Outdoor seizoen geopend met de trainingspakkenwedstrijd

Door: Niels Rigter

De trainingspakkenwedstrijd was als vanouds. Met een grote opkomst, veel pr’s en ja, met wat regen. Gelukkig was er friet.

Vier man sterk nemen ze de vlaggenmast onder handen. Twee emmers sop moeten eraan te pas komen om alle algen eraf te krijgen. Dan gaat de oude, rafelige en verbleekte vlag eraf. Een nieuw exemplaar, fris rood mét vernieuwd logo, komt ervoor in de plaats. Alsof het nieuwe seizoen nu pas echt is begonnen.

Het is dan ook de eerste wedstrijd van het jaar, voor bijna alle categorieën. Het is nog wat koud en onze leden strijden tegen elkaar, zonder verplichte clubkleren. In trainingspak dus.

Terwijl de pupillen zich warmlopen, krijgen de vrijwilligers instructies. Dit jaar wordt voor het eerst gewerkt met tablets, waarbij de scores live zijn bij te houden. Voor de zekerheid worden tijden en afstanden ook nog schriftelijk vastgelegd.

Sprinten als Femke Bol
‘Wat doet Femke Bol voordat ze van start gaat?’ krijgen de meiden van de B-pupillen te horen. ‘Springen en zichzelf in het gezicht slaan,’ weten ze. Waarna ze fanatiek beginnen te springen en zichzelf op de wangen petsen. Na wat gehannes met startblokken sprinten ze hun 40 meter. De een na de andere loopt een pr.

Nieuwe en tweedehands clubkleding
Ze kunnen hun prestaties vrijwel meteen op atletiek.nu terugvinden. In de kantine zijn de cijfers voer voor drukke gesprekken met ouders, grootouders en andere aanhang, waarvan de opkomst groot is. Over het aantal deelnemers, zo’n tweehonderd, heeft de organisatie ook al geen klagen. En dan doet de onder-18 en ouder niet eens mee, omdat de opkomst hier voorgaande edities wat mager was. ‘Het voordeel is dat we vandaag een compacte wedstrijd kunnen maken,’ zegt wedstrijdsecretaris Cees de Nood. Ondanks het tablet-systeem is hij nog druk in de weer met handgeschreven lijsten met uitslagen. ‘Het iPad-systeem heeft nog wat kinderziektes,’ geeft hij toe. Toch kijkt hij tevreden; het toernooi loopt gesmeerd. Er zijn dan ook wel vijftig vrijwilligers.

Een deel staat bij de markt voor tweedehands clubkleding, of in het pashok voor de nieuwe clubkleding. Het is er druk. Maar niet zo druk als in de kantine, waar deelnemers en aanhang zich even kunnen warmen aan thee, tosti’s en verse friet. Uit volle monden klinken goedkeurende kreten als de meiden onder 16 gaan sprinten. Niet in trainingspak, maar met blote schouders en korte broeken. Ze zijn zo snel dat de damp ervan wolkt.

Verspringen
Intussen zijn de jongens onder 16 aan het verspringen. Jacob van Zandwijk moppert wat op z’n moeder, die hem nog wel zo optimistisch aan het aanmoedigen is. Dat komt omdat hij 5 meter 3 springt, terwijl hij op de training nog 5.30 haalde. Dan kan z’n moeder wel zeggen dat het knap is. ‘Maar dat ís niet zo.’
Felix Zwaal (14) is wel tevreden. Hij springt 5,40 meter. ‘Ik zit lekker in mijn vel,’ verklaart hij. ‘Ik heb net mijn groeispurt achter de rug, dus ik denk dat het daaraan ligt.’

Nieuwe pr’s in de regen
Bij de balwerpende B-pupillen wordt intussen een ander soort uithoudingsvermogen gevraagd. Een rij van vijftien meiden, die allemaal drie keer mogen gooien, net nu het flink gaat regenen…
‘Moeten ze écht nog die derde keer gooien,’ moppert een ouder. Ja, want juist bij de derde keer sneuvelen de pr’s. Ze krijgen later snoep van Aaron en Midas, want die zijn jarig.

Ook feestelijk: nog nooit deden er zo veel C-junioren mee. En alle A1-pupillen halen een pr bij het kogelstoten. En het is dat het niet is bijgehouden, noch op de iPad noch op schrift, maar anders wisten we dit zeker: niet eerder verkocht onze kantine zo veel friet als tijdens deze trainingspakkenwedstrijd.