee ze onbekommerd leek af te stevenen op haar beste puntentotaal ooit. Alleen met speerwerpen maakte ze het nog even spannend met twee mislukte pogingen om vervolgens uit te halen naar ruim 42 meter. De 5292 punten na een prima 800 meter betekenen dat Brenda Baar (5200 punten in 2009) hier echt uit de boeken gaat.
Ook Janke Strijp verdient een eervolle vermelding. Met een SB van 12,37s in de series drong ze door tot de halve finale van de 100 meter. Daar hielp een fikse tegenwind niet om opnieuw een goede tijd neer te zetten. In de warming-up van de horde bleek Janke indrukwekkend scherp. Maar in de race gooide een hard contact met de eerste horde roet in het eten en 14,58s was niet voldoende om door te stomen naar de eindstrijd. Dat lukte A-juniore Joyce Schumacher wel met een prima 14,24s. In de finale werd ze 7e met 14,60s. 

De kenner zal het opvallen dat voor het eerst in lange tijd Sander Stok niet op het podium stond. De jaren gaan natuurlijk een beetje tellen en er is een nieuwe lichting 60-meterslingeraars opgestaan, maar Sander noteerde wel zijn beste worp van het seizoen voor plaats vier: 56,54m. Dan hebben we nog de top-10 positie van Gianluca Assorgia op de 5000 meter in een keurige 14:39s en Tsega Kifle steeplede dapper naar plaats 11 in 9:51s. Die plaats was er op de 400 meter horde ook voor Bram van der Jagt, die een beroerde voorbereiding kende door een gekneusde kleine teen. Het drietal dames Mathilde Bakker (1,65m hoog), Anna Goede (39 meter discus) en Tessa Strijp (58,21s) presteerden zeker niet slecht, maar hadden stiekem iets meer gehoopt van dit NK. Datzelfde geldt ongetwijfeld ook voor de sprinters Menno Blom en Chinecherem Ugwuozor, hoewel vooral die laatste als A-junior op zijn NK-debuut met 11,18s over de nodige potentie blijkt te beschikken. 

Enfin, overall een redelijk NK voor AV’23, met een aantal lichtpunten om zeer vrolijk van te worden.

Uitslagen AV’23 NK 2019

Foto Tara: Bjorn Parée. Foto Iris: Wilrike Pasman