Lucy de Kruif (10)

door Monique Admiraal

Zij vindt de 600 meter het leukste om te doen, wint bij wedstrijden bijna altijd de middellange afstand, maar kan ook heel goed verspringen. Door de coronamaatregelen kan ze bij AV’23 niet trainen en mist ze haar vriendinnen. Gelukkig mag ze nog wel buiten spelen. Lucy is heel sociaal en hoopt dat het pupillenkamp nog doorgang vindt. Slim, sterk en snel, maar ook heel lief. Hieronder het verhaal van A2-pupil Lucy de Kruif.

Hoe lang ben je al lid en hoe ben je bij AV’23 terecht gekomen?

“Ik ben sinds mijn vijfde lid, dus vijf jaar. Mijn trainer bij de mini’s was Guus Hoogmoed, hij was vroeger een goede sprinter, maar hij geeft geen training meer bij AV’23. Ik ben lid geworden doordat Pam, mijn zus op atletiek zit. En mijn moeder Stella was vroeger lid bij AV’23 en is trainer. Toen ging ik er eigenlijk vanzelf ook op.”

Stella: “De eerste weken dat Lucy net lid was geworden, dacht ze, ‘waarom zou ik rennen, daar word je alleen maar moe van….’ Toen ging ze ineens toch rennen en deed ze dat ook op school. Het bleek dat ze het goed kon, daarna is ze nooit meer gestopt.”

Training

“Ik train bij Roy Marinus en Bram van der Jagt. Rennen vind ik het leukst. We doen vaak interval, bijvoorbeeld 200 meter hard en dan 200 meter dribbelen. De trainers geven tips om je techniek te verbeteren, zoals bij kogelstoten, maar dat vind ik moeilijk. Verspringen vind ik ook leuk, net als Joris Mantel. We houden allebei van rennen en verspringen, dat komt vast omdat we op dezelfde dag jarig zijn (22 mei). Je wordt denk ik beter, gewoon door te trainen.”|

Trainen tijdens de coronacrisis

“De baan bij AV’23 is gesloten dus ik train nu niet veel, maar ik speel met dit mooie weer veel buiten met mijn vrienden en vriendinnen. Ik ga vaak skaten. Afgelopen zaterdag was ik in het Flevopark met mijn vriendin Izzie Verdegal en heb ik de hele dag gevoetbald. School mis ik helemaal niet, maar atletiek wel en ik mis vooral de vriendinnen uit mijn groep. Mijn beste vriendin is Kris Jonker, met haar speel ik het meest. Wedstrijden vind ik leuk, maar dat de trainingen niet door gaan vind ik echt heel jammer. De competitie en de wedstrijden van het Amsterdam Baancircuit gaan ook niet door. Ik hoop heel erg dat het pupillenkamp nog wel doorgaat. Mijn zus volgt trainingsprogramma’s van haar trainers, misschien ga ik de volgende keer met haar meedoen.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Lucy heeft het clubrecord verspringen bij de B-pupillen, 3.89 meter, gesprongen bij de pupillencompetitie op de baan bij AV’23.- “Ik had zelf helemaal niet door dat ik een clubrecord had gehaald, maar Joris zei het tegen me. Ik weet nog wel heel goed dat ik voor de eerste keer drie meter had gehaald en voor de eerste keer vier meter. Nu is mijn PR 4.15 meter.

Ik vind de middellange afstand het leukste om te doen en de 600 meter vind ik leuker dan de 1000 meter. Ik vind cross moeilijker en minder leuk, want je moet verder rennen. De A-pupillen moeten nu 1500 meter. Bij de cross-finale was ik ziek geweest en daardoor ging het niet zo goed, dat was wel heel jammer.”

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Ik ben een keer met vier meisjes uit mijn vorige klas naar een proefles voor meisjesvoetbal gegaan. Vanuit de Gemeente werd het meisjesvoetbal gepromoot en mijn vader vond het een goed idee om het te gaan proberen. Ik vond er niet zoveel aan, want we stonden teveel stil. Niemand van ons groepje is toen op voetbal gegaan.

We gaan twee keer per jaar met ons gezien op skivakantie, behalve dit jaar vanwege corona. We zijn dit jaar wel drie dagen naar Winterberg in Duitsland geweest, maar het was te druk. Ik heb een sportieve familie. Mijn zus zit nog steeds op atletiek. Mijn moeder deed vroeger aan atletiek, tennis en ze kan goed skiën. Mijn vader voetbalt elke zondag en als ik ga trainen gaat hij vaak een rondje rennen.”

School/studie/beroep

“Ik zit in groep zes van de 5de Montessorischool. Eerst zat ik op de Lidwinaschool, maar Montessori past beter bij mij. Het is ook heel handig dat ik op deze school zit, want het is vlakbij mijn huis.

Later wil ik misschien iets met architectuur gaan doen. Ik vind het leuk om dingen te ontwerpen, zoals meubels. Ik heb op school een tafel en een stoel ontworpen en ik kan wel goed tekenen. Als iets niet moet (dus zonder opdracht), heb ik veel fantasie. Ik heb alleen niet zoveel geduld om de tekening netjes af te maken.”

Bijzondere atletiekervaring

“Pupillenkamp vind ik het allerleukste wat ik heb meegemaakt. Het was vorig jaar supergezellig met de groep en met mijn vriendinnen.”

Lucy als C-pupil, prijsuitreiking AKU Uithoorn, 2017 (foto: Stella de Kruif)

Leukste wedstrijd

“Ik doe niet heel veel wedstrijden, maar de leukste wedstrijden zijn die van de pupillencompetitie. Het is zo fijn dat iedereen elkaar aanmoedigt en het is een hele gezellige dag. Je doet het met je team en je hoeft niet per sé individueel heel hard te rennen. Ik doe wel altijd heel erg mijn best hoor! Met atletiek ben ik heel fanatiek, maar op school met spelletjes niet.

Vorig jaar bij de duizend meter vond ik het wel een beetje irritant dat ze helemaal gingen uitleggen hoe je moest rennen. Tweeënhalf rondje, dat wisten wij allang! Het was heel koud en we stonden daar maar met onze korte mouwen, we wilden liever snel starten.”

Mijn held/idool

“Ik heb niet echt een held, maar Sifan Hassan is dat wel een beetje. Ik vind het heel knap dat ze twee afstanden heel goed kan, de 10 km en de 1500 meter, dus een lange afstand en een kortere afstand.

Het is wel een beetje jammer dat ze niet helemaal Nederlands is, ze is niet in Nederland geboren. In interviews die ik van haar zie, vind ik haar grappig en aardig overkomen.”

Vrijwilligerswerk

“Mama doet veel vrijwilligerswerk. Ze is trainer van de A1-pupillen en ze doet de coördinatie van de opleidingen van de trainers.”

Favoriete TV programma/ Netflix/ films

“Ik kijk niet veel televisie, maar ik vond ‘Wie is de mol’ wel erg leuk. Mijn favoriete film is ‘Heksen bestaan niet’ en de films van Harry Potter. Ik ben bij deel drie, eerst kijk ik de film en daarna lees ik het boek. Meestal vind ik het boek leuker dan de film.

Mijn favoriete boeken zijn van schrijver Jozua Douglas; ‘De vreselijke tweeling’ en ‘De verschrikkelijke badmeester’.”

Andere hobby’s behalve atletiek

“Ik speel gitaar en ik zit nu een jaar op les. Vorig jaar was ik langere tijd geblesseerd aan mijn voet. Mama dacht dat het een goed idee zou zijn als ik iets anders te doen zou hebben. Ik vind gitaarspelen leuk om te doen, maar niet zo leuk als atletiek. Papa is door mij ook met muziek begonnen. Hij heeft een keyboard gekocht en probeert te leren noten lezen.”

Elvis Afrifa, atleet van de maand mei

“Ik ken hem niet, maar mama wel. Hij is senior en trainde vroeger bij Els van Noorduyn. Hij kan heel erg hard sprinten.”