Nick van der Heide (21) trainer junioren-C1 en specialisatiegroep meerkamp junioren-D1-C2

Trainer van de maand oktober 2017
door Monique Admiraal
Nick (midden) met vrienden na de 4x90m feestestafette bij de club-kampioenschappen 2013, tevens 90-jarig bestaan van AV’23 (foto: Boy Hazes)

Hij is voor het vijfde jaar hoofdtrainer van dezelfde groep, studeerde afgelopen jaar af als mensendiecktherapeut, werkt graag met kinderen en vindt alles leuk wat met bewegen te maken heeft. Nick is een gepassioneerde, technische trainer die zijn achtergrondkennis gebruikt bij zijn trainingen. Hij heeft elk kind in beeld en weet van zijn groep een sterke hechte groep te maken.

Hoe lang ben je al trainer?
“Ik weet het niet meer precies, maar waarschijnlijk werd ik op mijn veertiende assistent-trainer. Daarvoor was ik eerst nog zeven maanden stagiair. Samen met Daphne Willems assisteerden wij bij de hoofdtrainer, dat was toen Anna Goede. Volgens mij waren Daphne en ik de meest eigenwijze assistenten, we wilden altijd zelf dingen bedenken. Inmiddels ben ik voor het vijfde jaar hoofdtrainer van mijn groep, ik begon met ze toen ze A1 pupillen waren. Mijn broertje Tim en ik zijn sinds twee jaar samen hoofdtrainer, dat gaat heel goed, we vullen elkaar aan. Ik weet veel van het fysieke deel en Tim heeft de kennis op het gebied van de mentale en persoonlijke ontwikkeling. We maken individuele schema’s voor degenen die dat willen tijdens een speciale training. Tim en ik en medetrainers (toppers Julian, Bram en Justine) werken samen met de atleten uit wat de doelen zijn voor de atleet. Ieder krijgt specifieke oefeningen waar hij/zij mee aan de slag moet, waarbij het de bedoeling is dat die oefeningen ook thuis voortgang vinden.”

Zelf trainen bij AV’23
“Ik ben lid sinds mijn zesde jaar, mijn eerste trainer was Franklin. Ik vond hem geweldig, maar hij is vrij snel weggegaan. Daarna trainde ik bij Stella en Joost en nog andere trainers, ik heb lang bij Theo en Sander getraind wat veruit de tofste trainingen waren. Mijn atletiekvrienden van mijn eigen trainingsgroep zijn nog steeds mijn beste vrienden. Op dit moment ben ik trainerloos, want ik heb nog (te)veel last van mijn lichaam om echt te atletieken. Ik heb geregeld blessures en heb 2 jaar geleden een stukje van mijn bekken gebroken. In combinatie met rugklachten moet ik voorzichtiger zijn. Vroeger was ik wild en tot mijn veertiende ging dat prima. Ik had geen rem op trainen en wilde graag, het gaf uiteindelijk teveel klachten. Achteraf zou ik willen dat het anders was gegaan, maar daar is nu natuurlijk niets meer aan te doen. Ik maak nu sneller de afweging om iets niet te doen.”

Oefentherapie Mensendieck
“Alles wat met bewegen te maken heeft vind ik heel erg leuk. Na mijn HAVO-diploma ging ik naar een open dag van de Hogeschool van Amsterdam om een de presentatie van de opleiding Fysiotherapie te zien. Dit viel helaas erg tegen. Bij toeval liep ik langs een lokaaltje van de Mensendieck-opleiding. Ik kreeg informatie van een jonge man en zijn verhaal over de opleiding kwam heel positief op mij over, veel was mogelijk en niet al te veel moest. Toen heb ik mij thuis maar gelijk ingeschreven voor de studie. Inmiddels is het ruim vier jaar geleden dat ik deze studie ging doen, waarbij ik redelijk mijn studie kon sturen in de richting van mijn eigen interesses. Ik heb bijvoorbeeld tijdens mijn studie veel met kinderen gewerkt.
In juli ben ik afgestudeerd en nu werk ik op een basisschool waar ik verantwoordelijk ben voor de motorische ontwikkeling van de kinderen op de school. Het werk varieert van het observeren en geven van de gymlessen op school, lessen in de klas, tot het persoonlijk begeleiden van kinderen die problemen hebben met de fijne en/of grove motoriek. Kortgeleden ben ik begonnen met het opstarten van mijn eigen bedrijfje Nick van der Heide Oefentherapie. Haha, lekker reclame maken.”

Wat gebruik je van je Mensendieck kennis in jouw trainingen?
“De afgelopen vier jaar heb ik met de atleten van mijn groep gewerkt aan zo goed mogelijk bewegen in algemene zin. Zo ontstaat er een goede basis van waaruit je verder kunt gaan trainen. In het begin ben ik heel strikt en pietluttig geweest. De kinderen moesten allerlei oefeningen doen, die ook niet altijd even leuk waren en af en toe had ik medelijden met ze. We hebben (loop)schema’s waar over nagedacht is en die een opbouw hebben tijdens het seizoen. We moeten de kinderen soms wel een beetje afremmen. Dan liggen er na een training een aantal op de grond omdat ze stiekem 90% zijn gegaan in plaats van 80%, dat is dan toch niet helemaal de bedoeling.
De groep is nu een ontzettend leuke, goede, gedreven en zelfstandige groep. Wij trainers (Nick, Tim en assistent-trainers Bram van der Jagt, Julian Record en Justine Swier en in het verleden nog anderen) hebben er veel energie in gestopt en dat zie je nu terug. Ik vind het niet belangrijk of er grote talenten tussen zitten, het gaat om het team en je ziet dat ze alles voor elkaar doen en voor elkaar over hebben. Het allerbelangrijkste van de trainingen is dat de kinderen (en de trainers) het leuk vinden.”

De groep
“Ik ben geen voorstander van het doorselecteren van groepen. Kinderen leren veel meer van het samenwerken in een hechte groep dan dat je een groep creëert met enkel losse individuen. Je wilt dat de kinderen groeien als sterke individuen binnen een hecht en sterk team, dat vind ik veel belangrijker.”
-Intussen hebben de junioren die bij Nick trainen steeds meer wedstrijden gewonnen. Kortgeleden werd bij de NEK estafette in Amstelveen het team van de jongens junioren D eerste met de Zweedse estafette (tijd 2.28,29) en tweede met de 4x 600 meter (tijd 6.56,32). Twee knappe nieuwe clubrecords die kort geleden zijn opgenomen in het AV’23 overzicht van clubrecords op de website.-
“Bij de meiden hebben we ook toppers. Ze verdienen allemaal credits, iedereen doet zijn best. Niemand steekt als individu boven de anderen uit. Ook wij als trainers doen dat niet.”

Wat zijn je sterke kanten?
We hadden wat krap tijd voor het interview, dus ik had geen gelegenheid om deze vraag aan Nick te stellen. Ik merk ook dat onze trainers vrij bescheiden zijn. Wat ik zie is een gedreven jongeman, met veel passie voor zijn vak die zijn theoretische kennis van bewegen heel goed praktisch kan vertalen naar de trainingen die hij geeft. Nick vraagt veel van zichzelf, maar voelt nu beter aan dan vroeger waar zijn grenzen zijn. Ik denk dat hij als trainer oog heeft voor ieder kind en goed kan inschatten wat de atleet nodig heeft aan begeleiding/coaching. Verder is Nick hartstikke creatief en initiatiefrijk, getuigend in de dingen die hij nu allemaal al doet vlak na zijn afstuderen. Wat ik van anderen hoor zijn de trainingen goed voorbereid en afwisselend en maken de trainers met de groep vaak leuke uitjes.

Wat is je eigen beste onderdeel?
“Ik weet niet zo goed wat het nu zou zijn, maar vroeger was het de hink-stap-sprong. Toen ik veertien was heb ik 12,36 meter gesprongen (Nick heeft het clubrecord bij de jongens junioren C). Ik mocht dat jaar meedoen aan het de Interland wedstrijd voor C-Junioren. Dat je daar staat met je Nederlandse pakje aan en met de vlag, dat is goud. Ik had nooit het idee gehad dat ik goed was en toen kreeg ik opeens een brief met de uitnodiging, een bijzondere ervaring.”

Bijzondere atletiekervaring?
– Zie hierboven, maar er zijn nog meer mooie ervaringen. – “De meerkamp in Best, dat is ook prachtig. We deden vaak mee met slechte voorbereiding, niet goed slapen en dan haalden we toch PR’s. Ook contacten met de andere atleten van andere clubs zijn heel leuk. Over het algemeen zijn atleten aardige mensen, dus we hebben veel plezier met elkaar.
Verder de juniorenkampen, de pupillenkampen en de trainingskampen, allemaal fantastisch om mee te gaan. Eén keer hadden we een trainingskamp zelf geregeld, we gingen naar Duitsland in Radevormwald. We hadden een sporthal direct gelegen aan het hotel waar we ‘s nachts met karretjes door de zaal vlogen.”

Leukste atletiekwedstrijd?
“De finales van de competities. Wij waren met ons team een zooitje ongeregeld. Bij de pupillencompetitie bijvoorbeeld, dan moet je altijd zo’n ronde lopen met de vlag van AV’23. Wij kwamen vaak maar net op tijd en dan liep weer één van ons met z’n spijkerbroek nog half aan. We waren niet georganiseerd, maar we hadden veel plezier en we waren als team best goed.”

Favoriete eten?
“Iets met broccoli en pasta of veel groente met rijst. Laatst heb ik, toen mijn ouders op vakantie waren een maaltijd gekookt met rijst, linzen, broccoli en paprika. Het was nog best lekker..”

Andere hobby’s behalve atletiek?
“Tijdens mijn minor ‘duurzaam ondernemen’, leerde ik over hetgeen mij op dit moment veel bezighoudt; duurzaamheid, klimaat en milieu. Ik heb geleerd dat je ‘winst’ op een andere manier kunt bekijken; dingen als kennis delen, iets nieuws leren, mensen helpen zijn veel waardevoller dan bijvoorbeeld veel geld verdienen. Ik vind het belangrijk anderen te helpen en word daar zelf gelukkig van. Ik ga meer op mijn gevoel af, doe zoveel mogelijk dingen die ik leuk vind. Ik ben veranderd, ook zachtaardiger geworden en ik ben blij hiermee.
Verder heb ik met mijn vriend, mede-atleet Joshua Record (tevens oefentherapeut Mensendieck) een sportgroepje opgericht ‘Functioneel Fit’ waarbij Iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Het gaat om het plezier bij het sporten dat we gebruiken als gedragscomponent om mensen meer aan het bewegen te krijgen. Dit lokken we uit door veel leuke spellen en beweegvormen toe te passen. Wat we merken is dat mensen die eerst niet veel bewogen, nu uit zichzelf gaan hardlopen, wandelen of fietsen. We trainen op verschillende locaties, sporters mogen zelf aangeven waar ze behoeften aan hebben. We hebben ongeveer 13-14 mensen in de groep die trouw blijven komen.
Daarnaast reis ik graag en vind ik het vooral leuk om nieuwe landen te verkennen en met vrienden te chillen.”

Waar denk je aan bij de maand oktober?
“Oktober is de maand van het schrijven van schema’s voor onze atleten. Er is enigszins relatieve rust, want het harde trainen is nog niet begonnen. Daarnaast is er onder de kids de ‘angst’ voor wat komen gaat in de winter: hard trainen en veel oefeningen. Oktober betekent ook het einde van het mooie weer helaas.”

Heb je een verbeterpunt of tip voor AV’23?
“Ik vind dat er vanuit AV’23 meer eisen gesteld moeten worden aan de kwaliteit en de wil van de trainers. Maar met Stella als opleidingscoördinator heb ik daar het volste vertrouwen in!”

Ik geef het stokje door aan….
“Tim van der Heide, omdat hij mijn lieve broertje is, maar ook omdat ik op trainingsgebied het meeste van hem geleerd heb de afgelopen periode. Hij is heel goed met mensen, voelt alles aan. Bij onze trainingen ben ik meestal gefocust op het fysieke en hij juist op het mentaal-geestelijke, dat is superinteressant. Ik vind hem de fijnste trainer om mee samen te werken, we zien elkaars sterke kanten en benutten die van elkaar.”