Mischa Pier (15)

door Monique Admiraal

Ze loopt mooi en lichtvoetig, alsof het haar geen moeite kost om hard te gaan. Afgelopen seizoen won ze brons bij de crossfinale in Warmenhuizen. Mischa is nooit geblesseerd en is de laatste jaren alleen maar beter geworden. Mede omdat ze altijd naar de trainingen komt en goed haar programma volgt. Verder is ze lief, bescheiden, bedachtzaam en slim. Een gedisciplineerde, trouwe atlete die nog heel ver gaat komen.

Hoe lang ben je al lid en bij wie train je?

“Volgens mij sinds de A1 pupillen, dus dat is bijna zeven jaar. Mijn trainer was toen Sjaak Hoogstraten, bij hem gingen we bijna alleen maar rennen en dat vond ik heel leuk! Nu is mijn hoofdtrainer Rosa de Jong. Ik train vijf keer per week. Op maandag bij Rosa, algemene training met mijn groep. Op dinsdag train ik bij Tim van der Heide, specialisatietraining hoogspringen, een hele gezellige training. Mijn persoonlijk record is sinds de trainingspakkenwedstrijd 1.40 meter, dus dat valt wel mee, ik vind het vooral heel leuk om te doen. We zullen zien hoe hoog ik dit seizoen ga springen, want ik ben wel langer geworden.” Op woensdag en vrijdag train ik bij Tessa Strijp, looptraining middellange afstand. In de winter bestaat de training uit langere tempo’s, bijvoorbeeld 20-30 minuten duurloop en vaker een 1000 meter. Naarmate het warmer wordt, richting de zomer, doen we kortere en snellere tempo’s tot maximaal 800 meter. Afgelopen winter heb ik op zaterdag bij Els van Noorduyn getraind in de Ookmeerhal. Dat is een goede, professionele en serieuze training in de hal, maar ik heb toch besloten ermee te stoppen. Het tijdstip is voor mij onhandig en het is teveel gericht op sprinten. Vanaf volgende week ga ik weer op zaterdag bij Rosa trainen.

Ik vind de trainingen bij Tessa het leukste, omdat ik het meeste hou van rennen en dat is wat we bij haar doen. Het is best een zwaar trainingsprogramma, als ik een wedstrijd heb in het weekend, laat ik een training vervallen, anders wordt het teveel.”

-Ben je weleens geblesseerd geraakt van zoveel rennen?- “Nee, gelukkig nog nooit en ik heb ook nooit pijntjes of zoiets. Ik heb weleens spierpijn, maar niet zo erg dat ik niet zou kunnen trainen.”

-Hoe word je beter?- “Je moet het vooral zelf graag willen en je bedenken dat je het trainen voor jezelf doet. Een goede inzet hebben door altijd naar je training te komen, goed te luisteren naar je trainer en doen wat hij/zij zegt.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Mischa werd afgelopen seizoen bij de finale van de crosscompetitie regio Midden, Noord en Zuid derde op de 3 km in een tijd van 13,01 minuten/secondes, een hele knappe prestatie.-

“Mijn beste onderdeel is de middellange afstand 800-1500 meter, maar ik vind langere afstanden richting 3 of 5 km ook heel leuk. Vanaf dit seizoen mag ik als B-junior ook meedoen aan de baanwedstijden 3000 meter.” -En steeple?- “Dat heb ik nog nooit gedaan, maar dat wil ik misschien wel gaan proberen. Vroeger deed ik op de competitie weleens het onderdeel hordelopen, maar die afstand is voor mij eigenlijk te kort. Dit jaar ga ik bij de competitie de onderdelen 800 meter, 1500 meter en hoogspringen doen. En misschien schrijft Rosa mij nog in voor een ander onderdeel als dat nodig is voor het team. Wat leuk is aan baanwedstrijden, is dat het voor mijn gevoel serieuzer is. Een cross doe ik ook heel graag en dat is minder saai dan op de baan, het kan een mooi parcours zijn bijvoorbeeld door het bos. In Warmenhuizen bij de crossfinale vond ik het een beetje saai, want het was drie keer hetzelfde rondje. Maar het was wel een echte cross met modder en slecht weer.”

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Van groep drie tot acht heb ik op turnen gezeten, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik meer wilde gaan atletieken. De oefeningen bij turnen vond ik leuk, zoals radslag, handstand, oefeningen op de rekstok. Ik kan het nog steeds, alleen ik ben nu niet meer zo lenig als toen.

Mijn broertje zit op voetbal bij Taba, mijn vader is zijn trainer en hij heeft vroeger ook gevoetbald. Mijn moeder zit nu op roeien. Ik ben de enige van het gezin die aan atletiek doet.”

School/studie/beroep

“Ik zit op het Barleus Gymnasium in de vierde klas. Hiervoor zat ik op het Hyperion in Amsterdam-Noord. Het Hyperion is een school met vernieuwend onderwijs. Bij de overgang van de derde naar de vierde klas werd het systeem omgegooid met veel meer onderwijs met zelfstandig werken. Het past niet bij mij, ik hou van meer gestructureerd onderwijs. Gelukkig kon ik naar het Barleus overstappen. Als ik het over zou mogen doen, dan had ik liever vanaf de eerste klas al op het Barleus gezeten.

Ik heb de richting ‘natuur en techniek’ met biologie gekozen, dat is hetzelfde als ‘natuur en gezondheid’ met natuurkunde. Ik weet nog niet wat ik wil studeren of wat ik wil worden.”

Bijzondere atletiekervaring

“Ik had in 2017 een competitiewedstrijd op mijn verjaardag. Het was superwarm die dag en ik moest een 800 meter lopen. Eigenlijk vind ik het lastig om met veel warmte te rennen, maar ik liep een heel dik persoonlijk record (2,32 minuten/secondes). Dat was een mooi verjaardagscadeau!

Een minder leuke atletiekervaring was bij de afgelopen 11de AV PEC indoor in Apeldoorn. Ik zou de 1500 meter lopen, maar het is een kleine baan van 200 meter, dus dat betekent zeven en een half rondjes. De lucht is heel naar, ik kreeg pijn in mijn keel, een beklemmend gevoel, het ging niet goed. Toch was het wel weer een ervaring, nu weet ik wat het is en ben ik voor de volgende keer beter voorbereid. Wel heb ik bedacht dat ik niet meer dan drie indoorwedstijden in het winterseizoen wil doen.”

Mischa bij de crossfinale in Warmenhuizen in 2014 (foto: Mark Pier)

Leukste wedstrijd

“De competitie, omdat iedereen serieus is, maar het is niet zo officieel als bijvoorbeeld een NK. Gezellig samen zijn met het team en met mooi weer is het extra leuk dat je tussen de onderdelen door lekker in het gras kan zitten met elkaar.”

Vrijwilligerswerk

“Dat moet ik nog gaan doen. Misschien wil ik volgend jaar wel trainer worden voor de pupillen. Het lijkt mij leuk met die kleine schattige kindjes. Aan de andere kant is het ook wel veel met mijn eigen trainingen en school waar ik best veel huiswerk voor heb. Het lukt mij trouwens wel altijd om mijn huiswerk zo te plannen dat ik nooit een training hoef over te slaan.”

-Het blijkt dat Mischa het leuk vind om te schrijven. We spreken af dat ze verslaggever gaat worden voor de jeugd en stukjes op de site kan schrijven over bijvoorbeeld wedstrijden van junioren. Daar gaan we dus nog meer van horen!-

Favoriete TV programma

“Ik kijk niet veel televisie, maar ik heb wel ‘Wie is de mol’ gekeken. Heel af en toe kijk ik film, het nieuws volg ik via de NOS-app. Soms ga ik met een vriendin naar de bioscoop. De laatste film die ik heb gezien was ‘Bohemian Rhapsody’, dat vond ik wel een mooie film.”

Andere hobby’s behalve atletiek

“Ik hou heel erg veel van lezen en schrijven. Op de basisschool schreef ik veel verhalen. Het Hyperion en het Barleus hebben geen schoolkrant, dat vind ik wel jammer. Met Nederlands schrijven we nu boekverslagen, dat vind ik erg leuk om te doen. Het mooiste boek dat ik gelezen heb heet ‘Meisje niemand’, geschreven door de Poolse schrijver Tomek Tryzna. Het gaat over een opgroeiend meisje, ze verhuist van de stad naar het platteland en krijgt daar twee vriendinnen, maar het is een strijd en het loop niet goed af. Het verhaal is heel mooi geschreven.”

Wil je nog iets kwijt?

“Ja, een compliment naar jou. Ik vind het heel leuk dat je deze interviews doet en ik lees graag de verhalen op de website.”-Dankjewel, wat lief.-

Ivo Pothaar atleet van de maand mei

“Nee, ik ken hem niet.”-Hij is 70+ en heeft pas geleden een nieuw clubrecord gelopen op de 10 km (tijd 45,15 minuten/secondes).- “Wat leuk dat je op die leeftijd nog zo goed bezig bent met een sport en er ook zo goed in bent. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal!”